Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Félmilliót zsaroltak ki tizenéves diákok az egyik társuktól

Majdnem félmillió forintot zsarolt ki körülbelül egy hónap alatt egy 13 éves fiú és egy 12 éves lány egy ötödikes osztálytársuktól egy mátészalkai iskolában - tájékoztatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság.
A rendőrség a gyerek anyjának feljelentése alapján hétfőn kezdett nyomozni, mert a nő szerint 460 ezer forint félretett pénzük tűnt el otthonról.

Az anya feljelentése után indult nyomozás kiderítette, hogy a pénzt az ötödikes kisfia vitte el, mert március vége óta két osztálytársa - egy 13 éves fiú és egy 12 éves kislány - veréssel fenyegette, ha nem kapnak pénzt. A megzsarolt fiú napi rendszerességgel alkalmanként 10-15 ezer forintot vitt el otthonról. A zsaroló gyerekeket koruk miatt nem lehet bűncselekménnyel gyanúsítani, de tanúként meghallgatták őket.

A zsaroló kisfiú azt mondta, hogy a pénzt nyerőgépekbe dobálta, valamint kaparós sorsjegyet és egyéb, lottózóban kapható szerencsejátékokat vett rajta. A rendőrség nem indíthat a gyerekek ellen eljárást, de hivatalból értesítik a gyámügyi hatóságot és a gyermekvédelmi szerveket.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a zsarolás körülbelül öt hete tartott, az anya hétfőn tett feljelentést. Kedden már ki is hallgatták - koruk miatt csak tanúként - a gyerekeket. Az eljárást nem a gyerekek ellen, hanem zsarolás miatt ismeretlen tettes ellen folytatják, majd hivatalosan megállapítják hogy a feltételezett zsarolók kiskorúak és a nyomozást le kell zárni.

Olvasóink írták

 • 10. klj_54 2008. július 08. 20:28
  „Szép nevelést kaphat a megzsarolt gyermek, ha nem mer szólni mi történik vele!
  Ez nem politikai kérdés (orbán vagy gyurcsány) hanem a szülői felelőtlenség kérdése.”
 • 9. té 2008. június 08. 01:41
  „Aztán ugyan melyik lottózóban vette a sorsjegyet mert kiskoru nem vásárolhat szerencsejátékot,vagy igen?nézzünk már utána a lottó árusnak ha nem...Mi az hogy le kell zárni a nyomozást? Ezzel támogatják a bünözést ha nincs elégtétel!Tessék megbüntetni őket és a szülőkkel végre hajtatni a büntetést pénzbeni értékkel!Ha nincs pénz, foglalni és meg lehet őket tanitani rögtön, hogy figyeljen a csemetéjére!Fölháboritónak tartom,hogy ismeretlen tettes ellen nyomoznak nem konkrét személy ellen!”
 • 8. Tabornok 2008. május 16. 15:29
  „Bizonyított esetben a szülőkkel kellene leültetni a kiszabhatót!
  Elmenne a kedvük ettől a bűncselekményfajtától is.
  Felel a szülő a gyermeke tetteiért vagy nem???
  Miért nem???”
 • 7. Goldmund 2008. május 07. 22:12
  „Nekem nagyon furcsa, hogy inkább lopott a szüleitől, semhogy elsírta volna nekik, hogy terrorizálják. Azért ott sem lehet okés a szülő-gyerek viszony.
  Egyébként meg ostobaság otthon ennyi készpénzt tartani.
  A fentiek természetesen nem kisebbítik a zsarolók bűneit. Az lenne a normális, ha ilyenkor a kiskorú helyett a szülő lenne jogilag felelős a történtekért.”
 • 6. péter g. 2008. május 07. 21:20
  „A folyamatot a "becsicskáztatásnak", "behúzásnak" nevezi a szaknyelv. Az áldozatok főleg általános iskolás vagy középiskolás gyerekek, olyanok, aki nem mernek magukért kiállni, mások meg nem fognak, vagyis "nincs hátterük". Gyakran egyszerű kéréssel, rimánkodással kezdődik:
  "Jaj, tesókám, segíts már ki egy kis lóvéval", vagy " Haverok vagyuk, ne legyél már geci".
  Ha egyetlen alkalommal is enged a kissrác, el van veszve, egy perc nyugta sem lesz tőlük soha.
  Ha nem, kicsit bedurvul a helyzet: "Ismered XY-t, nagybáttyám, ült a sitten szólok neki lekezel", illetve "Megfogunk, meghalsz te köcsög" stb....
  Egy tipikus banda egy idősebb, nemritkán 20-30 év feletti emberkéhez csapódik, ő az, akinek a hírnevére építenek, és nehéz nemet mondani, ha egy veszett hírű kancigány vár a suli után, és a békesség ára csupán X forint...
  ...És a legszebb az egészben, hogy ezeket a férgeket az általunk eltartott és támogatott "szüleik" képezik ki!”
 • 5. antifos 2008. május 07. 18:03
  „Magyar jogrendszer! Gratulálok! Szted miért húzok innen a picsába a családommal örökire? No ezért GyurcsánypajtásOrbánpajtás...a kettőtök versenygése juttatta ide ezt a fos országot,hogy egymás hataloméhes harcával legyetek elfoglalva és nem a jogrendszer és köz tisztába tételével foglalkozzatok.Persze akinek volt egy picije azt a lenyúlók eltették ,majd lezárják a nyomozást és vége.....”
 • 4. knana 2008. május 07. 15:24
  „Mi lehetet az a dolog ami megért a kiskomának 500.000 Ft?
  Az ifi börtönök az ilyen szerencsétlen ifjoncokkal vannak tele. Akik szegények assssse tudják, hogyan került az pénz hozzájuk,, attól a számukra tök ismeretlen gyerektárstól.......
  A szülők is topponnnn vannakhk alighanem.”
 • 3. BAba_ 2008. május 07. 12:50
  „matriné, azért nehogy már az áldozat legyen a végén a hibás, mert van neki megtakarított pénze. És miért lenne publikus? A zsarolók személye se az, nem is kell, hogy az legyen, elvégre gyerekek, még akkor is, ha ilyen súlyút vétkeznek.”
 • 2. matriné 2008. május 07. 11:43
  „Óh azok a "mátészalkai" .......Oh igen Óh nem!-énekelte Hofi Géta a dalában! No persze csak onnan lehet kizsarolni félmilliót ahol van! Persze, hogy kiktől az már nem publikus! Szinte államtitok!”
 • 1. picicica 2008. május 07. 11:30
  „"A zsaroló kisfiú azt mondta, hogy a pénzt nyerőgépekbe dobálta, valamint kaparós sorsjegyet és egyéb, lottózóban kapható szerencsejátékokat vett rajta."

  Ki adott nekik sorsjegyet, mert akkor azt is meg kellene büntetni. Az én 6 éves gyerekemnek nem adnak soha sorsjegyet még úgy sem, hogy ott állok mögötte. Nekem kell megvenni bár Ő választja ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírható volt a 2008-as töri érettségi - megoldások!

Befejeződtek a szerdai történelem írásbeli érettségik, rendkívüli eseményről nem érkezett bejelentés… Tovább olvasom