Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Felmentették Budaházy Györgyöt

Felmentette szerdán a Fővárosi Bíróság Budaházy Györgyöt, akit az alkotmányos rend megdöntésének előkészületével vádoltak.
Felmentette szerdán a Fővárosi Bíróság Budaházy Györgyöt, akit az alkotmányos rend megdöntésének előkészületével vádoltak. Szimpatizánsai tapssal fogadták az ítéletet a tárgyalóteremben. Budaházy György a tárgyalás után azt mondta, hogy "győzött a józan ész". Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, ezért a döntés még nem jogerős.

Budaházy György perének tárgyalása múlt szerdán kezdődött a Fővárosi Bíróságon. Az ügyészség alkotmányos rend megdöntésének előkészületével vádolta, mert 2006. őszén és 2007. elején olyan írásai jelentek meg az interneten - egyebek mellett a kuruc.info-n - amelyekben a jelenlegi kormány akár erőszakos megdöntésére buzdított. Az ügyész kiemelte, hogy az írásokban olyan szavakat használt, mint a harc, vagy a forradalom, igaz azok közvetlenül nem idéztek elő erőszakos cselekményeket.

Budaházy György korábban elismerte, hogy ő írta az említett cikkeket, azt azonban nem, hogy bűncselekményt valósítana meg. Állítása szerint ő kritikát fogalmazott meg a jelenlegi kormányzattal szemben, ez pedig megfelel a szabad véleménynyilvánításnak. Kétségbe vonta azt is, hogy ő egyedül meg tudná valósítani az ügyészség által említett előkészületet az alkotmányos rend megdöntésére, mint mondta, ő csak a gondolatait írta le.

A Fővárosi Bíróság szerdai ítéletében Budaházy Györgyöt felmentette. Ezt a tárgyalóteremben megjelent szimpatizánsai tapssal fogadták. A bíró indoklásában részletesen kifejtette, hogy mindenkinek alkotmányos alapjoga a véleménynyilvánítás, még akkor is, ha az kritikát fogalmaz meg. Bár Budaházy túllépte ennek korlátait, ezzel még nem valósított meg bűncselekményt, írásai pedig közvetlenül nem eredményeztek erőszakot.

Budaházy György a tárgyalás után azt mondta, hogy "győzött a józan ész". Megfogalmazása szerint az elmúlt másfél éves "meghurcoltatásának" legalább annyi eredménye volt, hogy ráirányította a figyelmet a rendszerváltó gondolatokra.

Az ügyész fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Olvasóink írták

 • 4. Kapuvári 2008. január 30. 14:54
  „A gyurcsányt kell megdönteni,nem az alkotmányos rendet!ki kell húzni,mint a rossz fogat,és megszűnik a fájdalom!”
 • 3. radenkó 2008. január 30. 14:26
  „Teljes mértékben osztom a bíróság ítéletét amikor az alkotmányos rend megdöntésének előkészületével megvádolt személyt felmentette.
  Az rendőrség és ügyészség vádpontja igen gyenge lábakon állt , le kellene vonni a tanulságot a vád részéről.”
 • 2. radenkó 2008. január 30. 14:26
  „Teljes mértékben osztom a bíróság ítéletét amikor az alkotmányos rend megdöntésének előkészületével megvádolt személyt felmentette.
  Az rendőrség és ügyészség vádpontja igen gyenge lábakon állt , le kellene vonni a tanulságot a vád részéről.”
 • 1. Cseter János 2008. január 30. 11:15
  „Nemis lehe lehette mást elképzeni egy kirakat perre! Szerintem az ügyészt kellene megvizsgáli, hogy milyen érdeke van az állami költségeken eleve veszett ügyet bíróság elé vinni! Ha rajtam múlna akkor vele fizettetném a perköltségeket! Ha velem történt volna meg akkor erkölcsi kártéritésre is perelném! Még hogy Ő fellebez ez már szinte nevetséges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelést javasolnak a családját éheztető férfi ellen

Vádemelést javasol a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a családját éheztető férfi ellen. A… Tovább olvasom