Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Felső légúti betegségek gyerekeknél

Az orvosnál megjelenő gyermekek többsége légzőszervi megbetegedésben szenved.

Az orvosi rendeléseken megjelenő vagy otthon kezelendő gyermekek döntő többsége légzőszervi megbetegedésben szenved. Anatómiai, alkati és immunológiai tényezők a csecsemőt és a gyermeket a fertőzésekkel szemben fokozottan fogékonnyá teszik.
A csecsemők és kisgyermekek légútjainak átmérője szűk, porcváza puha, a nyálkahártyája laza, több a nyirokszövet, mint a felnőttekében, renyhébbek az élettani reflexek, ezáltal bizonytalan a légutak védekezőmechanizmusa.

Magas lázzal kezdődhet

A légúti betegségeket többnyire vírusok okozzák. Legenyhébb formája a nátha. Különösen csecsemő- és kisdedkorban érdemel figyelmet. Néha akár magas lázzal kezdődhet, mely rendszerint 1–2 nap alatt megszűnik. A csecsemőt az egyszerű nátha is megviselheti. A lenyelt váladék rontja az étvágyat. Gyakori a hurutos hányás, hasmenés. Az orrváladék kezdetben vízszerű, majd beszáradt váladéka orrlégzési nehezítettséget okozhat, középfülgyulladás, garatgyulladás léphet fel szövődményként. Ha a nátha 10–14 nap alatt nem szűnik meg, illetve az orrváladék színe sárgászöld lesz, akkor valószínű a szövődmény fellépése.

Szövődmény gyanúja esetén

Szövődmény gyanúja esetén feltétlenül mutassuk meg a csecsemőt a háziorvosnak. Iskoláskorban már szövődmény nélkül, enyhe tünetekkel zajlik. Meg kell próbálni az orrjáratokat időnként szabaddá tenni. Rendkívül jók a különböző orrszívók orrát fújni nem tudó gyermeknél, emellett még célszerű az életkornak megfelelő orrcsepp használata. Főleg étkezések előtt jó csöppenteni. A cseppentés előtt és utána néhány perc múlva jó használni az orrszívót. Célszerű az orrnyílás körül kipirosodott bőrt egy kis babakrémmel bekenni. Ezeket a tevékenységeket a csecsemők rendszerint nem szeretik. Nem szabad meghátrálnunk, mert nagyobb problémáktól menthetjük meg őket.

Láz esetén folyadékpótlás!

Láz esetén természetesen lázcsillapító adása javasolt, valamint különös gondot kell fordítani a megfelelő folyadékpótlásra. Egyszerű nátha esetén antibiotikum adása biztosan felesleges, fogadjuk el a háziorvos véleményét, ne akarjunk kárt okozni gyermekünknek. Ha néhány napos láztalanság után a gyermek ismét lázas lesz, bakteriális szövődmény gyanúja vetődik fel, ekkor mindenképpen mutassuk meg a gyermeket háziorvosának.

Dr. Muzsay Géza  a házi-gyermekorvosi ellátás megyei szakfelügyelő főorvosa

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom