Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Fidesz: az MSZP szólítsa fel lemondásra a bekiabáló Varga Lászlót

Budapest - A Fidesz elvárja, hogy pártja szólítsa fel a parlamenti mandátumáról való lemondásra Varga László szocialista képviselőt, aki éjszaka bekiabálásával megsértette a Ház tekintélyét.
A fideszes Ágh Péter keddi sajtótájékoztatóján kiosztotta az országgyűlési jegyzőkönyv munkapéldányának egyik oldalát. Eszerint keddre virradó éjjel fél háromkor, miután az előterjesztő azt kezdeményezte, hogy zárják le a sztrájktörvény módosításának általános vitáját, Varga László, az MSZP képviselője azt mondta: "Hát, ilyet a világ nem látott", majd a Fidesz egyik politikusának - a jegyzőkönyvben nem rögzített - közbeszólására úgy reagált, hogy "elmész te a picsába, vigyázzál magadra!"

Ágh Péter szerint ezek a kijelentések méltatlanok az Országgyűléshez, a parlament tekintélyének helyreállítása pedig megkívánja, hogy Varga Lászlót pártja lemondásra szólítsa fel. Hozzátette: e véleményüket a házbizottság rendkívüli, a bekiabálás miatt keddre összehívott ülésén is ismertették.

A fideszes politikus úgy fogalmazott: bár a szocialisták stílusát, modorát ismerve nincs csodálkoznivaló Varga László szavain, az MSZP-nek be kell látnia, hogy ez a hangnem tűrhetetlen, és aki megbecsteleníti az Országgyűlést, annak nincs helye benne.

Arra is kitért, hogy Varga Lászlónak példát kellene vennie Arnóth Sándorról, aki az előző ciklusban, miután "nem az elvárható módon nyilvánult meg" az Országgyűlésben, lemondott mandátumáról. (A Fidesz képviselője 2008 szeptemberében azt kiabálta az ülésteremben beszélő Iváncsik Imre nemzetbiztonsági államtitkárnak, hogy "Lógni fogsz!".)
Keddre virradó éjszaka a parlamentben Jakab István ülésvezető elnök kevesebb mint egy óra tárgyalási idő után bejelentette: mivel minden frakciónak alkalma volt elmondani álláspontját, az előterjesztő kezdeményezte a sztrájktörvény módosításáról szóló általános vita lezárását. Az Országgyűlés ezt a kormánypártok szavazatával jóváhagyta.

Varga László közbeszólása után az előterjesztő Kontur Pál (Fidesz) arra szólította fel a szocialista képviselőt, hogy a Ház méltóságát sértő szavai miatt kérjen bocsánatot, míg Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője arra kérte, ismételje meg szavait a plénum előtt is.

Varga László elnézést kért a szavaiért, de jelezte, hogy azok tartalmát fenntartja. Az MSZP politikusa az MTI kérdésére még éjszaka azt mondta: "ennél erősebb megfogalmazással" melegebb éghajlatra küldte el a kormánypárti képviselőket. Közölte, azért lett ideges, mert hiába jelentkezett szinte az elsők között felszólalásra, anélkül zárták le a vitát, hogy elmondhatta volna álláspontját. Ezt végül - mivel az előterjesztő kérésére lezárt vita esetében a döntés után még minden frakciónak lehetősége van egy felszólalásra - végül mégis megtehette.

A fideszes Kara Ákos és Kontur Pál múlt pénteken nyújtotta be a sztrájktörvény módosításáról szóló javaslatát. Ez alapján a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző cégeknél csak az elégséges szolgáltatás mértékéről kötött megállapodás, ennek hiányában pedig az arról döntő munkaügyi bíróság határozata esetén volna lehetséges a jogszerű munkabeszüntetés.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2010. december 22. 08:38
  „Hiába a lefokozás, nem nyúlhatnak Vágó nyugdíjához

  Hiába fokozta le a Fővárosi Bíróság hétfőn első fokon Vágó László nyugalmazott rendőr alezredest egy 2006. október 23-án összevert és megbilincselt férfi ujjának eltöréséért, ennek akkor sem lesz kihatása nyugdíjának összegére, ha a másodfokú bíróság esetleg helybenhagyja az ítéletet, s a lefokozás jogerőre emelkedik - derül ki a Belügyminisztérium által a Magyar Nemzet megkeresésére küldött válaszlevélből.”
 • 5. szilléri 2010. december 22. 08:24
  „3. hozzászólás Nyomozo 2010.12.21. 19:40

  Neved alapján nyugdíjas szemkilövő 40 éves zsaru vagy !
  Beszélhetnénk a részletekről!
  Élvezd a ,,jól megérdemelt" hosszú ,,munkaiszonnyal" megszerzett nyugdíjadat!”
 • 4. szilléri 2010. december 21. 21:55
  „Varga László MSZP. ( az a <moderálva> szakállas gyerek)
  "Életrajz
  1979. szeptember 1-jén született Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén, Miskolcon, pedagógus szülők gyermekeként. Megyeszerte élnek rokonai, öccse 1988-ban született. 2009 januárja óta házas, feleségével szülőhelyén alapítottak családot. A közelmúltban született meg első leánygyermekük.
  A Fazekas utcai Általános- és Zene Iskolában töltötte kisiskolás éveit, majd a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett. 2003-ban végzett a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karán, ezután két és fél évig egy fuvarozó cégnél jogászként dolgozott.
  A Magyar Szocialista Párt és a Fiatal Baloldal tagja az ezredfordulón lett. Az ifjúsági szervezetben helyi, majd megyei vezető tisztségek után a Választmány elnöke lett. 2006. július 8-án a szervezet Elnökének választották, melynek 2008-as átalakulása után a Societas elnöke lett. A Magyar Szocialista Pártban 2007 február 24-től az országos elnökség tagja.
  A 2002-es, és a 2006-os önkormányzati választásokon a Miskolcon szerzett egyéni mandátumot. 2004-től 2006-ig az MSZP Miskolc városi frakcióvezetője volt. A 2006. évi országgyűlési választásokon Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listán szerzett mandátumot. 2006. május 30-tól a Külügyi és határon túli magyarok bizottságának, 2008. május 19-től az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának tagja.
  Tagja a Diósgyőri Labdarúgásért Baráti Kör Egyesületnek, a Magyar Könnyűzeneszerzők- és és Szövegírók Egyesületének. A diósgyőri sportliget és stadionrekonstrukció biztosa."”
 • 3. Nyomozo 2010. december 21. 19:40
  „Igazad van Varga László!!! Akik négy éven keresztül kivonultak az ülésteremből azok ne u...sanak!!!!”
 • 2. rozator 2010. december 21. 18:58
  „Az első igaz szó a parlamentben sajnos csak hajnalban!”
 • 1. maci52 2010. december 21. 18:15
  „Szegeden nincs termelő munkahelye csak a közigazgatásban dolgozóknak,rendőröknek,tűzoltóknak,megyei,városi szervezeteknek,oktatási,kutatási intézményeknek.Ezek mind az államot szívják,nem is rosszul keresnek csak éppen egy fillért nem hoznak a konyhára,eltartottak mint a csecsemők.
  Ezek bolondok volnának sztrájkolni saját maguk ellen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalai Annamária lemondását követeli az LMP

Budapest - Az LMP közleményben szólította fel Szalai Annamáriát, a Nemzeti Média- és Hírközlési… Tovább olvasom