Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Fidesz: Gergényi meggyanúsítása az igazság pillanata

A Fidesz szerint Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány meggyanúsítása a jogállam hívei számára az igazság pillanata.
Gulyás Gábor védőügyvéd szerdán az MTI-nek megerősítette a Magyar Hírlap információját, amely szerint a Debreceni Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot. A Magyar Hírlap pontosan meg nem nevezett forrásból származó információi szerint Gergényinek azért kell felelnie, mert a 2006-os tüntetések alatt több rohamosztagos rendőrön nem volt szolgálati azonosítószám, amelyet parancsnoki utasításra vettek le magukról. Ez egy 2005-ös rendelkezés szerint törvénysértő.

Kiss Attila alezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta a volt fővárosi rendőrfőkapitány gyanúsítotti kihallgatását.

A fideszes Gulyás Gergely, aki a 2002-2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottságot vezette, az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett, tavaly ősszel tett feljelentést a 2006. őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban három ügycsoportban. Ezek egyike a rendőrök azonosítószámának hiányával függött össze. Ahogyan azt a feljelentést ismertető tavaly novemberi sajtótájékoztatóján is elmondta: az albizottság által meghallgatott rendőri vezetők, szakértők egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy az azonosítószám hiánya és a rendőrök jogsértő magatartásának súlyossága, tömegessége között szoros összefüggés áll fenn. Tarthatatlan tehát a bizottsági meghallgatáson elhangzottak alapján az a katonai ügyészségi álláspont, amely szerint az azonosítószám hiányának a szolgálatra vagy a fegyelemre jelentős hátránnyal járó következménye nem bizonyított – mondta akkor Gulyás Gergely.

A kormánypárti képviselő szerdán az MTI-nek úgy fogalmazott: a 2006 szeptemberében és októberében történt rendőri intézkedések után Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány meggyanúsítása a jogállam hívei számára az igazság pillanatának tekinthető.

A feljelentő hozzátette, a Fidesz reméli, "sikeres" lesz a büntetőeljárás, mivel többször is kijelentette, hogy a 2006 őszén történtek nem maradhatnak büntetőjogi következmények nélkül.

A Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetőjének tájékoztatása szerint a Katonai Főügyészség jelölte ki a Debreceni Katonai Ügyészséget a 2006-os eseményekkel kapcsolatos rendőri intézkedések vizsgálatára.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. deszkás 2011. július 16. 09:34
  „CSELAC! Sztálinista szólam? Rövidesen kezembe lesz a papir mely bizonyitja az első Orbán kormány idején valótlanul gyanúsitották meg az egyik hozzátartozómat. Ez a papir akkor is a hatóság rendelkezésére állt!!! Sőt jelenleg is ők felügyelik.”
 • 43. Rozsdás 2011. július 15. 01:00
  „A tények ismeretében én azt mondanám,ez a jogállam szembeköpése,és nem az igazság pillanata!!”
 • 42. JungHeinrich 2011. július 14. 15:00
  „"...Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány meggyanúsítása a jogállam hívei számára az igazság pillanata..."

  Nyilatkozza az a part aki az elmult 20 ev legnagyobb jogtiprasa szarad a lelken.”
 • 41. joy 2011. július 14. 13:37
  „Az utcán randalírozó, törő-zúzó, gyújtugató csőcseléknek mikor kell felelnie?”
 • 40. lepkehalo 2011. július 14. 13:15
  „36. Dema: A tüntetők nem írták ki az azonosítójukat, sőt még piros-fehér csíkos kendővel az arcukat is eltakarták. Szégyellték magukat?”
 • 39. spiler 2011. július 14. 10:10
  „BUDAI MÁR ANNYI EMBERT MEG GYANUSÍTOTT de érdekes a vádak egyre jobban elolvadnak,vagy nemérti a dolgát vagy neki is van sáros oldala/ mint 1-2 cikk már taglalta/
  Kordont bontó politikusokat mikor itélik el,vagy nekik szabad...JA EZ MAGYARORSZÁG ITT A JOG NEM MINDENKIRE VONATKOZIK”
 • 38. cselac 2011. július 14. 09:19
  „35, Larsson, Larsson, mondtam én ilyent? Aki nincs velünk, az már rögtön ellenünk van? Ej, ej, honnan ismerős nekem ez a felfogás...itt ugye arról van szó, hogy Gergényi sáros, vagy nem. Sáros? Igen.

  Európa számos országában, elvileg nálunk sokkal fejlettebb társadalmakban az adott eseményeknél mondjuk úgy tízszer komolyabb tüntetések vannak...elég csak szétnézni Franciaországban, Spanyolországban, Angliában. Az, hogy felelőse volt a zavargásoknak egyértelmű, én személy szerint úgy tudom, hogy valaki őrizetben van arról az oldalról is...szóval elmehetsz ahova akarsz ezzel a jól ismert népszerű sztálinista szólamoddal.”
 • 37. igazságkereső 2011. július 14. 09:15
  „Így van pontosan, erre vártunk nagyon sokan,hogy ezt a brutális rendőri vezetőt emberek súlyos tönkretételéért előbb-utóbb felelősségre vonják.Remélem, hogy nem sikálják el az ügyet és azt is remélem,hogy Dr.Demszky Gábor ex-főpolgármester által épp ezért adott kitüntetését is visszavonják! A Gergényinek adott kitüntetés Demszky által történt emberi méltóság legdurvább megcsúfolása!Bízom abban, hogy ezt most az igazságszolgáltatás keretein belül orvosolni fogják és a T.Bíróság kitér határozatában majd a kitüntetés visszavonására is! Remélem és nagyon sokan reméljük,hogy a 2006 őszi események brutális résztvevői, arra parancsot adó felső vezetői - rendőrségen belül alárendeltségi viszony van és ezért remélhető,hogy az is ki fog derülni,hogy ki adott parancsot erre a brutalitásra!!-szinten!”
 • 36. Dema 2011. július 14. 08:58
  „Szerintem meg az lenne az igazságos, ha a tüntetők is kiírnák a mellükre, és a hátukra az azonosítójukat. ÉS csak egy bizonyos zárt helyen tüntethetnének. Így nem zavarnának engem! :D Tüntethetne éjjel és nappal egyfolytában, és a TV is közvetíthetné, mint a valóság sókat. Lehet, hogy többen néznék! :D
  Megnézném milyen sokan dobálnák a rendfenntartókat. A felelősséget vállalniuk kellene a gyújtogatóknak, verekedőknek, tolvajoknak, (akik kirabolták a TV székházat)! Ennek az egésznek akkor semmi politikai mondandója nem volt! Mostanra lett! Mindent rákenünk az akkori vezetőkre. Mindenki hibázhat! De hol vannak azok a hibák, azokhoz, amit a "tüntetők" követtek el. Egyszóval, ha a tüntetőn nincs azonosító, akkor a rend őre is vegye le! Így tisztességes!”
 • 35. Larsson 2011. július 14. 08:28
  „31.

  <moderálva személyeskedő> Te megint csak gergényi oldaláról közelítetted meg az eseményeket, mintha a másik oldal a tüntetők és a mögöttük álló erők nem lennének nyakig sárosak!”
 • 34. harcsabajusz 2011. július 13. 21:47
  „29. StencilAtya 2011.07.13. 20:03
  Mind a kordonbontók mind a TV székházat ostromlók, autókat felgyujtók törvényen kívüli akciót követtek el. A különbség az, hogy míg az előbbiek kiváltságaikra hivatkozva vitték végbe törvénytelen tettüket, az utóbbiak erőszakkal garázdálkodtak.
  A véleményed alapján inkább te nézed az RTL klubot, nekem nincs ilyen csatornám...”
 • 33. tótkomlósi 2011. július 13. 20:47
  „32. Rozsdás 2011.07.13. 20:36

  Namost, szerinted jobb lett volna, ha titokban marad a világ előtt a randalírozás, a gyújtogatás, a rendőr verés?
  Nagyon helyes, hogy közvetítették!
  Csak nem mindíg a hír tv szemszögéből kellene nézelődni!

  Mert a rendőr azonosítójáért visított a fidesz, de a fizetett dobáló pofája el volt takarva!
  Az nem szúrta a szemét?
  Ja, nekik joguk van!

  Na ettől hányok....”
 • 32. Rozsdás 2011. július 13. 20:36
  „TV székház ostroma,autókfelgyujtása,tank elkötése,kőhajigálás,barikád építés!Ezt látta az egész ország sőt az egész világ tv-én keresztül!
  Jó lenne ha ezért is felelősségre vonnák az illetékeseket és az eddig titokban maradtt vezetőiket mert hogy politikusok fejéből pattant ki ez az egész az nem is lehet kétség!!Most is lapítanak és a háttérből irányítva próbálják a rendőrséget írányításuk alá vonni!! Ez nem a nép igazsága hanem a randalírozóké!!”
 • 31. cselac 2011. július 13. 20:35
  „moderálva személyeskedő”
 • 30. Kazikázmér 2011. július 13. 20:07
  „Kedves hozzászólók, adjunk már egy kicsit többet a fogalmazásra mondhatnám pongyolán fogalmazva!? Legyünk már igényesek, még ha egy vidéki újságba is írunk! A hajam égnek áll, a sok zagyvaság miatt!
  Másrészt nemhiába tüntették ki Gergényit annak idején! Mert mit szoktak mondani a gengszterek és banditák a Bud Spencer filmekben, könnyű így ellenünk hadakozni csillaggal. Mire Bud levette a csillagot ugye, és tízszeres erővel dobta be magát a jogtalánságba. Meg aztán voltak ott más emberek is nem csak rendőrök! Na? Nem így volt?”
 • 29. StencilAtya 2011. július 13. 20:03
  „25. harcsabajusz 2011.07.13. 16:17

  hát persze.. a kordonbontók is "szélsójobbos futballhuligánok" voltak ´csak a fidesz!´-es transzparensekkel a kezükben, igaz? túl sok rtl club-ot nézel cimbora:))”
 • 28. Queenmargareth 2011. július 13. 17:30
  „Valószínű ebből sem lesz semmi, amúgy nem hiszem, hogy anno a fidesznek semmi köze nem volt személyéhez...
  papír szerint vagyok csak jogállam!!!, köztársaság és demokrácia.
  És ezt a fidesz bizonyítja a legjobban, minden tettével, amit önállóan hoz meg.”
 • 27. Larsson 2011. július 13. 16:57
  „moderálva személyeskedő”
 • 26. tótkomlósi 2011. július 13. 16:50
  „Az igazságot ebben az országban el lehet felejteni sok évre!
  Az igazság, amikor valaki meg akarja védeni a törvényes rendet?
  Az igazság, ha valaki megvádol olyan embert olyannal, mint amit ő maga is tesz?
  Hol az igazság?

  Az igazság, hogy az alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása alkotmányos?

  Majd ezek az emberek is sorra kerülnek az igazságszolgáltatás előtt, csak ki kell várni. Az aki másnak című monodráma.......”
 • 25. harcsabajusz 2011. július 13. 16:17
  „"A Fidesz szerint Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány meggyanúsítása a jogállam hívei számára az igazság pillanata."

  Szerintem meg a szélsőjobbos futballhuligánok (és felbujtóik) számára jelenthet örömöt Gergényi lekapcsolása. Nem mintha bármi szimpátiám is volna iránta. De: a vád azt jelenti, hogy a szélsőségesek ezek után nyugodtan törhetnek-zúzhatnak, mert a parlamentben ülő keresztapák akár utólagos törvényekkel is megakadályozhatják felelősségre vonásukat, illetve bosszút állhatnak a rend fenntartókon. Ilyen JOGÁLLAMban nincs. Ha Magyarországon mindez megtörténhet, akkor ne csodálkozzunk azon ha a mostani rendszert előbb utóbb diktatúraként emlegetik.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leugrott a mozgó vonatról, súlyosan megsérült

A 27 éves bódvaszilasi nő vélhetően elaludt a vonaton, későn ébredt fel, ezért ugrott le a már mozgó szerelvényről. Tovább olvasom