Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Fidesz: Bukás bukás hátán

Az egészségügyi reform bukása a kormány bukását is jelentheti – jelentette ki Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus szerint Molnár Lajos miniszter lemondása után be kell látni, hogy az ,,egészségügy úgynevezett reformja" megbukott.

"Ez a kormány számára is súlyos konzekvenciákkal jár, gyakorlatilag a közigazgatási reform után az egészségügy bukása a kormány bukását is jelentheti" - mondta Mikola István, aki szerint a miniszter által hátrahagyott "káoszt, nyomorúságot, bizalomvesztést és válságot" sürgősen kezeli kell, revízió alá kell vonni az eddigi intézkedéseket.

Álláspontja szerint felül kell vizsgálni a kórházak szerkezetátalakítását és a finanszírozási szerződéseket, revízió alá kell vonni a gyógyszerforgalmazás liberalizációját, a patikaalapítás szabályainak átalakítását, a Központi Biztosítási Felügyelet létrehozását, valamint a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetését. Hozzátette: a legtöbb intézkedést vissza kellene vonni.

Igen nagy baj lenne, ha erre a káoszra építenének egy több-biztosítós rendszert - mondta az Orbán-kormány egészségügyi minisztere, aki megjegyezte: "döbbenetes politikai akarat feszül" a magánbiztosítók bevonása mögött.

A képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy hagyja abba a "további ámokfutást" az egészségügyben.

Mikola István beszámolt arról, hogy a fideszes önkormányzatok által fenntartott kórházakban megkezdődik az átalakítás a vagyonvesztés elkerülése érdekében: vagyis a gyógyítással foglalkozó területeket nonprofit társaságokká szervezik át, a menedzsmenttel kapcsolatos tevékenységeket pedig - például az adminisztrációt, üzemeltetést, a gyógyszergazdálkodást, a sterilizálást, vagy a mosodát - a gyógyító részhez csatolva, gazdasági társasági formában szervezik újra. Emellett az orvosok és nővérek számára megkeresik azokat a jogállásokat és lehetőségeket, amelyek garantálják megélhetésüket - tette hozzá. Mint mondta, a Fidesz azt is tervezi, hogy a megyén belül működő egészségügyi intézmények között koordinációt hoz létre.

A politikus hangsúlyozta: a Fidesz szerint egészségbiztosítási szerződést csak nonprofit szervezetek köthetnek, ami azért fontos mert látnak ezzel ellentétes tendenciákat.

Mikola István az MTI kérdésére azt mondta, nincs információja a miniszter távozásának hátteréről, de nem is igazán érdekli ez. Mint mondta, olyan minisztert kell keresni, aki ért a szakmájához.

(MTI/Echo TV)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hitzfeld elégedett

Ottmar Hitzfeld, a Bayern München edzője játékosai küzdeni tudását dicsérte az AC Milan elleni,… Tovább olvasom