Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Fidesz és MSZP egyetért, MDF támogat

A külügyi bizottság fideszes elnöke és szocialista alelnöke csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy független, politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást kérnek Szlovákiától Malina Hedvig ügyében. Az MDF egyetért az MSZP és a Fidesz kezdeményezésével.

Németh Zsolt, a testület fideszes elnöke azt mondta: felháborítónak tartja, hogy az ügyben Pozsony a "politikai hatalom érdekeit szolgáló koncepciós pert" készít elő, amellyel azt kívánja bebizonyítani, hogy Szlovákiában a kormányváltás óta nem nőtt a magyarellenesség, hanem éppen ellenkezőleg, a magyarellenesség vádját a magyarok használják a szlovák kormány lejáratására.

Szabó Vilmos, a bizottság szocialista alelnöke úgy fogalmazott, a Malina Hedvig elleni per "tesztje" lesz a szlovák jogállamiságnak és független igazságszolgáltatásnak, bár nem vonják kétségbe, hogy Szlovákiában érvényesül ez a két elv.

"Követeljük, hogy Szlovákia biztosítsa a jogállamiság, illetve a politikai befolyástól mentes, független igazságszolgáltatást saját állampolgárának" - jelentette ki Németh Zsolt.

Miközben bízunk a jogállamiság kereteiben, és abban, hogy nem lesznek politikai befolyásra utaló jelek, szeretnénk, ha ez az ügy nem terhelné meg Magyarország és Szlovákia kapcsolatait és együttműködését a jövőben - fogalmazott Szabó Vilmos, aki hangsúlyozta azt is, hogy nem akarják előre meghatározni, mi legyen az ítélet.

Mindkét politikus jelezte: az ügyről tájékoztatják az Európai Parlamentet és az Európa Tanácsot, és ha szükséges, ezek a szervezetek foglalkoznak majd a kérdéssel.

Németh Zsolt azt mondta, a magyar jelzések célja, hogy biztosítsák a jogállami normák szerinti eljárást, "ha lehet, Szlovákiában, ha nem lehet, akkor Strasbourgban". (Itt székel az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Emberi Jogok Európai Egyezménye által létrehozott bírói testület.)

Mint elhangzott, a fideszes és a szocialista képviselő közös sajtótájékoztatója azt jelzi, Malina Hedvig ügyében egységesen és határozottan kíván fellépni Magyarország.

Németh Zsolt szerint a Malina Hedvig elleni eljárást sorozatos, a független igazságszolgáltatást megkérdőjelező események jellemzik, például a vádemelésről előbb értesült a szlovák sajtó, mint az érintett ügyvédje, illetve a szlovák főügyész előbb jelentette be a vádemelés ténylét, mint az valóban megtörtént volna. Szabó Vilmos ezzel egyetértve hozzátette: az sem elfogadható, ahogy Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter többször nyilatkozott az ügyben.

A külügyi bizottság elnöke úgy vélte, a "legrosszabb időket idézi", hogy a nyomozás egy meg nem nevezett feljelentő alapján indult el, és aggasztó azt is: az eljárásban tudatosan figyelmen kívül hagyják a Malina Hedvig orvosainak véleményét.

Arra a kérdésre, hogy az utóbbi időben a szlovák kormány az önkormányzati, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi támogatások terén diszkriminálja a magyar kisebbséget, Németh Zsolt úgy vélte: "az intézményes diszkrimináció" szlovákiai megjelenésének meglehetősen komoly bizonyítékai ezek. Szerinte alapvető demokratikus problémáról van szó, ugyanis Szlovákia antidemokratikus eszközökkel próbálja diszkriminálni a felvidéki magyarságot.

Szabó Vilmos erről azt mondta: szerinte nem alapvető, de demokratikus problémák vannak Szlovákiában, és valóban érzékelhető a diszkrimináció a magyarok lakta területek ellen.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az Európai Szocialista Párt továbbra is felfüggesztés alatt tartja Robert Fico pártja, a Smer-Szociáldemokrácia tagságát. Szabó Vilmos kérdésre válaszolva elmondta: a kormány szeretné, ha a magyar és a szlovák kormányfő találkozna, de nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor.

A Magyar Demokrata Fórum egyetért az MSZP-vel és a Fidesszel az ügyben - hangsúlyozta reagálásában Almássy Kornél, a párt alelnöke az MTI-nek.

"Mi is elítéljük, amit Malina Hedviggel csinálnak. Úgy látjuk, hogy ami Szlovákiában történik, az valóban politikai érdekeket szolgál. Mi is úgy gondoljuk, hogy a fiatal szlovák demokrácia első komoly tesztje lesz, miként képes egy ilyen ügyet rendezni" - mondta az MDF-es politikus.
Az ellenzéki képviselő aláhúzta: bár az MDF nem akar ítélkezni a konkrét ügyben, mégis számos furcsaságot tapasztalt az eset kapcsán: a szlovák kormánypártok nagyon magas szinten "szálltak be" a Malina Hedvig elleni kampányba. A párt egyetért azzal, hogy ha szükséges, akár az Európa Tanács, vagy az Európai Parlament elé vigyék az ügyet.

Almássy Kornél határozott kormányzati fellépést vár az ügyben: "egy elítélő nyilatkozat, egy külügyminiszteri nyilatkozat sokat tudna tenni az ügy érdekében".

A csallóközi Vámosfalun lakó és Nyitrán tanuló magyar nemzetiségű diáklány, Malina Hedvig tavaly augusztus 25-én reggel véresen, összeverve ment be a nyitrai Konstantín Egyetem magyar tanszékére, azt állítva, hogy két ismeretlen bőrfejű az egyetem épülete közelében azért verte meg, mert magyarul beszélt. A lány azóta is kitart emellett, de a szlovák rendőrség szerint a lány ezt csak kitalálta, ami hamis tanúzásnak minősül és öt évig terjedő börtönnel büntethető.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülés előtt: fél nap a folyosón

Tovább olvasom