Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Fidesz: nem készült fel a kormány az ünnepségekre

Kétséges a Fidesz szerint az, hogy a kormány megfelelően felkészült-e augusztus 20-ra. A kormányszóvivő szerint Balog Zoltán, fideszes képviselő kínos helyzetbe hozta magát ezzel a váddal.
Az államháztartási törvény szerint azonban az általános tartalékot az előre nem látható kiadásokra lehet fordítani, vagyis, ez alapján a költségvetés tervezésekor a kormány elfelejtette, hogy idén is lesz augusztus 20-a - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Balog Zoltán országgyűlési képviselő.

Az ellenzéki politikus írásbeli kérdést nyújtott be az igazságügyi és rendészeti miniszterhez annak kapcsán, hogy mennyire sikerült felkészülnie a kormánynak az állami ünnepre.

Balog Zoltán szerint az augusztus 20-i finanszírozással kapcsolatos felvetés azért is súlyos kérdés, mert 2 éve "egyértelmű kormányzati mulasztások" miatt emberáldozatokat is követelt az akkori tűzijáték alatt kitört vihar. Balog Zoltán egyebek mellett arra vár választ, hogy miért nem tettek meg mindent az augusztus 20-i ünnepségekre való gondos és körültekintő felkészülés érdekében.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerdán ismertette az augusztus 20-i állami ünnepségekkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket. 1700 rendőr, 102 tűzoltó, 15 tűzoltóautó és 1 tűzoltó hajó biztosítja majd a központi rendezvényeket, így a tűzijátékot is - mondta.

Nem augusztus 20-ra, hanem október 23-ra költi a kormány a 250 milliót

Nem az augusztus 20-i ünnepségre, hanem az október 23-i ünnepi megemlékezésekre, illetve az évi végi rendezvényekre költi majd a kormány a költségvetés általános tartalékából elkülönített körülbelül negyedmilliárd forintot -derült ki a kormányszóvivő péntek délutáni on-line reagáló sajtótájékoztatójából. Daróczi Dávid szerint a kormány azért döntött a plusz forrás átcsoportosítása mellett, mert a költségvetés jobban alakul a vártnál, így több pénz jut a rendezvényekre.

A kormányszóvivő szerint Balog Zoltán, fideszes képviselő kínos helyzetbe hozta magát azzal, hogy nem tájékozódott kellőképpen, mielőtt azt mondta, hogy a kormány elfelejtkezett augusztus 20-ról az idei költségvetés tervezésekor és ezért a költségvetés általános tartalékából kellett elkülöníteni rá pénzt.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint annak érdekében, hogy minél takarékosabban bánjon az adófizetők pénzével, a kormány tavaly év végén még minimál programmal készült az idei ünnepségekre, azzal a kikötéssel, hogy ha a költségvetés engedi további forrásokat csoportosít át. A kormányszóvivő szerint ez történt most, vagyis mivel a büdzsé jól áll, az általános tartalék terhére pluszforrásokat különített el, hogy még méltóbb legyen a megemlékezés, de ezek a források az év végi rendezvények költségvetéséhez kapcsolódnak majd pluszforrásként.

A kormányszóvivő összehasonlításként beszélt arról is, hogy hogyan alakultak az elmúlt években az augusztus 20-i megemlékezések költségvetései. Eszerint, az Orbán kormány alatt, 2000-ben az akkori kormány tájékoztatása szerint 765 millió+Áfa volt a számla végösszege, az Állami Számvevőszék azonban későbbi vizsgálata után azt mondta több mint 1,1 milliárd forint volt. 2006-ban, a Gyurcsány kormány idején nettó 208 millió volt az ünnepi kiadás, tavaly 251 milliót költött a kormány augusztus 20-i megemlékezésre, míg idén 241 millió forint a keret.

Olvasóink írták

 • 6. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 17. 15:57
  „Kedves fidesz! Nagyon jó úton haladnak arrafele, hogy a helyzeti előnyt sosem tudják kihaználni, mert minden sz@rba csak belekötni tudnak. A ferit nálam jobban kevesen utálhatják, de ez szánalom, amit csinálnak. Kár.

  A gyöngyösi gumigyárral kapcsolatban meg iszonyat nagy kárt okoztak. Idióta kretének.

  Én a részemről be is fejeztem a "választást", mert a kisebb rossz is értelmetlen fogalommá vált az országban politikai szempontból.

  Az a legnagyobb tragédia, hogy 50 év múlva sem lesz jobb a helyzet...”
 • 5. hajmeresztő 2008. augusztus 16. 10:03
  „rémhír:
  Ön ugye nem olvas újságot? 2 évvel ezelőtti halálos áldozatokat is követelő augusztus 20-i ünnepségek kapcsán a hivatalos szervek egyértelműen megállapították a Miniszterelnöki Hivatal felelősségét. A személyi felelősök: Szilvásy György és Gál J. Zoltán, akik mosták kezüket. Mint a fővárosi Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke Demszky Gábor is szóbe került, azonban vele kapcsolatban a vádak kevésbé egyértelműek voltak. Arról nyilván van tudomása, hogy először az ügyeletes meteorológus nyakába kívánták az egászet varrni. Megjegyzem alőbb kell ellenőrizni, hogy minden renden van-e, és nem utólag lenyomni azokat, akik nem elég erősek.
  Egyébként uram, nem lát a 2-es és a 3-as hozzászólások között némi nemű ellentmondást? Nem gondolja Daróczi Dávid tájékoztatóját olvasva, hogy hülyének nézik?? Asszongya Gyurcsány: Mindegy mit, csak mongyá valamit Dávidkám, az a sok hüly úgyis bevesz, a többi meg nem számít!" Na ez a mostani Gyurcsányi kommunikáció lényege.”
 • 4. rémhir 2008. augusztus 15. 21:49
  „Előre azt mondani,hogy nem készült fel a kormány ez már rémhirter jesztés,büntetendő.”
 • 3. hajmeresztő 2008. augusztus 15. 18:32
  „Valaki nem tudja mit beszél? Daróczi vagy Keller?

  12 milliárddal több az államháztartási hiány
  Az államháztartás többlete júliusban 12,6 milliárddal elmaradt a korábban előrejelzett 153,2 milliárdos összegtől. Ezzel együtt az első hét hónapban az államháztartás hiánya 581,3 milliárd forint volt, ami a bruttó hazai termék 2,1 százaléka.
  Az államháztartás többlete júliusban 140,6 milliárd forintot tett ki, ami 12,6 milliárddal elmaradt a korábban előrejelzett 153,2 milliárdos összegtől - jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.
  Az első hét hónapban az államháztartás hiánya 581,3 milliárd forint volt, ami a bruttó hazai termék 2,1 százaléka, és ez 12,5 milliárddal meghaladja a PM korábbi prognózisát. (...)

  Vagy a vártnál is még rosszabbat vártak, aminél azért jobb lett? Lehet.”
 • 2. A fidesz erőlködése nem jött be megint 2008. augusztus 15. 17:18
  „Mindig nagyot akarnak mondani, aztán sokszor úgy járnak mint az egyszeri gyerek aki akkorát akart szellenteni mint az apja, erre teles.arta a nadrágját.

  ".. Daróczi Dávid szerint a kormány azért döntött a plusz forrás átcsoportosítása mellett, mert a költségvetés jobban alakul a vártnál, így több pénz jut a rendezvényekre."

  Na, ehhez viszont már nem lesz szava a fidesznek. Majd megint ráugranak valamilyen témára és azt pörgetik ész nélkül.”
 • 1. guggli 2008. augusztus 15. 16:47
  „Mit nem adnék azért, hogy egyszer úgy mennénk egy ünnep elé, hogy mindenki azt mondaná, hogy felkészült mindenki mindenre. Nem azt hirdetgetni, hogy nincs felkészülve senki semmire :(
  Már nagyon unom így ezt az országot !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbb közterületfelügyelők

A jövőben akár el is szállíttathatnák a szabálytalanul parkoló autókat a közterületfelügyelet… Tovább olvasom