Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Figyelmesen készüljünk az ünnepekre

Az ünnepek alatt megerősített szolgálatot látnak el a rendőrök a közutakon, rendszeresen járőröznek a lakóövezetekben. De nem árt odafigyelni a karácsonyra készülőknek sem vásárláskor, vagy ha otthonaikat elhagyják szilveszterkor.
A rendőrség bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberei hangsúlyozzák: nemcsak a nyaralás idején kell odafigyelni lakásunk biztonságára, de az ünnepek alatt is.
– Mielőtt bárki karácsonyozni vagy szilveszterezni indul, kérje meg szomszédját, ürítse ki a postaládáját, amíg nem tartózkodik otthon. Ugyanis a betöréses lopásra szakosodott bűnözők többek között a postaládák „ellenőrzésével” választják ki, melyik lakásba törnek be – hívta fel a figyelmet Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, majd folytatta:
– Jelzés a betörőnek egy olyan postaláda, ami tele van karácsonyi képesla-

pokkal és egyéb szóróanyagokkal. Nem árt kikapcsolni, lehalkítani az üzenetrögzítőket és telefonokat, úgy nem hallható lakáson kívül, hogy senki sem veszi fel azokat.
A szóvivő tanácsa: a pályaudvarokon, járműveken utazva is kellő figyelmet kell szentelni a poggyászoknak és egyéb értékeknek.
– A készpénzt és a személyes iratokat mindig tartsuk magunknál, azokat soha ne tegyük a csomagjaink közé. Sok pénzt ne tartsunk magunknál, illetve azt több helyen tároljuk. A bankkártyát és annak PIN kódját tartalmazó jegyzetet se tartsuk egymás mellett. A zsebtolva-

jok felderítésére szakosodott nyomozók jelen vannak a tömegközlekedési eszközökön, de a zsebtolvajok így is dolgoznak – figyelmeztetett Kocsis Tünde.
Az alezredes fontosnak tartja, hogy forgalmas helyen, tömegben fokozottan kell figyelni az értékekre, ajánlott a válltáskát magunk előtt fogva közlekedni. Nem tanácsos okmányokat, értékeket hátizsákban, hátitáska külső zsebeiben tartani. Ne tegyünk egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, okmányokat, mobiltelefont.
– Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyünk le táskát, pénztárcát a pultra, s ne hagyjuk a bevásárlókosárban vagy kocsiban. Ha gyanúsan viselkedő személyt látunk magunk mellett, ellenőrizzük értékeink meglétét. Ha valaki tetten éri a tolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék a rendőrséget – magyarázta az alezredes.
A szóvivő hangsúlyozta: az autó nem biztonságos tárolóeszköz, még akkor sem, ha az ünnepek előtt a rendőrök fokozottan ellenőrzik és figyelik a bevásárlóközpontok parkolóit és garázsait. Parkolás után, amikor kiszállunk az autóból, zárjuk be az ajtókat, ellenőrizve az ablakok és a napfénytető zártságát. Soha ne hagyjuk el járó motorú autónkat, még rövid idejű megállás esetén is vigyük magunkkal az indítókulcsot. – Ha valaki a bevásárolt árut autójában látható helyre tudta csak elpakolni, ne hagyja azt őrizetlenül, hiszen a tolvaj feltörheti az autót. Bankból távozva tanácsos ellenőrizni, nem követnek-e bennünket gyanús személyek. Amennyiben a parkoló autónkhoz érkezve gyanús körülményeket – leeresztett gumiabroncsot, segítőkész ismeretleneket – észlelünk, haladjunk tovább, várjuk meg, míg az idegenek távoznak, vagy kérjük a rendőrség segítségét – mondta Kocsis Tünde.
Baj esetén a 107-es vagy 112-es telefonszámon a rendőrséget kell értesíteni, s megvárni a rendőrök kiérkezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit jelent önnek a hűség napja?

Tovább olvasom