Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Fidesz: fontos, hogy átlátható körülmények között folyjon le a választás

A Fidesz is fontosnak tartja, hogy minden kétséget kizáróan átlátható körülmények között folyjon le a parlamenti választás - mondta Gulyás Gergely, a kormánypárt szakpolitikusa az MTI-nek szakmai és jogvédő szervezetek közleményére reagálva.
Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital Institute, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország hétfőn azt közölte az MTI-vel: nem látják biztosítottnak az átlátható és ellenőrizhető választást. A szervezetek ezért több változtatást is szorgalmaznak, ami szerintük a választási eljárási törvény módosítását teszi szükségessé. Javaslataik a névjegyzékek adatainak ellenőrizhetőségére, átláthatóságára vonatkozó garanciákat tartalmaznak.

Gulyás Gergely erre reagálva azt mondta: a felvetett szempontokat a Fidesz is fontosnak tartja, és azok a választási eljárási törvényben már most is tükröződnek. Jelezte ugyanakkor, hogy ha kell, az esetleges törvénymódosítástól sem zárkóznak el, de álláspontjuk szerint a kérdéses pontok jelentős része a végrehajtási rendeletre tartozik, amely még nem jelent meg.

Példaként említette: szerinte nem törvényi szinten rendezendő az a kérdés, hogy milyen gyakorisággal kell nyilvánosságra hozni a regisztráltak számát.

A fideszes politikus közölte azt is, az eljárási törvény egyértelműen tartalmazza, hogy a Nemzeti Választási Bizottság tagjai felügyelik a szavazatok összeszámlálását, így annak teljes folyamata során az ellenzéki delegáltak is jelen lehetnek.

Olvasóink írták

 • 1. _csutak_ 2013. május 06. 23:15
  „Szombat hajnalban Pintér telefonál Orbánnak.
  - Főnök, baj van!
  - Mi baj van Sanyikám:
  - Betörtek a belügyminisztériumba.
  - És mit vittek el?
  - A holnapi népszavazás végeredményét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP nem korlátozná az dohányárusító helyek számát

Az MSZP azt kérte, a trafiktörvénynek csak azok a rendelkezései lépjenek életbe július 1-jén,… Tovább olvasom