Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Filip Florian könyvbemutatója a Nyitott Műhelyben

Filip Florian Kisujjak című, Karácsonyi Zsolt fordításában magyar nyelven megjelent regényét mutatják be a Budapesti Román Kulturális Intézet, a Magvető Kiadó és a Nyitott Műhely közös szervezésében csütörtökön 18 órától a Nyitott Műhelyben (XII. Budapest, Ráth György u. 4.). Az íróval András László, Babiczky Tibor és Bartis Attila beszélgetnek.
Florian könyve egyszerre detektívregény és bámulatosan anekdotázó balkáni próza; történelmi tényeket mutat fel, de épp csak olyanforma pontossággal, mint a legnagyobb dél-amerikai regényírók. Helyenként a metafizika területére lépdel, másutt megmarad a realitás világában: egy az Oszták–Magyar Monarchia és Ó-Románia egykori határán fekvő kisvárosban, ahol a római erőd feltárásakor hatalmas tömegsírra bukkannak. Milyen időből származhatnak a csontok? Ennek felderítésével foglalatoskodik a fiatal régész, az öreg katonai ügyész, az egykori politikai fogoly, sőt az argentin csontszakértők is. Az író a briliáns történetbonyolítással egészen a legutolsó mondatig képes fokozni az olvasó kíváncsiságát.

Filip Florian

Filip Florian 1968-ban született; dolgozott újságíróként a Cuvîntul című kulturális magazinnak, tudósított a Szabad Európa Rádiónak és a Deutsche Wellének. 2006 májusában a Literarisches Colloquium Berlin vendége volt. Jelenleg Bukarestben él feleségével és fiával. Ezzel a regényével egyaránt elnyerte a România literară magazin, az Anonimul Alapítvány és a Romániai Írószövetség legjobb elsőkönyvesnek járó díját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 9-én népszavazunk vizit-, napi- és tandíj ügyben

Sólyom László köztársasági elnök a mai napon döntött a kórházi napidíj, a vizitdíj és a képzési hozzájárulás ügyében kezdeményezett országos ügydöntő népszavazás időpontjáról. Tovább olvasom