Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Fidesz-KDNP népszavazás is lehet a köztisztaságról

Bármelyik pillatban benyújthatja a Fidesz és a KDNP azt a 8 kérdést tartalmazó népszavazási kezdeményezést a közélet tisztasága és átláthatósága érdekében, amelyet 148 ellenzéki országgyűlési képviselő írt alá - jelentette be szerdán Navracsics Tibor a Fidesz és Semjén Zsolt a KDNP frakcióvezetője.
A két párt mindössze azért vár a benyújtással, mert az előzetes hírekkel ellentétben a kormány mégsem tárgyalja szerdai ülésén a miniszterelnök hasonló tárgyú 7 pontos javaslatcsomagját, hanem előbb a szerdai ötpárti egyeztetésen mondhatják el véleményüket a pártok.

A miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy amennyiben az országgyűlés nem szavazza meg, úgy a képviselők egyharmadának támogatásával népszavazást kezdeményez a tisztasági csomagjának kétharmados többséget igénylő pontjairól. Ebben az esetben a kérdések aláírásgyűjtés nélkül kiírhatók.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a miniszterelnök "felrúgott egy szokást", amikor a képviselők által kezdeményezett népszavazás intézményéhez fordult és ezzel megzsarolta a kormánypárti és ellenzéki képviselőket is. A frakcióvezető kiemelte: "állunk a kihívás és a népszavazás elé!" Navracsics szerint a zsarolás azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferencnek gyenge a pozíciója, hiszen abban sem bízik, hogy saját pártját képes meggyőzni észérvekkel.

Semjén Zsolt szerdán elmondta: amennyiben a miniszterelnök "zsarolása rákényszeríti" őket bármikor hajlandóak benyújtani a kezdeményezésüket.

A KDNP és a Fidesz nyolc kérdése tartalmazza a 200 fős parlament bevezetését, a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok adóbevallásának nyilvánosságra hozását, az országgyűlési képviselők tiszteletdíjának és költségtérítésének, valamint a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok illetményeinek befagyasztását az euró bevezetéséig, a miniszterelnökök, miniszterek és államtitkárok vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát, a miniszterelnök, a miniszterek és az államitikárok illetményei változásainak nyilvánosságra hozatalát, valamint politikai hirdetések tiltását a sajtóban és szabadtéri reklámhordozón.

Navracsics Tibor hozzátette: a miniszterelnök több mint 20 alkalommal utasított el a parlamentben a kérdések közül négyet tartalmazó Fidesz-KDNP törvényjavaslatot az elmúlt hónapokban, éppen ezért az ellenzéki pártok álszentnek tartják a kormányfő kezdeményezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugyanolyan betegségekben szenvedünk, mint a partnerünk?

A házasság nemcsak közelebb viszi egymáshoz az embereket, hanem olyan hatása is van a párokra, hogy… Tovább olvasom