Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Fidesz: folytatódik az MSZP bosszúhadjárata

A Fidesz szerint tovább folytatódik "az MSZP-s bosszúhadjárat" az egészségügy ellen.
Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ennek alátámasztásaként többek között azt közölte: az elmúlt napokban kiderült, hogy az egészségügyi kormányzat az alapellátásból újra forrásokat von ki, "korábbi ígéretét megszegve" pedig tízmilliárdot vesz el a gyógyító-megelőző kasszából is. Ismételten kevesebb pénz jut közvetlenül a betegellátásra - jegyezte meg.

Mint mondta, 2006 óta folyamatosan zajlik a forráskivonás az egészségügyből, és például a fekvőbeteg-ellátásra fordított összeg 2002 óta nem változott, sőt, idén még 0,5-1 milliárd forinttal kevesebb is, mint amennyit 2002-ben adtak rá.

Hozzátette, a kabinet most az intézményektől elvárt minimumfeltételeket is szigorította, amit sok kórház - körülbelül 50-70 - nagy valószínűséggel nem tud teljesíteni, így "a megszűnés fenyegeti őket". Pesti Imre szerint miután a szocialistáknak és a kormánynak nem sikerült 50 kórházat bezárniuk, más eszközt próbáltak találni az intézmények bezárásra, az egészségügy dolgozóinak megbüntetésére.

Mint kifejtette, ezek a rendelkezések nyár közepétől lépnének hatályba, szerinte így tovább szűkítve az új kabinet mozgásterét.

Arra a kérdésre, hogy mit kell érteni a szigorodó minimumfeltételek alatt, a politikus közölte: megszabják például azt, hogy bizonyos eszközöknek hány éveseknek kell lenniük ahhoz, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, illetve az ÁNTSZ elfogadja. Ha működik az eszköz, de egy meghatározott kornál idősebb, akkor az intézmény köteles kicserélni.

A minimumfeltételek közé tartozik - folytatta - a megfelelő orvoslétszám biztosítása is, ami a mai körülmények között egyre nehezebben megy, hiszen nagyon sok orvos hagyja el a pályát, a rezidensek közül pedig sokan az országból is elmennek.

Ezek a szigorítások akkor korrektek, ha teljesítésükre a kormány forrást biztosít - jegyezte meg az ellenzéki képviselő.

A Gyurcsány-korszak után a Bajnai-korszakban is az látszik, hogy az egészségügy egy forráskivonási célpont - mondta Pesti Imre, hozzátéve, hogy "az egészségügy tönkretétele, azon belül is (...) a várható kórházbezárások elsősorban a magyar lakosság idősebb korosztályát érintik, akiknek a mobilitása amúgy is alacsonyabb".

Olvasóink írták

 • 6. o1királylány 2010. január 11. 13:24
  „4-es!-a BKV-hoz például,de van még ilyen sok !”
 • 5. Tapasztalt 2010. január 11. 13:21
  „vádirat készült Fazekas István százhalombattai fideszes alpolgármester ellen százmilliós csalás ügyében. Továbbá hivatali hatalommal való visszaélést, magán- és közokirathamisitást is a terhére rónak...Hajrá fidesz!! Megujulás....

  Gazficko, például ide megy.......”
 • 4. Gazficko 2010. január 11. 13:07
  „Az önkormányzatoktól pedig( összesen) 120 milliárdot vontak el. Az a pénz hova megy?????”
 • 3. kutyakolbi 2010. január 11. 13:03
  „Ha a Gyurcsány-Bajnai kormány kivont 100 milliárdot az egészségügyből és ez attól rosszabb nem lett (márpedig nem lett), akkor ez azt jelenti, hogy előtte 100 milliárdot elpazaroltak...
  Így ha ezt a 100 milliárdot értelmes célra fordították, akkor az helyénvaló.
  Az a baj, hogy nem vagyok biztos abban, hogy jó helyre került az a 100 milliárd.”
 • 2. sved 2010. január 11. 12:16
  „A vizitdij+napidij evente kb. 20 milliard forint bevetelre volt tervezve. Gyurcsany+Bajnai több mint szazmilliardot vont ki az egeszsegugyböl.
  Kicsit alsagos az elözö hozzaszolas olyantol, aki nincs tisztaban a szamokkal.”
 • 1. csonakos 2010. január 11. 12:11
  „Talán nem kellett volna a kórházi napidíjat és a vizitdíjat megszünteni! Álságos ez a felvetés attól aki azt a kicsit is elvette az egészségügytől!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi erőszak: leszúrta a férjét egy nő

Családi veszekedés közben leszúrta 51 éves férjét egy nő Kaposhomokon - közölte Karsay Kornél, a… Tovább olvasom