Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Félmilliárdos lopássorozatot derített fel a BRFK

Közel félmilliárd forint értékben adott el okostelefon-alkatrészeket külföldre az az orgazda-szervezet, amelyet a napokban számolt fel a rendőrség.
Okostelefon-alkatrészek értékesítésére szakosodott nemzetközi orgazda-szervezetet számolt fel a rendőrség, amely az elmúlt időszakban közel félmilliárd forint értékben adott el ilyen eszközöket külföldre - számolt be a mintegy két évig tartó nyomozás eredményéről a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Varga Attila alezredes elmondta: egy kanadai cég magyarországi gyárából a dolgozók különféle, általuk gyártott chipeket, telefonalkatrészeket és kész telefonokat loptak el, amelyeket szintén a gyárban dolgozó orgazdáknak adtak el, akik a fővárosba szállítva továbbértékesítették azokat egy szerb állampolgárságú testvérpárnak.

A bűnbanda irányítói csomagküldő szolgálatokon keresztül külföldön, elsősorban a Távol-Keleten értékesítették az átvett alkatrészeket olyan cégeknek, amelyek készülékmásolatok gyártásához használták fel azokat - tette hozzá.

A főosztályvezető megemlítette: a szerb férfiak olyan nagyságrendben értékesítették ezeket az eszközöket, hogy az egyik csomag feladási díja két és fél millió forint volt, mert a csomag értékét 220 millió forint összegben határozták meg. A bűnszervezet vezetői olyan sok csomagot adtak fel külföldre, hogy az ezekkel foglalkozó cég nagykereskedelmi áron, 40 százalékos kedvezménnyel szállította küldeményeiket.

Varga Attila az MTI-nek elmondta, titkosszolgálati módszerekkel tartott nyomozás eredményeként számolták fel a bűnbandát, így jutottak el annak szerb állampolgárságú vezetőihez. A házkutatások során több személygépkocsit, nagy mennyiségű készpénzt, marihuánát és különféle számítástechnikai eszközöket, telefonokat foglaltak le a nyomozók.

A rendőrök múlt csütörtök hajnalban tartott akcióban Budapesten fogták el az egyik szerb férfit, míg Mezőkeresztesen két, Nyékládházán, Debrecenben és Tiszavasváriban egy-egy orgazdát vettek őrizetbe, míg a banda egyik tagja önként jelentkezett a rendőrségen. A bíróság vasárnap az egyik szerb férfit és az egyik magyar orgazdát előzetes letartóztatásba helyezte, míg egy harmadik férfi esetében házi őrizetet rendelt el, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

Az alezredes elmondta, hogy az egyik orgazda, Mézes Zoltán magyar állampolgár, és a másik szerb férfi, Kermendi Kornél ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki, és egyúttal kezdeményezik nemzetközi elfogatóparancs kiadását is az illetékes bíróságon.

Varga Attila az MTI-nek elmondta, a gyári dolgozók, akik ellopták az alkatrészeket és telefonokat, 10 és 100 ezer forint közötti összegeket, míg az orgazdák közel ötmillió forintot kaptak.

Az alezredes közlése szerint a gyanúsítottak köre a gyári dolgozókkal még bővülhet, ugyanis többük már a rendőrség látókörében van.
A sajtótájékoztatón Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának vezetője beszámolt egy múlt pénteki budapesti postarablás felderítéséről is: egy férfi fegyvernek látszó tárggyal rontott be a XI. kerületi Bartók Béla úton lévő hivatalba, és leütötte a helyiségben tartózkodó biztonsági őrt, majd a megszerzett készpénzzel elmenekült.

A rendőrök a bűncselekmény helyszínétől alig 500 méterre, 20 percen belül elfogták a 31 éves hajléktalan férfit, akit előállítottak. A gyanúsítottnál megtalálták az elkövetéshez használt fegyernek látszó tárgyat és az eltulajdonított készpénzt is.

A férfi kihallgatásakor elismerte, hogy március 22-én a III. kerületi Juhász Gyula utcában is elkövetett egy hasonló fegyveres rablást, ezért a rendőrök vizsgálják, más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható-e a vidéki férfi, akit a bíróság szintén előzetes letartóztatásba helyezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU csalás elleni hivatalához fordul a Közgép megbízásai miatt a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordul, vizsgálatot kérve a… Tovább olvasom