Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Felszámolják a salgótarjáni öblösüveggyárat

Elkezdődött a salgótarjáni öblösüveggyár felszámolása - erősítette meg az MTI információját Balázs Miklós felszámoló hétfőn.
Balázs Miklós közölte: a hivatalos eljárás pénteken kezdődött, de a tulajdonosokkal még nem tudott egyeztetni.

A felszámoló most a jelenlegi állapotokról tájékozódik, de közölte: a legkritikusabb a gázellátás kérdése, mivel azt kellene elérni, hogy a szolgáltató halassza el a kikötést, és kössön új szerződést a felszámolóval.

Balázs Miklós elmondta: szeretné tovább működtetni a gyárat, erre akkor van esély, ha a gázellátáshoz sikerül finanszírozót találni, mert a havi 40 millió forintos gázszámlát a gyár nem tudja saját forrásból rendezni, ráadásul a díjat előre kell fizetni.

Az R-Glass Hungary Kft. néven működő öblösüveggyár 277 dolgozót foglalkoztat, az egyik legrégebbi salgótarjáni gyár, elődjét 1893-ban alapították.

A gyár 2005-től már átélt egy felszámolási eljárást, 2006 októberében négy sikertelen pályázat után vásárolta meg az öblösüveggyárat a hárommillió forint törzstőkéjű losonci R-Glass Hungary Kft.

Akkor 3,7 milliárd forintot meghaladó volt a hitelezői követelés, a felszámolás megkezdésekor 650-en dolgoztak a gyárban. A szlovák tulajdonosok 540 embert vettek át munkajogi jogutódlással.

Múlt év novemberétől folyamatosak voltak a munkabér-kifizetési gondok, a gyár tavaszra 420 millió forintos adótartozást halmozott fel, ugyanakkor 120 milliós áfa-visszaigénylési lehetősége is volt. A telefonvonalakat az év elején kikapcsoltatták, tartozott a gyár a víz- és a csatornaszolgáltatónak is.

Július elsején átmenetileg leállt a termelés, mert nem érkezett gáz a gyárba, aznap megszűnt a szerződés az R-Glass és az EMFESZ Kft. között, mert nem tudtak megállapodni a szállítási szerződés feltételeiről, illetve a 400 millió forintos adósság törlesztési üteméről.

A leállás harmadik napján Istvanovszki Kálmán gazdasági igazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a gyár újra kap gázt, és folytatják a termelést, de arról nem mondott részleteket, hogy hogyan oldották meg a problémát.

A 90 százalékban exportra termelő gyár árbevétele 2008-ban meghaladta a 2 milliárd forintot.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan került ilyen nehéz helyzetbe az öblösüveggyár, Géczy Józsefné titkárságvezető korábban az MTI-nek azt mondta: noha ennyi emberre nem volt szüksége, az új tulajdonos átvett 540 dolgozót. Ez a kötelezettség a pereket és a végkielégítéseket számítva 200 millió forintba került, a munkaügyi perek miatt pedig kizárták a gyárat a pályázatokból. Ezzel párhuzamosan két pénzintézet bíróságon támadta meg a felszámolási eljárást, és a pert ugyan elveszítették a felperesek, de a 2008 decemberében meghozott ítéletig a gyár vagyonát zárolták, így a kft. banki hitelekhez sem jutott hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult egy rendőrök elől menekülő autó

A hamis rendszámmal ellátott kocsiban ülő két ukrán állampolgár közül az egyik megsérült. Tovább olvasom