Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Felvételi a középfokú iskolákba

Január 25-26-án írják a diákok a központi, egységes írásbeli vizsgákat, ezzel megkezdődik a felvételi vizsgák időszaka a 2008/2009. tanévtől középiskolába készülő diákok számára. Csaknem 66 ezer diák jelentkezett az írásbelikre – tudatta az Objektív Hírügynökséggel az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Sajtóirodája.
2008. január 25-én 14 órától zajlanak a központi írásbelik vizsgák a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumokban, 2008. január 26-án 10 órától pedig a kilencedik évfolyamra jelentkezők írják meg a központi feladatlapokat.

A vizsgázók anyanyelvből és matematikából egyaránt 45 percet kapnak a mindenki számára egységes, központilag készített feladatlap kitöltésére. A vizsgatesztek elsősorban nem a tantárgyi, lexikális tudást, hanem a tanultak alkalmazását kérik számon.

Évek óta a középiskolák mintegy harmadában írják elő a részvételt a központi írásbeli vizsgán. A kilencedik évfolyamra jelentkezők számára 353 középfokú iskolában előírás a központi írásbeli. A nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 33, a hat évfolyamost indítók közül pedig 52 iskola támaszkodik a döntésben a központi írásbeli eredményére.

Csaknem 66 ezer diák jelentkezett az írásbelikre. A nyolc évfolyamos gimnáziumi írásbelin 3042-en, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin 4927-en, a kilencedik évfolyamra történő beiskolázás részeként pedig 57 883-an írnak központi írásbelit január 25-én és 26-án.

Az írásbeli vizsga eredményét tartalmazó „Értékelő lapot" mindenki abban a középiskolában veheti át – 2008. február 8-ig –, ahol az írásbelit írta. A tanuló az írásbeli vizsga eredményének ismeretében tölthet ki jelentkezési lapot a választott középiskolákba vagy szakiskolákba. Emellett az Oktatási Hivatal Felvételi Központjába kell benyújtania a felvételi adatlapot 2008. február 15-ig.

Olvasóink írták

  • 1. tanuló 2008. január 24. 16:05
    „A válogatott gyerekekkel sokkal könnyebb dolguk van a pedagógusoknak.
    Akiknek csak a "maradék" jut, azoknak pótlékot kellene kapniuk, nem is keveset.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvertek két roma nőt Szigetváron

Megvertek két roma származású nőt a napokban Szigetváron. A tetteseket már őrizetbe vették és… Tovább olvasom