Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Figyelmeztető sztrájkot tartanak a közszolgálati dolgozók

Február 21-én munkakezdettől kétórás figyelmeztető sztrájkot tart az egységes közszolgálati sztrájkbizottság. A további tárgyalásokon is a megállapodásra törekednek a szakszervezetek.
A sztrájkbizottság és a kormány képviselőinek szerdai egyeztetésén a kormányzati tárgyaló csoport több új javaslatot terjesztett elő, de a megállapodás lehetősége még nem látszik. Ezért hirdetik meg a sztrájkot, fenntartva, hogy február 21-ig a további tárgyalásokon a szakszervezetek is a megállapodásra törekednek - közölte Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

A tárgyalásokat már pénteken folytatják szakértői szinten, majd a jövő héten szerdán a sztrájkbizottság tovább egyeztet a kormányzat képviselőivel.

A szakértői tárgyaláson annak a "számháborúnak" kívánnak véget vetni, hogy a sztrájkbizottság és a kormány is másként értékeli a múlt év április illetményemelés áthúzódó hatását, az előléptetésekből, illetve a minimálbér-emelésből adódó hatás összegét. A kormányzati tárgyaló csoport szerint ennek idei hatása 2,5-3 százalék, a sztrájkbizottság számításai alapján viszont ez csak 2 százalék körüli mérték. Szabó Endre hangsúlyozta: vita van arról is, hogy az áthúzódó hatást milyen mértékre kellene kiegészíteni. A kormányzati tárgyaló csoport 5,5 százalékot javasol, a sztrájkbizottság 6,75 százalékot kíván elérni.

Vita van továbbá abban is, hogy milyen módon történjen a kiegészítés. A kormányzat szerint elegendő lenne, ha közösen felhívnák az önkormányzatokat, az intézményeket arra, hogy ezt saját forrásból fedezzék. Ez azonban már 2004-ben sem vezetett eredményre - mutatott rá - pedig akkor sokkal kedvezőbbek voltak a gazdasági körülmények.

Az sem lehet cél, hogy az önkormányzatok, intézmények további elbocsátásokból finanszírozzák ezt az illetményemelést - tette hozzá. A szakszervezetek tehát ragaszkodnak ahhoz, hogy a kiegészítést az illetménytáblában, garantált módon rögzítsék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mészárlás

a síiták ünnepén

Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita ásúra ünnepen Irakban elkövetett… Tovább olvasom