Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Félpályás útlezárás több településen

Országszerte több településen tartottak félpályás útlezárást, követelve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve a kormány lemondását. A Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége továbbra sem tett le arról, hogy traktorokkal vonuljon fel Budapest belvárosába.
Egyebek közt Kaposvár határában, Balatonföldváron, Siófokról kivezető úton, Balaton-Kilitinél, Ceglédnél és Körmendnél is volt útlezárásos tiltakozás. Volt, ahol Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány leváltását is követelték.

Az Alkotmánybírósághoz és az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordult a gazdakörök országos szövetsége - közölte sajtótájékoztatóján Budai Gyula szövetségi igazgató, a Fővárosi Közgyűlés és a BRFK döntése miatt. Mint mondta, törvényellenesnek tartják a fővárosi döntés, amely szerint munkagépekkel csak közterületfoglalási engedéllyel lehetne behajtani Budapestre. Ez - úgy fogalmazott - ellenkezik az alkotmánnyal, a gyülekezési törvénnyel, valamint a jogalkotási törvénnyel is, amely alapján egy közgyűlési határozat nem írhatna felül magasabb rendű törvényeket.

Budai Gyula szerint egyébként nyilvánvaló, hogy a közgyűlési határozat, amelyet az MDF frakció is megszavazott, politikai megrendelésre készült, erre utal, hogy már a döntés előtt megkezdődött a tiltó táblák kihelyezése. A MAGOSZ a rendőrség döntését is megtámadja az Országos Rendőr-főkapitányságnál, szerintük ugyanis a fővárosi rendőrfőkapitány saját magának mondott ellent, amikor hatáskör hiányában elutasította a Parlament elé tervezett gazdademonstrációt úgy, hogy korábban maga nyilvánította a területet műveleti területté.

Arra a kérdésre, hogy vélekedik arról, hogy az Agrárkamara elutasítja a gazdák demonstrációját, a MAGOSZ elnöke, fideszes képviselő elmondta: a kamara közel egymilliárd forintos kormánytámogatásból gazdálkodik, eddig sem állt ki a gazdákért, ezért nem csodálkoznak a szervezet hozzáállásán. Jakab István emellett cáfolta, hogy közük lenne bármelyik szélsőséges csoporthoz, a vádak miatt azt is fontolgatják, hogy személyiségi jogi pert indítanak az azokat hangoztató Szilvásy György kancelláriaminiszter ellen - fogalmazott a MAGOSZ elnöke.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Kecskemét és Jakabszállás között

Csütörtökön este huszonkét óra negyven perckor súlyos baleset történt Kecskemét és Jakabszállás… Tovább olvasom