Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Fico fellép a gyűlölködés ellen

Vasárnap kora estig mindössze egyetlen bejelentés érkezett a szlovák rendőrségre azóta, hogy a nyitrai magyar diáklány elleni pénteki támadás másnapján közzétették az ismeretlen támadók fantomképeit.
A két bőrdzsekis, kopaszra nyírt fiatal férfi pénteken reggel az egyetemhez vezető ligetben azért támadta meg a csallóközi Vásárúton élő és a nyitrai Konstantín Egyetem német–magyar szakán tanuló 23 éves magyar nemzetiségű lányt, mert meghallották, hogy az a mobiltelefonján magyarul beszél. Emiatt kétség sem fér hozzá, hogy a nyári kormányváltás óta felerősödött, több tettlegességgel is járó magyarellenes gyűlölködés újabb esete történt. A rendőrség is ilyen indítékok alapján nyomoz. Ján Packa országos rendőrfőkapitány röviddel az inzultus után különleges nyomozókommandót telepített a diákvárosba. A tetteseket héttől tizenkét évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.
Miután szombaton Besztercebányán egy stadion lelátóján három kassai férfi tizenegy méter hosszú, „Halál a magyarokra” feliratú transzparenssel adta jelét magyarellenes gyűlölködésének, a vasárnap ugyanebben a városban tartózkodó Robert Fico kormányfő ismét azt ígérte, hogy kormánya könyörtelenül fellép a szélsőséges faji és nemzetiségi gyűlölködés ellen. Előzőleg a rendőrség őrizetbe vette és vád alá helyezte a három kassait, akik közül a két felnőtt három-három, a harmadik – lévén kiskorú – másfél év börtönre számíthat. A könyörtelen fellépést ígérő Robert Fico azonban ugyanakkor a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Bugár Béla nyilatkozataira utalva arra intette a politikusokat, hogy ne keressenek minden inzultus mögött magyarellenességet. A szélsőséges magyarellenességéről elhíresült szlovák nemzeti pártvezérrel, Ján Slotával (SNS) koalícióban kormányzó Robert Fico szombaton – elemzők szerint Gyurcsány Ferenc elhatárolódást és a magyarellenes atrocitások egyértelmű elítélését sürgető véleményére válaszul – azt mondta: szükségtelen, hogy Magyarország a szélsőségek elleni küzdelemre ösztökélje Szlovákiát. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sümeg

1 (1) Kapuvár 1 (1)

Sümeg, 200 néző. V.: Gyarmati. Tovább olvasom