Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Fények a lakásban

Sokan gondolják azt, hogy egy erős mennyezeti csillárral, és néhány ötletszerűen elhelyezett asztali vagy állólámpával megol- dották lakásuk megvilágítását. Ezzel szemben a jól megtervezett világítás tagolja avagy összefüggővé teszi lakótereinket, ezért az otthonteremtés nélkülözhetetlen eleme.

Tervezés, a funkció meghatározása

Ideális esetben a világítást még a falak festése, illetve a padlóburkolás előtt kell megtervezni. De ne keseredjünk el, ha csak utólag tudunk ezzel foglalkozni, mert gondos munkával még így is kitűnő eredményt érhetünk el. Ha már nem tiszta lappal indulunk, rajzoljuk meg a szoba alaprajzát, a bútorok, ablakok, illetve a meglévő konnektorok pontos helyzetét. Így könnyebben átlátjuk, hol van még szükségünk fényre. Ha már nem akarunk falat vésetni, akkor is vannak módszerek arra, hogy javítsunk a
helyzeten. Ne a falakra és a mennyezetre koncentráljunk, használjunk asztali, illetve padlóra állítható lámpákat, amelyekkel a fény-árnyék ritmusát megteremthetjük. Ha valamit direkt módon akarunk megvilágítani, praktikusak a csiptethető lámpák is. Persze az is lehet, hogy az izzó típusok cseréje is már megdöbbentő változást eredményez.

A világítás típusai

Talán első látásra zavarba ejtő lehet a hatalmas választék. Alapvetően hatféle megvilágítás van, amely más-más feladatot képes ellátni. Néha egy lámpa több funkciót is beölt: egy állólámpa a fotelunk mellett szolgálhat hangulatvilágításként, és célközpontú megvilágításként amikor olvasunk mellette.

Általános világítás

Valójában háttérvilágításnak mondhatjuk. A természetes fényhez hasonlatos, amely a szemet nem erőlteti meg, kb olyan erős fény, ami egy ködös napon a felhőkön is áthatol. Az ilyen fényforrások elhelyezése az elsődleges feladat. Erre alkalmas a felfelé világító lámpa, az ebédlő asztal fölötti lámpa, egy nagyobb asztali lámpa a fényt kellemesen szétszóró búrával, amely a falakon és a mennyezeten tükröződik vissza.

Célközpontú megvilágítás


Talán elcsépelt megállapítás, de a helyes megvilágítás munkakedvünket is növeli. A konyhaszekrény felső elemébe rejtett fénycső a munkafelületet világítja meg. A helyi világítás kombinálása az általános világítással praktikus megoldás.

Fénnyel való kiemelés

Figyelmünket lakásunk „kincseire" irányítja. Vigyázzunk, ne essünk túlzásba; egy apró spotlámpa a festmény fölött, vagy egy kis teljesítményű lámpa cserepes növények fölött (télen kifejezetten jót tesz a virágoknak), vagy a szobrok, kerámiák mögött elhelyezett lefelé világító kis fényforrás bőven elég arra, hogy a szobába való belépéskor az érkező figyelmét megragadja.

Jelző, biztonsági fények

Ide leginkább a biztonságos közlekedést segítő fényforrások tartoznak: a lépcsőbe, szinteltoláskor a szintkülönbségbe épített, süllyesztett fényforrás vagy a babaszobában elhelyezett nagyon halványan világító kislámpa, a lefelé világító fény a csöngő felett mind segítik a biztonság közlekedést.

Dekorációs megvilágítás

Inkább az esztétikumot, mint a funkciós szolgálja.

Mobil fények

Apró mécsesek, gyertyák, amelyeket bárhol elhelyezhetünk, az asztalon, az ablakpárkányon, vagy akár a fürdőkád szélén.


Tervezés pontról pontra

1. Méretarányos tervrajz készítése, a bútorok és kiemelkedő műtárgyak berajzolásával.
2. Rajzoljuk e a természetes fényforrásokat, megjelölve azokat a sarkokat, ahová nem jut természetes fény, és azokat a helyeket is, amelyek külön világítást igényelnek (faliszekrény, beépített szekrény).
3. Döntsük el, hogy általános megvilágításhoz milyen fényforrást szeretnénk alkalmazni, és ezek hová kerüljenek. Ellenőrizzük, van-e elegendő dugalja a lakásunkban.
4. Vegyük sorra, melyik szobában milyen tevékenységet folytatunk. Van-e kialakított olvasósarok vagy íróasztal, amely külön fényforrást igényel.
5. Jelöljük meg, melyek azok a tárgyak, amelyeket fényhatásokkal szeretnénk hangsúlyozni.
6. Gondoljuk végig, hogyan szeretnénk szabályozni a fényforrásokat. Ideális esetben minden fényforrást külön-külön lehet felkapcsolni, illetve fényerejét szabályozni.

A megfelelő fényforrás kiválasztása

A jó megvilágítás érdekében hasznos, hogy több féle fényforrást alkalmazzunk egymás mellett.

Központi, függő fényforrások

Például a csillárok néha erősen dominálnak a látványban, és fényük nagyon kemény, ebből adódóan jobb, ha más fényforrással együtt használjuk.

Fali fényforrások

Ilyenek a falikarok, a klasszikus és a modern lámpacsaládokban egyaránt megtalálhatók. Ha fényerőszabályozóval együtt használjuk, nagyon kifinomult hangulatvilágítást teremthetünk.

Spotlámpák

Direkt megvilágítást adnak, keskeny fénysávban világítanak, általában alacsony feszültségűek. A nagyobb spotlámpák, a reflektorok kertek éjszakai megvilágítására is alkalmasak.

Lefelé világító lámpatestek


A célközpontú megvilágításnál használjuk. A lakás vagy a helyiség egy magasabb pontról fényt szórnak lefelé, lehetnek süllyesztette, felületre szereltek és állíthatók. A konyhában nagyon hasznosnak bizonyulnak.

Felfelé világító lámpatestek

Lehetnek szabadon állók, vagy falra szerelhetők, igény szerint alacsonyabban, vagy magasabban. Szemgyönyörködtető hatást érhetünk el, ha egy felfelé világító fényforrást helyezünk el cserepes növény mögé úgy, hogy a fény a leveleket és ne a kaspót világítsa meg.

Más lámpák

Szabadon álló padló- vagy asztali lámpák használata nagyon sokrétű lehet; nélkülözhetetlen és látványos lakberendezési eszköz, a figyelmet  
magára vonja, a teret hívogatóvá és meghitté teszi.

Íróasztallámpa

Nagyon pontos szerepe van, vagyis direkt fénnyel látja el a különböző munkafelületeket. Keverjük bátran a régit az újjal! Antik vagy klasszikus lámpatestek jól mutatnak kortárs enteriőrben, a modern design lámpák pedig új dimenziót nyitnak bármilyen tradicionális környezetben.

Biztonság pontról pontra

Legtöbben bele sem gondolunk a biztonság fontosságába, amikor fel-le kapcsoljuk a lámpánkat vagy izzót cserélünk, de ha nem vigyázunk, komoly bajunk is történhet. Kövesse az alábbi alapvető biztonsági előírásokat, de ha bármilyen kétsége támadna, mindenképpen forduljon szakemberhez.

Általános szabályok

• Ha már használt vagy antik lámpatesteket szereztünk be, mindig ellenőriztessük őket villanyszerelővel.
• Nedves kézzel soha ne cseréljünk égőt és ne nyúljunk fedetlen kézzel halogénlámpához.
• Magasabb feszültségű izzót ne tegyünk olyan helyre, ahol előírt feszültség van.
• Ha régi a vezetékrendszer, ellenőrizni kell, hogy az állapota megfelelő-e.
• Ne terheljük túl az aljzatokat, ellenőrizzük, hogy van-e elég belőlük a lakásban.
• Gyúlékony anyag közvetlen közelébe (papír, textil) ne helyezzünk el fényforrást.
• Fontos, hogy a süllyesztett lámpákhoz is könnyen hozzá lehessen férni.
Soha ne hagyjunk égő gyertyát felügyelet nélkül.

Lépcsőházak, előszobák

Lépcsők mentél, ahol nagy a forgalom, ne építsünk ki vezetéket.
Alkalmazzunk csillárkapcsolást. A fényeket a közlekedő, illetve a lépcső tetején és alján is lehessen kapcsolni.

Konyha

Ne akarjunk olyan helyre fényforrást, ahol a vízzel érintkezhetne.

Fürdőszoba

A vízforrástól minimum 2,5 m-re kell a fényforrást tenni, hacsak nem tudjuk azt szakszerűen, teljesen szigetelni. A fürdő központi fényforrását kívülről lehessen kapcsolni. Lehetőleg ne legyen fedetlen, búra nélküli égő!

Gyerekszoba

Ne rakjunk álló, vagy asztali lámpát olyan helyre, ahonnan a gyerekek leverhetik azokat.

Kültér

Bizonyosodjunk meg arról, hogy az itt használt lámpatestek tényleg víz-, időjárástűrőek-e. Ahol fűnyírót vagy más elektromos kerti szerszámot használunk, fedjük be a vezetékeket. Tartsuk tisztán őket a szennyeződésektől és a falevelektől. Vigyázzunk arra, hogy a kertünkben elhelyezett fényforrások ne zavarják meg a közelünkben éjszaka autózókat. A váratlan, vakító fény az úton végzetes lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

James Bond levarázsolta az élről Harry Pottert

A brit szuperkém, James Bond felülkerekedett ifjú varázsló honfitársán, Harry Potteren. Tovább olvasom