Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Fizettek, mégsem dolgozhatnak Franciaországban

Jól jövedelmező munkát kínált honfitársainak egy Franciaországban élő magyar férfi, de minden jel arra utal, hogy csak a fejenként 300 euróra volt szüksége. A „munkaadó” csali alkalmazottal győzte meg „tisztességéről” a jelentkezőket, akik most feljelentést tesznek a rendőrségen.
Az ígéret szerint faház-összeszerelés lett volna a dolguk azoknak a férfiaknak, akik egy ismerős ajánlatára jelentkeztek a Franciaországban élő férfinél, nevezzük B.-nek. Ha sikerül, a szálláson, ellátáson felül havi 1590 eurót, árfolyamtól függően 400–410 ezer forintot kerestek volna.
– Ismerőseink jártak kint Franciaországban, s miután meggyőződtek arról, hogy létező műhelye van B.-nek Toulontól néhány kilométerre, nyugodtan ajánlották, jelentkezzek – kezdett a történetbe győr- szentiváni olvasónk.
Azt, hogy tavaly szeptemberben miért a határ nickelsdorfi oldalán találkozott a hat Győr környéki jelentkezővel, B. azzal indokolta, valamiért nem jöhet Magyarországra.
– Elhittük neki, mert volt egy magyar fiatalember, aki állítólag másfél évet dolgozott nála, s minden jót mesélt róla. Az már csak később derült ki, hogy sem a másfél év, sem más nem igaz. Mindenesetre akkor mi fejenként háromszáz eurót fizettünk B.-nek, aki erről átvételi elismervényt is adott. A pénz – mint mondta – a munkavállalási engedély elintézésére kell – folytatta a történetet olvasónk.
A számlának tűnő elismervény szélén az 1980-as dátumot apró betűkkel szedte az azt készítő nyomda. Viszont két pecsét volt rajta és B. aláírta az „okmányt”.
– Amikor találkoztunk leendő munkaadónkkal(?), azt mondta, hogy október huszadikán mehetünk dolgozni. Többen erre az időpontra feladták itthoni munkájukat, vagy aki vállalkozóként dolgozott, lemondta rendeléseit. De hiába vártunk s hiába telefonáltunk. A vonalas számát nem vette fel, amikor a mobilját megszereztem, mindig volt valami kifogása, félrebeszélt. Vagy arra hivatkozott, hogy éppen utazik, vagy még mindig nincsenek meg a munkavállalási engedélyek – sorolta a károsult.
A jelentkezők pedig az engedély elkészítéséhez átadták adataikat, amikkel akár vissza is lehet élni. Az utolsó utazási dátum az elmúlt hétvége lett volna. Még itthon vannak...
– Közben megtudtam, hogy három fiatal fiú dolgozott B.-nél másfél hónapot. Nekik azt mondta, dolgozzanak nyugodtan, amíg elintézi a papírokat. Aztán hirtelen hazaküldte őket, mert azt állította, „fülest” kapott, s ellenőrzik a céget. Hetvenezer forintot fizetett nekik, amiből az utazás se igen jön ki – dohogott olvasónk.
Az átejtett legalább 15 ember története tanulságos. De az is, hogy ketten még mindig bíznak abban, hogy B. alkalmazni fogja őket. A többiek a napokban tesznek feljelentést a rendőrségen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsang idején elmegy bálba?

Tovább olvasom