Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Felrobbantották a Balatonban talált úszóaknát

A tűzszerészeknek sikerült hatástalanítani azt a világháborús úszóaknát, amelyet szerdán találtak a Balaton vizében Sajkodnál.

Pénteken nem sokkal délután három óra előtt sikerült hatástalanítani azt az úszóaknát, amelyet még szerdán találtak a Balaton vizében Sajkod település közelében - közölte a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj megbízott kommunikációs tisztje.

Kerekesné Benedek Mária elmondta, a víz alatt egy ráerősített robbanótöltettel biztonságos, egy kilométeres távolságból felrobbantották a folyami érintőaknát. A terület lezárását megszüntették. A kommunikációs tiszt megjegyezte: az ott tartózkodók szerint a talált robbanószer miatt állítólag egy vitorlásverseny elmaradt.

A HM sajtóirodája csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Honvédség tűzszerészei egy 250 kilogrammos, második világháborús úszóaknát próbálnak hatástalanítani a tóban. Sajkod településtől 50-60 méterre, a nádas szélében szerdán horgászok figyeltek fel a gyanús tárgyra.

Közleményükben akkor azt írták: az akna robbanóanyag-tartalma 50-60 kilogramm. A 15 gyújtószerkezetet tartalmazó robbanótestnek két gyújtója még ép volt, ezért az aknát élesnek, veszélyesnek nevezték.

Csütörtökön írtuk:

Egy 250 kilogrammos, II. világháborús úszóaknát hatástalanítanak a Magyar Honvédség tűzszerészei a Balaton vizében.

A tavon a vízi forgalmat a hatástalanítás idejére Sajkod körzetében mintegy 3 kilométeres sugarú körben lezárják - közölte a Honvédelmi Minisztérium Sajtóirodája csütörtökön.

A közlemény szerint szerdán érkezett bejelentés a honvédség tűzszerészügyeletére, mely szerint Sajkod településtől 50-60 méterre, a nádas szélében horgászok lettek figyelmesek a gyanús tárgyra.

A csütörtökön kiérkező tűzszerész járőr azonosította a II. világháborús, 250 kilogrammos úszóaknát. Ennek robbanóanyag tartalma körülbelül 50-60 kilogramm. A 15 gyújtószerkezetet tartalmazó robbanótestnek két gyújtója még ép volt, tehát éles, igen veszélyes állapotúnak mondható.

A megsemmisítés a vízügyi hatóság által meghatározott helyen történik, a parttól 3 kilométer távolságra behajózva. A víz alatti robbantást kora este hajtják végre. A Balatonon a vízi forgalmat a hatástalanítás idejére 3 kilométeres sugarú körben lezárták.

Az eset különlegessége az, hogy ilyen típusú robbanószerkezettel a tűzszerészek ritkán találkoznak - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soron kívül kapott engedélyt a Sziget

"Rekordidő alatt" kapta meg a biztonságos szórakozás feltételeit garantáló rendezvénytartási… Tovább olvasom