Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Férfi szerzetesi konferencia az utánpótlásról

A szerzetesi utánpótlás, illetve a rendek által fenntartott közintézmények jövőjének kérdése is szerepelt a férfi szerzetesi elöljárók konferenciájának kétnapos plenáris ülésén, amely csütörtökön zárult az érdi ciszterci nővérek kolostorában - mondta a testület elnöke, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.
Az évente kétszer összehívott plénum ülésén Várszegi Asztrik - évi rendes beszámolójában - egyebek között arról beszélt, hogy a szerzetesi közösségekben fokozott problémát jelent az elöregedés. Az elhalálozásokon kívül egyre többen lesznek munkaképtelenek, az utánpótlás sem folyamatos, ezért "kívánatos lenne, hogy többen jelentkezzenek szerzetesnek" - mutatott rá, hozzátéve, hogy vannak közösségek, ahová többen jelentkeznek, de a többségre, létszámukat tekintve, a stagnálás jellemző.

Tájékoztatása szerint e probléma összetevői között említette "a társadalom belső bizonytalanságát", a családok szétesettségét és az értékválságot. Mivel "az egyház is a magyar társadalomból merít, így mindazok a gondok, amelyek a társadalom öröme vagy szenvedése, azok ugyanúgy az egyházon belül is megtalálhatók" - fogalmazott.

Várszegi Asztrik az éves beszámoló kapcsán szólt arról, hogy a katolikus iskolák, szociális otthonok, közgyűjtemények fenntartása is egyre több gondot okoz, de gazdasági helyzetük megoldásával nem foglalkoztak, mivel ebben ők nem illetékesek. Ugyanakkor ez az alkalom nem csak a közös ügyek megbeszélésének fóruma, hanem egyfajta lelki "továbbképzés" is volt - tette hozzá.

A Szerzetességünk a mai magyar társadalomban és egyházban című előadásában Várszegi Asztrik azt hangsúlyozta, hogy az "egyre gyorsuló, szekularizált társadalom kihívás a szerzetesség számára".

A konferencián, a papság évéhez kapcsolódóan, megvitatták a szerzetes lelkipásztorok küldetésének problematikáját is, amelyet Urbán József piarista tartományfőnök foglalt össze. Ennek során elhangzott, hogy "a szerzeteseknek valóban segítséget kell nyújtaniuk szolgálatuk révén a kereső, a vergődő, a szorongó embereknek és a szegényeknek".

Várszegi Asztrik kitért arra is, hogy júniusban a szerzetesség megemlékezik 1950-ben történt elhurcolásuk hatvanadik évfordulójáról. A budai ciszterci Szent Imre plébániatemplomban tartandó istentiszteleten "a múlttal való kiengesztelődés", a hálaadás és a jövővel való foglalkozás egyaránt hangsúlyt kap.

Magyarországon jelenleg 30 férfi szerzetesrend működik, összesen 727 taggal, közülük több mint 500-an felszentelt papok; a női szerzetesek 1400-an vannak. Világszerte a katolikus egyházhoz tartozóan csaknem egymillió szerzetes, 225 ezer férfi és 753 ezer nő tevékenykedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

91 percre elsötétült a tv2

Pontosan 91 percig nem sugárzott műsort a tv2 csütörtök este 21:00 órától; a csatornát még egy 2003-ban sugárzott film miatt kötelezték elsötétítésre. Tovább olvasom