Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Feljelentette a Fidesz Gyurcsányt és Verest

Feljelentést tett a Fidesz közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolása kapcsán.
Balsai Istvánt, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója szerdán átadta a feljelentést a Legfőbb Ügyészség kabinetirodája vezetőjének.

Az ellenzéki politikus az ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a párt elnökségének keddi ülését követően jelentette be, hogy az elnökség felkérte Balsai Istvánt, hogy tegye meg a feljelentést.

Balsai István elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egy példányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt felbolygatni a közvéleményt.

A jogi igazgató emlékeztetett, hogy Áder János 2006-ban kérdést intézett a parlamentben az akkori pénzügyminiszterhez azt firtatva: miért nem kerültek az adatok nyilvánosságra. A fideszes képviselő azt a választ kapta, hogy a számok a konvergenciaprogram részét képezik, ezért nem publikusak. Az akkori fideszes feljelentés kapcsán az ügyészség nem rendelte el a nyomozást - tette hozzá.

Balsai István felidézte, a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró feljelentése alapján legutóbb megállapította, hogy "súlyos mértékben megsértették az adatvédelmi törvény azon rendelkezését, amely az adatok nyilvánosságra hozatalát rendeli el", és kötelezte a KSH-t, hogy tegye közzé az uniós társintézményének már megküldött adatokat.

A fideszes politikus szerint az ítélet fényében indokolt, hogy a párt új feljelentést tegyen.

Az MTI azon kérdésére, hogy az MSZP kedden a feljelentés bejelentésére úgy reagált, hogy a Fidesz összekeveri a tervszámokat a tényszámokkal, Balsai István azt mondta: "ennek elbírálása nem az MSZP dolga".

Arra a kérdésre, hogy mi a büntetési tétele ennek a bűncselekménynek, a politikus úgy reagált, hogy most nem ez a fontos kérdés, ez a nyomozóhatóság dolga, de "nem életfogytig tartó fegyházzal büntetik", egyszerűbb büntetési tétellel járó bűncselekmény.

Egy másik kérdésre Balsai István kitért arra is, hogy a "folyamatok elindultak" remélhetőleg a Fidesz kitartó munkájának is köszönhetően, mindennap letartóztatnak, meggyanúsítanak valakit, és "soha nem ellenzéki kötődésű személyeket".

Olvasóink írták

  • 2. olmosnyomdasz 2010. január 28. 08:54
    „Óvónéni kérem!
    Nem kellene már közéjük vágni?”
  • 1. Strat-n 2010. január 27. 14:21
    „Jó lesz ha mindennap meggyanúsítanak meg letartóztatnak valakit. De soha nem ellenzékit. Akkor nem is akarják megnyerni a választást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a rendőrszakszervezetek

Közösen tiltakozik az öt nagy rendőrszakszervezet a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló… Tovább olvasom