Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Finn kitüntetésben részesült egy magyar geológus

Gaál Gábor magyar geológus kapta a Finn Geológiai Társaság kitüntetését, az Eskola Medált. Gaál a helsinki egyetemen oktatott, és számos más egyetem vendégprofesszora is volt már.
Gaál Gábor, a földtudomány professzora számos lemeztektonikai elméletet dolgozott ki, amelyek alapjaiban változtatták meg a Fenno-Skandináv pajzs kialakulásáról alkotott tudományos vélekedéseket. A felszín alatti kőzetek és ásványok szakértőjeként egyebek között az ércformálódás vizsgálatának területén is maradandót alkotott. A földtudomány művelői világszerte rendszeresen hivatkoznak tanulmányaira.

Gaál Gábor oktatott a helsinki egyetemen, és számos más egyetem vendégprofesszora is volt. Tudományszervezőként nagyban hozzájárult a finn és a magyar geológusok együttműködésének fejlesztéséhez. 1991 és 1996 között a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója volt, nyugdíjba vonulása előtt pedig a Finn Földtani Intézet kutatási igazgatójaként tevékenykedett. Több nemzetközi tudományos testületnek továbbra is aktív tagja - áll a Finn Geológiai Társaság méltatásában. A világhírű finn geológus, Pentti Eskola emlékére alapított díjat a társaság 1963 óta osztja ki évente.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar üdülőhajó a Pozsony közelében

A Dunán vélhetően motorhiba miatt, partközeli manőverezés közben oldalára dőlt egy magyar üdülőhajó… Tovább olvasom