Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Figyeljünk az idősekre a kánikulában!

Folytatás az 1. oldalról.

A magas hőmérséklet és páratartalom megterheli a keringési rendszert, értágulatot okozhat, folyadékhiányhoz vezethet, ezért növeli az ájulásos rosszullétek gyakoriságát. Mindez az egészséges szervezetet is megviseli, a szakemberek szerint ilyenkor ajánlatos kissé mediterrán stílusúra venni a tempót, lassítani.
Az idősebb embereknek – akikre fokozottan veszélyes a hőség – már az is nagy segítséget jelenthet ebben az időszakban, ha szomszédjuk gyakrabban bekopog hozzájuk.
Ne hagyjuk meghalni őket a hidegtől! – télen így hívtuk fel a figyelmet azokra az idős, egyedülálló emberekre, akik kis odafigyeléssel túlélhetik a szélsőséges időjárást. A kánikulában ugyancsak szükség lehet egy ilyen biztatásra, mert nagy segítség lehet a nyugdíjaskorúaknak, ha rosszullétüket időben észlelik, folyadékfogyasztásra, a kánikula hatásainak megelőzésére ösztönzik őket. Megyénkben a házigondozói rendszer és sok helyen a jelzőrendszeres segítségnyújtás is ezt a célt szolgálja. Ám az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézet területi gondozószolgálatának vezetője szerint nemcsak a szakemberek, bárki megszólíthat az utcán egy olyan időst, akinek ránézésre szüksége lehet rá. Vas Imréné arra biztat: jobban figyeljünk oda a környezetünkben élő nyugdíjasokra, akiknek még inkább igénybe veszi szervezetét a hőség.
A gondozószolgálat 51 munkatársa Győrben mintegy 400 nyugdíjast gondoz otthonában. Kihez hetente, kihez mindennap, akad, akihez naponta többször is kimennek. Például Horváthékhoz.
– A gyerekeink sokat segítenek, de napközben dolgoznak, olyankor jönnek a szolgálattól. Én csak „legesleg” kezdetű szavakkal dicsérhetem őket. Jó, ha felhívják mindenki figyelmét az idősek támogatására a melegben, mert nem biztos, hogy ez minden kortársunknál megoldott – mondta Horváth Lászlóné. Férjével együtt mindketten hetven év fölöttiek és fekvő betegek. Mostanában Rókáné Matyovszky Dorottya gondozó jár hozzájuk, naponta kétszer is. Elmondta, ha kell, erőlteti is, hogy eleget igyanak, vizet, teát, gyümölcslevet, még a dinnyét is kimagozta nekik, hogy meglegyen a megfelelő folyadékpótlásuk. S miközben tölt a poharukba, kedves történetet mesél, mert az is javítja az idősek közérzetét, amit kimerít a hőség, s ennyit bárki megtehet.

Megkezdték az útlocsolást

A Győri Kommunális Szolgáltató öntözi-e a város útjait? Erre voltunk kíváncsiak és jelzéseik alapján olvasóink is. Nagy Csaba, a társaság kommunikációs munkatársa elmondta, ugyan a jövő hétre tervezték csak a locsolást a meteorológiai előrejelzések alapján, ám mivel már a napokban tartósnak bizonyult az ígért hőhullám, a 35–37 Celsius-fokos forróság, már tegnap szolgálatba állították a társaság egyetlen locsolóautóját. Délutánonként 14 és 18 óra közötti időben hűti és portalanítja is azokat az utakat, amelyeken a megyeszékhely tömegközlekedését teljesítő autóbuszok járnak. Azonban csak az időjárás függvényében, a legmelegebb napokon alkalmazzák a locsolót, mivel meglehetősen drága, költséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit vár a Nádor aluljáró átadásától?

Tovább olvasom