Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Figyelem! Ismét változnak az eredetvizsgálat szabályai

Csütörtöktől ismét változnak az eredetiségvizsgálat szabályai: csak az eladáskor lesz szükség ilyen vizsgálatra az 1998 előtt forgalomba helyezett autóknál.
Az MTI úgy tudja: kormány az új rendszer bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatai és a gépkocsi tulajdonosok észrevételei alapján módosította az integrált vizsgával kapcsolatos szabályokat. A közlekedési miniszter kedden írta alá az erről szóló rendeletet, amely csütörtökön lép hatályba.

A MTI úgy értesült, a kabinet továbbra is fenntartja azt az álláspontot, hogy egy egységes nyilvántartási rendszer kialakítása, illetve a gépkocsik eredetének minél szélesebb körű ellenőrzése hozzájárul a gépkocsikkal kapcsolatos visszaélések további csökkentéséhez.

A kabinet a szabályokat azért változtatja meg mégis, mert sokak számára jelentős terhet jelent a műszaki vizsgával összekötött eredetvizsgálat okozta többletköltség.

A közlekedési miniszter új rendelete értelmében hatályát veszti az az előírás, hogy a 2006 előtt forgalomba helyezett autók esetében a műszaki vizsgával egy időben el kell végeztetni az eredetvizsgálatot is, amennyiben erre korábban még nem került sor. A változtatás eredményeként nem csupán a január 1-je előtti állapot áll vissza, de ezentúl a 1998 előtt forgalomba helyezett autók esetében sem lesz kötelező az integrált vizsgálat.

A jövőben tehát ismét csak az autó eladásakor lesz szükség eredetiségvizsgálatra, illetve akkor, ha ezt valamilyen okból az autó tulajdonosa külön kéri.

Az MTI információi szerint a mostani módosítás után is megmarad az egyablakos ügyintézés lehetősége: a műszaki és a környezetvédelmi vizsgálatot továbbra is egy időben, egy helyen fogják elvégezni.

A január elseje óta hatályos új eredetiségvizsgálati szabályozás ellen több szervezet, köztük a Magyar Autóklub is tiltakozott, kezdeményezve a közlekedési és az igazságügyi minisztériumnál az új rendszer megváltoztatását. A szervezet szerint a rendelkezés a vizsgálat mértékéhez képest aránytalanul nagy terhet ró azokra a gépjármű-tulajdonosokra, akik 2006. január 1-jét megelőzően, Magyarországon márkakereskedéstől, újonnan vásárolták a gépjárművet, és azóta is ők a jármű tulajdonosai. Ezek a gépjárművek ugyanis rendelkeznek a jogszabályoknak megfelelően kiállított törzskönyvvel, és a tulajdonos tekintetében sem történt változás, így szerintük a nyilvántartás hiányosságainak a költsége nem hárítható az autótulajdonosokra.

Az előzetes eredetiségvizsgálatot 1998-ban vezették be, elsősorban bűnmegelőzési szempontok miatt. A vizsgálat 2004-től működik hatósági eljárás keretében. A bevezetést követően jelentősen, mintegy évi 5.500 darabra csökkent a gépjármű-lopások száma.

Olvasóink írták

 • 5. antikos 2010. február 17. 10:14
  „Olyan mint a szegedi villamosprojekt...”
 • 4. barkzso 2010. február 17. 10:01
  „Magyarisztán ballib urai káosz teremtenek, mert csak ehhez és a lopáshoz értenek...”
 • 3. allwin 2010. február 17. 09:34
  „És akkor a három hete vett 2000.-es gyártású autómra elköltött 17 ezret visszafizetik?

  Hát már miért fizetnék vissza?”
 • 2. Sandwitch 2010. február 17. 08:27
  „Magyarország= Marionettland”
 • 1. ZúzÓ 2010. február 17. 06:18
  „Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal tipikus esete forog fenn, jó magyar szokás szerint.
  És azokkal mi lesz, akik e két hónap alatt, beszopták a balhét ?
  Kárpótolja őket valaki, vagy ez is hiányzott az állam kasszából.
  Úgy látszik csak .....fejek ülnek a törvényhozás ezen részén is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több helyen tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora a DHL csomagküldő céget kereshette meg egy… Tovább olvasom