Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Férfiak, akik duplán teljesítenek

Hogy polihisztorok ma már nincsenek, megszoktuk – annyi ismeretanyag halmozódott fel a polihisztorok kora óta, hogy mindenhez nem lehet érteni –, de lámpással kell keresni azokat az embereket is, akik két területen is kiemelkedően teljesítenek. Annál inkább, mert napjainkban egy-egy szűk részterülettel kapcsolatos tennivalók is sokszor csak csoportmunkában oldhatók meg.
Madarak és jogi esetek

Kasza Ferenc: Tudományos eredmények születtek a kikapcsolódásból. Fotó: Karnok Csaba
– A hetvenes évektől kezdve figyelem tudatosan a természet, különösen a madárvilág megnyilvánulásai felé irányul – mondja Kasza Ferenc, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettese. – Akkoriban jogtanácsosként dolgoztam, és folyamatosan az élet árnyékos oldalaival találkoztam. Elkezdtem megfigyelni a növényeket, madarakat. A munkahelyemen összpontosítottan dolgoztam, nem kellett haza munkát vinnem, így este, a gyermekeimmel való foglalkozás után nekiülhettem a szakirodalom tanulmányozásának, hét végén pedig jártam a természetet. Olyan jelenségekkel is találkoztam, melyeket nem írtak le. Az első: 1978–79 telén én figyeltem meg a tüzesfejű királyka folyamatos jelenlétét novembertől márciusig a szegedi hullámtérben, ez volt az első bizonyítása annak, hogy a korábban vándorlóként számon tartott madár áttelel Magyarországon. Marián Miklós ösztönzésére rendszeresen kezdtem járni a Balátára is. Kereken száz madárfajt sikerült innen kimutatnom, olyanokat, melyeket addig nem tartottak számon azon a kiemelt jelentőségű természetvédelmi területen. A megfigyelésekből 2000-ben könyv is született.

S összefügg-e a két terület? Úgy vélnénk, aligha. De csak első pillantásra. Hiszen annak a pontosságnak, amit mint jogi szakember, Kasza Ferenc kifejlesztett magában, az ornitológia is nagy hasznát látja – és viszont.

Mohosz-elnökség és egyetem

Szabó Imre: A vezetőnek integratívnak kell lennie. Fotó: Gyenes Kálmán
Szabó Imre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jogi karának dékánja, s ugyanakkor a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke is. Az egyetemi vezetésnek több mint évtizede tagja, az ő dékánságának ideje alatt lett a XXI. századnak mindenben megfelelő a jogi kar, a Mohosz pedig az ő vezetésével újult meg.

Miképp tudja betölteni Szabó Imre a két, önmagában is egész embert igénylő feladatkört? Úgy, hogy mindkét terület érdekli. – Azért végeztem el ezt az egyetemet annak idején, hogy jogi területekkel foglalkozhassak, taníthassak, időm, energiám nyolcvan százalékát erre a tevékenységre szánom. Ügyvédként is dolgozom egyébként, a dékáni teendők mellett fönnmaradó időmben, ennek a hallgatók is hasznát látják: a való életből vett, személyes praxison alapuló példák szemléletesebbek, mint a tankönyvi szöveg – mondja. – A horgászat ügyeivel országos szinten való foglalkozás pedig elképzelhetetlen lenne anélkül, hogy horgásznak valljam magam. Régebben sokszor voltam a vízparton, most nem vagyok, mert horgászat helyett azzal foglalkozom, hogy a horgászat lehetőségei folyamatosan javuljanak Magyarországon.

Szobrok és gyógyítás

Csiky László, miközben praktizáló háziorvos, szobrászművész is. A világ minden táján ismerik – csak épp Magyarországon részesül olykor méltatlanul kevés elismerésben.

Dr. Csiky László: Alkotok, és betegeken segítek. Fotó: Tésik Attila
– Diákkorom óta párhuzamosan megvan bennem a kétoldalúság. Az egyetemen, a bal agyféltekémmel, ragyogóan tudtam figyelni az előadásokra, miközben a jobb agyféltekém azon dolgozott, miként tudnám a legjellemzőbb karikatúrát készíteni az épp előadó professzorról. Mindezt egyidejűleg és egyszerre. Ma meg Szentesen háziorvosként dolgozom, miközben szobraimmal egymás után érem el a legrangosabb nemzetközi elismeréseket. A Táncoló székely című szobrot például Passauban láthatta a közönség, de szerepeltem szobraimmal Párizstól Genfen át Stockholmig sok helyen. Kétezeregyben kilenchetes kínai világszimpózium-részvételt nyertem, ott alkottam meg Szent-Györgyi Albert szobrát, a háromméteres márvány-bronzkompozíciót. Firenzében a nemzetközi kortárs biennálén szerepeltem – szobrászművészek közül az egész világból csak tizenötöt hívtak meg, Magyarországról egyedül engem. Budapesten a XXI. század orvosává avatott a Magyar Orvosi Kamara, orvosi és művészeti tevékenységemért. Jelenleg könyvben foglalom össze szobrászati tevékenységemet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadhegyi randevú

A győr-szabadhegyi József Attila Művelődési Ház nem panaszkodhat a látogatottságra: számos programot… Tovább olvasom