Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Fidesz: Demszky a falhoz csapja a Herendit

Tényeket és számokat kér a fővárostól a Fidesz és a KDNP a Főgáz Zrt. eladásával kapcsolatban - mondta Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus szerint nincs tételes adat a nagyjából 100 milliárd forintos várható bevétel felhasználásáról, ami így olyan, mint egy bianko csekk.
A Fidesz támogatja a megalapozott, a város érdekét szolgáló fejlesztéseket, de a Főgáz esetében más a helyzet - mondta Tarlós István. A politikus elmondta: csak annyi biztos, hogy az eladásból uniós projektek önrészét fedeznék, de hogy mit, azt senki sem tudja. A sorok között a metróépítést is ki lehet olvasni, aminek a több 10 milliárdos számlájára nincs pénzügyi fedezet. Ráadásul a metróval kapcsolatban az elmúlt másfél évben sem Demszky Gábor főpolgármester, sem az alpolgármesterek nem mondtak azonos pénzösszeget.

A jelenlegi szabályok szerint az új tulajdonosok nem szólhatnak bele a gázár alakulásába, Tarlós szerint azonban ez csak formálisan igaz, ez bármikor megváltozhat. Emlékeztetett: a monopol helyzetű cégek (mint például a Matáv) privatizációjuk után nyomták az árhatóságot, mert nem voltak versenyhelyzetben.

Tarlós István szerint 2010 után összedől a főváros költségvetése, ha a közszolgáltató cégeket sorra eladják, máshonnan pedig nem jön bevétel. A fideszes politikus szerint a főváros csak emlegeti a pártok közti együttműködést, a gyakorlatban azonban nem egyeztetnek. Úgy fogalmazott: Demszky Gábor a falhoz csapja a Herendit, majd tanácsot kér.

Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet: míg a 2008-as költségvetésben tavasszal 46 milliárd forint hiány volt, addig most 180 milliárdot említenek. Kérdés, hogy mi történt azóta, illetve melyik számnál nem mondtak igazat a városvezetésben. A politikus szerint nem kell leállítani a fejlesztéseket, de takarékoskodni szükséges, mert több projekten is látszott, hogy műszakilag előkészítetlen volt, így jóval több pénzbe került, mint az eredeti tervek.

A KDNP-s politikus felvetette a kérdést: ha már most 180 milliárd forint hiányzik 2011-ig, akkor mi lesz utána, amikor 193 milliárd forint lesz az önrész? Bagdy Gábor szerint világosan látszik, hogy a városvezetés koncepciója 2010-ig tart, utána pedig félkész beruházásokat és üres kasszát hagy maga után.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön döntött a Főgáz Zrt. 50 százalékának eladásáról. Ez egyelőre elvi döntés, a tényleges értékesítés jövő év végén kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet kell várni a műtétekre

A legtöbb, nem sürgős egészségügyi beavatkozás esetében szeptemberben csökkent a várakozási idő: így… Tovább olvasom