Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Félnek a méhnyakráktól, mégsem járnak szűrésre a magyar nők

A magyar nők többsége retteg attól, hogy az orvos rosszindulatú daganatot diagnosztizál náluk. Mivel félnek a rossz hírtől, inkább el sem mennek méhnyakrák-szűrésre, amivel éppen az egészségüket teszik kockára. A vasárnap kezdődött II. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héttel az ilyen vizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet.
Magyarországon évente 1200 új beteg kerül orvoshoz méhnyakrákkal, és közülük csaknem 500-an meghalnak, mert túl későn fordulnak szakemberhez. Ez azért rendkívül szomorú adat, mert ezért senkit sem kellene elveszítenünk, hiszen ez a betegség könnyedén megelőzhető a szűrésekkel. A 2004-ben indult Liliom-program éppen azért jött létre, hogy felhívja erre a figyelmet. Mivel a kór az első 7-10 évben semmilyen tünetet nem okoz, akkor kell orvoshoz menni, amikor még semmilyen panaszuk nincs. A rákmegelőző állapot a vizsgálatokkal pontosan kimutatható, illetve ha időben észreveszik, akkor még a méhnyakrák is gyógyítható- mondta a Független Hírügynökségnek Péterfia Éva, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

Jelenleg 2,4 millió olyan, 25 és 65 év közötti magyar nő van, akiknek legalább három évente egyszer részt kellene venniük méhnyakrák-szűrésen. Mégis csupán a harmaduk veszi igénybe a teljesen ingyenes szolgáltatást. A vizsgálat nem fáj, de egy kicsit kellemetlen, a tapasztalatok szerint mégsem ez tartja vissza a hölgyeket. A felmérések szerint sokan attól félnek, hogy rossz hírt közöl velük az orvos, és kiderül, hogy rosszindulatú daganatuk van. Éppen ezért inkább el sem mennek a szűrésre, holott éppen ezzel növelik az esélyt, hogy észrevétlenül kialakuljon a méhnyakrák. Péterfia Éva szerint ez a hozzáállás nagy butaság, hiszen az esetek 80-90 százalékában a vizsgálat bebizonyítja, hogy a páciens teljesen egészséges. Nagyjából 10-11 százalékban azt a választ kapják, hogy jókor mentek orvoshoz, mert időben észrevették a bajt és csak nagyon kevés nőnél derül ki, hogy már elkésett és visszafordíthatatlan a folyamat. Ezek a nők egyébként jellemzően nem járnak rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra.

A Liliom-program indítása előtt a nők alig 4 százaléka járt rendszeresen szűrésre, és mostanra ez az arány megduplázódott. A legjobb eredményt Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érte el, ott az országos átlagnál jóval több lány és asszony élt ezzel a lehetőséggel. A Liliom-program hatására az elmúlt három évben 24 nő életét tudták megmenteni, ami első hallásra kevésnek tűnhet, de jól mutatja a tendenciát: minél többen mennek el a vizsgálatokra, annál kevesebb nőt veszítünk el - tette hozzá Péterfia Éva.

Az idei Liliom-program február 15-én ér véget, és ezúttal is egy nyereményjátékkal ösztönzik a részvételre a hölgyeket. Idén egy nagy értékű utazást fognak kisorsolni Skandináviába - azért oda, mert ott a szűrőprogramok hatására senki sem hal meg méhnyakrákban. A díjakat március 8-án, Nőnapon adják át.

Olvasóink írták

  • 1. utopia 2008. január 21. 10:17
    „Tavaly megkaptam a meghívót, hogy hol és mikor mehetek szűrésre. Egyetlen nap sem volt mikor délután 16 óra után, lehetett volna menni. Sok ismerősöm panaszkodott ez miatt, sajnos nagyon sok az a munkahely ahol csak szabadság mellett mehetsz ilyen szűrésekre, de ha el mégy szabira, /egy napra is/ nem nézik jó szemmel, a munkahelyeden.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi önkormányzati választás Törökbálinton

Vasárnap délután háromnegyed 1-ig Törökbálinton a jogosultak csaknem 28 százaléka már voksolt az… Tovább olvasom