Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Felmentették Keller László egykori tanácsadóját

Bűncselekmény hiányában felmentették hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés vádja alól Keller László volt közpénzügyi államtitkár egykori politikai főtanácsadóját a Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.
A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal vádirata szerint 2004 tavaszán Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára és beosztottja, Szőke Péter Szabolcs, a büntetőeljárás egyetlen vádlottja jogosulatlanul kérte be a Somogyi Földművelésügyi Hivataltól a megye üzemi vadászterületeinek vadászati naplóiról és trófeabírálati összesítőiről készült másolatokat 2000 január 1-ig visszamenőleg.

Keller László akkor vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés mentelmi bizottságánál az akkori legfőbb ügyész ellen, mert úgy vélte, hogy Polt Péter vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel vadásztrófeáit. Az adatgyűjtés 2004 májusában leállt, miután azt kifogásolta az adatvédelmi biztos, illetve azzal kapcsolatban politikai viták is kibontakoztak.

Keller László egy korábbi tárgyaláson elmondta: "vadászati visszásságra" utaló adatok nem érkeztek hozzá. Keller László szocialista képviselő esetében személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanúja miatt kezdeményezte a legfőbb ügyész a mentelmi jog felfüggesztését 2004 decemberében. Az országgyűlés azonban úgy döntött, nem függeszti fel a politikus mentelmi jogát, így ellene az ügyészség nem is emelhetett vádat.

Keller László politikai főtanácsadója esetében hétfőn a Fővárosi Bíróság mondta ki, hogy nem követte el a vádbeli bűncselekményeket. A bíróság szóbeli indoklásában rámutatott, hogy a személyes adattal visszaélést csak adatkezelő vagy adatfeldolgozó követheti el, Szőke Péter pedig nem volt az. A vádlott csupán egy már korábban Keller László által megindított folyamat végrehajtásába kapcsolódott be. Nem tekinthető sem tettestársnak, sem bűnsegédnek. Arra sincs adat, hogy bárkinek szándékosan jogosulatlan hátrányt kívánt volna okozni.

Az ügyészség a Fővárosi Bíróság ítélete ellen bűnösség megállapításáért fellebbezett, így Keller László volt politikai főtanácsadójának büntetőpere az ítélőtáblán folytatódik másodfokon.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doboz a levélpapírhoz

Tovább olvasom