Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Fellegi: áramexporttal készül Magyarország a német atomreaktorok leállására

A magyar kormány a németországi atomerőmű-bezárások várható hatásainak vizsgálatát a júniusi bejelentést követően azonnal elkezdte és foglalkozik az áramexport lehetőségével.
 A fejlesztési minisztérium, a Mavir Zrt. és a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársai július elejére készítették el a németországi és a svájci atommoratórium teljes nukleáris kapacitásleépítés hatásait elemző tanulmányukat- írja a Napi Gazdaság.

 A feladat végrehajtásának ütemezése tehetővé tette, hagy a tanulmány lényegi megállapításait és következtetéseit beépítsék a július 13-i kormányülésen elfogadott Nemzeti Energiastratégiába. A dokumentum tehát számol a német és svájci nukleáris kapacitások csökkenésének, felszámolásának következményeivel - írta Fellegi Tamás.

A kabinet az e fejleményekre adott válaszként olyan energetikai forgatókönyv megvalósulását igyekszik elősegíteni, amely adott esetben akár áramexportot is lehetővé tehet a jelenlegi nettó import helyett. A németországi nukleáris kapacitások leépítésének hatásait az EU döntéshozói és szakértői is vizsgálják.

Július 20-án Brüsszelben az Európai Bizottság a német kormányzat és szabályozó hatóság kezdeményezésére magas szintű szakértői előkészítő megbeszélést tartott a fukusimai reaktorbaleset európai termelőkapacitásokra és a német atommoratórium közös villamosenergia-piacra gyakorolt hatásairól, amelyet szeptemberben az energiaügyekért felelős miniszterek találkozója követ majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak egy nagykovácsi házban

Hatósági boncolásnak kell kiderítenie, hogy mi okozta annak a férfinak a halálát, akire egy… Tovább olvasom