Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Felmérés: a Jobbik megelőzte az SZDSZ-t

Az elmúlt fél esztendő a két nagy párt erejének állandóságát mutatja. Egész évben megfigyelhető volt, hogy a Fidesz tábora nagyobb egységet mutat, mint az MSZP-é. Aktívabbak, önbizalmuk lankadatlan, nem mutat hullámzásokat, és határozottabban kiállnak politikusaik mögött.
A két párt társadalmi háttere sok tekintetben különbözik, ám ezek a sajátosságok ugyanúgy jelen voltak az év elején, mint most - írja a Népszabadság.

A Fidesz fölénye egyértelmű az 50 év alattiak, a kis-, közepes városokban, valamint a falvakban élők körében. Ezekben a csoportokban több mint kétszer annyi támogatójuk, van, mint ellenfelüknek. Az MSZP 50 év felett, ott is a nyugdíjasok körében tartja a lépést, s csak kevéssé van lemaradva Budapesten, valamint a vidéki nagyvárosok többségében.

Az MDF támogatottsága az idén 2-3 százalékos volt, rendre megelőzte az 1-2 százalékos SZDSZ-t. A két párt érezhetően visszaesett, a belső konfliktusok lényegében megfelezték a szavazótáborok méretét.

Jobbik az év elején még az alig mérhető politikai erők közé tartozott, a második fél évben azonban előbb utolérte, majd meg is előzte a KDNP-t és a MIÉP-et.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. cartagonova 2008. december 23. 14:59
  „N. P. Galgagyörkön a cigányok nagyszerű rendőrségünktől simán agyonvertek volna két házaspárt ha nem jelenik meg a GÁRDA! Valahogy ezen nem lovagolt az agymosottakat gyártó ballib média, pedig egy normális országban azóta szétszedték volna a rendőrséget!”
 • 42. kisokos 2008. december 23. 11:10
  „A legbiztosabb jele annak, hogy a Jobbik erősebb annál mint amit a jelenlegi közvéleménykutatás állít, hogy mind a két nagy párt a Jobbik démonizálásával igyekszik saját szavazótáborát erősíteni. A szocik ugye a folyamatos fasiszta veszélyt emlegetik. De megszólalt most már a Fidesz agytröszje Popkorni is. Az FN-nek adot rendkívül tartalmas, magvas és mélyenszántó gondolatokat tartalmazó nyilatkozatában nem kevesebbet állít, hogy tulajdonképpen a Magyar Gárdát és így ergó a Jobbikot is az Mszp finanszírozza.
  Az üzenet tartalma világos a fideszes szavazók felé, ha esetleg valamelyiküknek megfordult a fejében, hogy mégse a Fideszre szavaz, akkor ezt most sürgősen verje ki onnan.
  Ne felejtsük el, hogy január 11-és a Ferencvárosban időközi országgyűlési választások lesznek, és a jobb oldalon csak a Jobbik tudott jelöltet állítani. A többi megbukott mint Rottenbiller az ajánló cédulákkal való visszaélés kapcsán.
  Úgyhogy én nem leszek meglepve, ha még a választások előtt Kövér Lacó barátunk előáll azzal, hogy neki biztos információja van arról, hogy Vona Gábor és Szegedi Csanád a Moszad ügynökei.”
 • 41. 751510 2008. december 23. 08:57
  „Mondtunk pár jót, most már ti jöttök pár rosszal!”
 • 40. N.P. 2008. december 23. 07:55
  „hazaipálya

  Ezt mostanság megtette rajtuk kívül a MAZSIHISZ-től a szőregi 6.b-ig mindenki. De az egy tényleg meg van.”
 • 39. hazaipalya 2008. december 23. 06:34
  „np csomagokat gyüjtöttek a szegényeknek ennyi elélg?Csak egyet kértél”
 • 38. N.P. 2008. december 23. 06:15
  „homer
  Az, hogy a Gárdáról rosszat nem lehet hallani nekem kevés a szeretetükhöz. Félni meg miért félnék tőlük? Egy csomó jelmezes bohóctól? De tényleg egy alkalmat mondj amikor konkrétan és kétségbe vonhatatlanul használtak ennek az országnak.”
 • 37. cartagonova 2008. december 22. 23:54
  „Hajrá JOBBIK!”
 • 36. cyt 2008. december 22. 20:47
  „Minel "elnezobb" es "alnokabb" lesz a szoclib ciganypolitika, annal erosebb lesz a JOBBIK tamogatottsaga. Egyszeruen oda menekul mindenki, aki magyar es akinek tele lesz a hocipoje a ciganypolitika kovetkezmenyeivel. Csak a "hulye" szoclibesek nem ertik es latjak ezt meg. Sajnos (vagy megsem?) beloluk van tobb, nem az embersegesebb es ertelmesebb fajtabol. Kontraszelekcio dolgozik naluk mar evtizedek ota.”
 • 35. hazaipalya 2008. december 22. 20:25
  „Kisokos nem vagy jól tájékozott : A Jobbik végsö célja a kommunisták kizavarása a parlamentböl .”
 • 34. abdul66 2008. december 22. 19:32
  „Megvan az már 10 %.Szerencsére ez a szám még feljebb is megy,mintahogy az Echo Tv-t is egyre többen nézik.”
 • 33. radenko 2008. december 22. 19:30
  „Ez várható volt ott ahol a csalás és a lopás fő vezérlő elv ott megjelenik a jobbik vezérlő elv . A választáskor bejut a parlamentbe és a szopó SZDSZ meg kimarad végre. Neki köszönhetjük , hogy itt tart az ország ahol tart
  ami csak mozdítható és ami nem volt lebetonozva loptak mint a güzü.”
 • 32. Zejko 2008. december 22. 19:03
  „27.Vau ne ugass nem a börszin volt a lényeg hanem a jellemzők nem akarnak beilleszkedni!!”
 • 31. kisokos 2008. december 22. 17:53
  „Logaritmus!
  Légyszi regéld már el nekem tételesen, hogy az általd említett két szutyok csatorna mikor ajnározta a Jobbikot. Nekem valami olyasmi rémlik, hogy pont Vona Gábor ígérte be ezeknek a csatornáknak, hogy hatalomra jutásuk esetén még a székházukat is elbontja. Elég nagy hálátlanság lenne a Jobbik részéről, így bánni legfőbb támogatóival. ( szerinted )
  Nos akkor nézzzük ,hogy kiknek az érdeke, hogy pont most hozzák nyilvánosságra a Jobbik támogatottságára vonatkozó adatokat. Véleményem szerint ez a támogatottság már év elején is megvolt. Pesze akkor a sandaipszosz nem közölt semmit, várt kenyéradó gazdájának az utasítására.
  Elemzésükből kitűnik, hogy a szoci tábor bizonytalan és nem egységes. A szoci vezérkarnak most már lépni kell az egység érdekében.
  Nosza itt a soha vissza nem térő alkalom az egység megteremtésére. A fasisztarasszistaantiszemita gárdistás Jobbik már a spájzban van. És mint köztudott róluk, cigány,zsidó és szoclib vért isznak.
  Úgyhogy ebben a szörnyű helyzetben nincs más kiút, csak ha ránk szocikra szavaztok.”
 • 30. 751510 2008. december 22. 17:47
  „vau

  Ne játszd meg a hülyét. Azt mondta, nem a színük a gond, hanem a tetteik. Bonyolult nyelv a magyar, de ennyire?”
 • 29. Mil 2008. december 22. 17:47
  „Jajj, az oktatás lezüllesztéséről nem is beszélve..”
 • 28. Mil 2008. december 22. 17:45
  „Először is, a TÉSZ-t nem a szocik, hanem Orbánék találták ki. A szocik éppenhogy pedzegetik mostanában, hogy meg kéne szüntetni. A rendőrség leépítése vidéken szintén a szocik számlájára írható. Összességében elmondható, hogy míg a fidesz ötletei, kezdeményezései a szigorítás, a rend felé hajlanak, a szociké-szadeszé a lazítás, az anarchia irányába. A deviancia támogatására a hagyományos értékrendekkel szemben.
  A szocik pl. kapásból eltörölték a csp iskolalátogatáshoz kötését. Ez sem volt egy jó húzás. Egyszerűen a hülye ötleteikkel, tudatosan vagy nem-de züllesztik a társadalmat, és tolják az anarchia irányába.
  Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok ORbán-fan. De nézzük az ő ötleteiket: ugye van a tényleges életfogytiglan. Aztán volt pár éve az az ötletük, hogy a gyerekek, öregek ellen elkövetett bűnöket súlyosabban büntessék. AZtán volt mostanában, hogy a vidéki rendőrség megerősítését szorgalmazták.
  Hirtelen ennyi.”
 • 27. vau 2008. december 22. 17:38
  „Zejko te majom. Ha kékek lennének, akkor a kéket nem szeretnéd, és te nem vagy rasszista :DDD”
 • 26. 751510 2008. december 22. 17:20
  „Ki támogatja, hogy valakiből érettségi nélkül is lehessen rendőr?”
 • 25. madártej 2008. december 22. 17:12
  „Ki volt az a hülye, aki megszavazta, hogy 8 elemi nélkül is kaphasson jogsit bárki, A (fél)Magyar Valaentin alatt történt, hogy a gyöngébbeknek segítsek.:)”
 • 24. Logaritmus 2008. december 22. 16:59
  „Mil: "A törvények, büntetések tudatos fellazítása..."

  Mondanál pár példát, hogy milyen törvényeket, büntetéseket lazítottak fel? Ha jól tudom amnesztia a bűnöknek Orbán idején volt, most meg inkább a sírás-rívás megy a vagyonosodási vizsgálatok, a számlaadási kötelezettség megszegése miatti üzlet bezárások, a lefülelt élelmiszer hamisítók, jövedéki termékekkel visszaélők, stb. miatt. Hogy is van ez? Ráadásul az életfogytiglani fegyház is nemrégiben lett tényleges életfogytiglan, míg Orbán idejében 25 év után kiengedték őket. Ez nem éppen a büntetések lazítása, ha jól látom. :D”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zavartalan karácsonyhoz fel kell függeszteni a sztrájkot

A MÁV szerint már hétfőn fel kellene függesztenie a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad… Tovább olvasom