Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Fodor Gábor szakértői kormányt akar

Minimálisnak látja az új koalíció esélyét, a közbizalom helyreállítását pedig csak személyi és tartalmi változásokkal tartja elképzelhetőnek az SZDSZ elnöke. Ami a költségvetést illeti, Fodor Gábor beismeri: közösen rontották el, ezért azt "közösen kell megjavítani". Ugyanakkor a kormányfői programra akkor sem fognak tudni igent mondani, ha azt költségvetésnek hívják.
- Az SZDSZ vezetősége a hét végén teljes egyetértésben elutasította a miniszterelnök cselekvési programját, mondván, az nem az ország érdekét, hanem Gyurcsány Ferenc politikai túlélését szolgálja. Mégis, számos elemző és politikus arra számít, hogy az adótörvények és a költségvetés megszavazásakor már nem lesznek ennyire határozottak, s legalább néhány SZDSZ-es szavazatra számíthatnak a szocialisták.
- Az SZDSZ ügyvivői testülete teljes egységben hozta meg döntését. Számítok arra, hogy próbálják megosztani a pártot, de bízom politikustársaim bölcsességében és abban, hogy elutasítják az erre vonatkozó kísérleteket. Hiú ábránd azt gondolni, hogy meg lehet osztani ezt a pártot.

- Biztos, hogy a frakció egységesen szavaz? Kötelező szavazás lesz?
- Az SZDSZ képviselőcsoportja, mint mindig, végre fogja hajtani az ügyvivői testület döntéseit.

- Ha az adótörvények és a költségvetés a cselekvési programban felvázolt célokat tükrözi, hogyan fog szavazni a frakció: igennel, nemmel, tartózkodnak vagy "lábbal szavaznak"?
- Erre a hét végén egyértelmű választ adtunk, hiszen nemet mondtunk erre a programra. Ugyanerre a programra akkor sem fogunk tudni igent mondani, ha azt költségvetésnek hívják.

- Elutasító döntésük után is maradt mozgástér a megegyezésre. Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető például azt nyilatkozta, várják az önök javaslatait az állami kiadások mérséklésére, a szociális juttatások átalakítására. Van javaslatuk?
- Határozott, koherens elképzeléseink vannak az állami szerepvállalás mérséklésére, számos alkalommal beszéltünk róluk, és ezeket az MSZP is jól ismeri. Csak emlékeztetnék, hogy a koalícióból való kilépésünk fő indoka az volt, hogy a kormányfő kihátrált a közös megállapodás mögül. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem mi vagyunk kormányon, alapvetően a kormány tesz javaslatokat, az ellenzék pedig véleményezi azokat.

- A cselekvési programmal kapcsolatos kifogásaikról, a költségvetés kiadási oldaláról hogyan, kivel, milyen keretek közt tárgyalnak? A szocialisták megint felvetették a "kiscsoportos foglalkozások" igényét, vagyis azt, hogy a két párt szakértői közösen dolgozzák ki az SZDSZ számára is elfogadható programot.
- Az Országgyűlésben folytatjuk az egyeztetéseket. A kérdésben említett kiscsoportos foglalkozás csak koalícióban képzelhető el, ami nem jelenti azt, hogy értelmes javaslatokat ne támogatnánk.

- Gyurcsány Ferenc a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a cselekvési program megjelenése előtti napokban többször beszélt önnel a programról, és abban maradtak: "arra kérik kollégáikat, a program egyes részeiről haladéktalanul konzultáljanak". Ez megkezdődött már?
- Ilyen konzultáció nem folyik. Mi elmondtuk a kifogásainkat a programmal kapcsolatban, a további vitáknak az Országgyűlésben a helyük. A cselekvési program meghirdetése előtt nem beszéltük meg a programot a miniszterelnökkel.

- Az SZDSZ a cselekvési programból sok mindent hiányol. Kiadáscsökkentést, rászorultsági elvet a szociálpolitikában, a romák helyzetének rendezését, a környezettudatosság gondolatát...
- A fő problémát abban látom, hogy ez a bizonytalanság programja. Legfontosabb tartalmi kifogásunk az, hogy az adócsökkentést a gazdaság kifehérítéséből remélt pluszbevételekre alapozza, ami irreális. A mi kiindulópontunk változatlanul az állami szerepvállalás visszaszorítása a gazdaság autonómiájának javára. Az adócsökkentésnek is csak így van értelme. A másik fő probléma a hitelesség. Úgy gondolom, sem Gyurcsány Ferenc, sem a kormány körül nincs meg az a közbizalom, ami egy ilyen volumenű program végrehajtásához szükséges lenne. A programnak ugyanakkor több erénye is van. Igent mondtunk a költségvetési egyensúly fenntartására, amit azért is tartok fontosnak, mert amit közösen elrontottunk, azt közösen is kell jóvátennünk. Igent mondtunk az áfa változatlanul hagyására, és helyes iránynak tartjuk egyes adófajták eltörlését is. A foglalkoztatás bővítése, a gazdaság kifehérítése, az adóék csökkentése, bizonyos oktatáspolitikai intézkedések, ezek mind-mind jó irányba mutató lépések.

- Ha hiteltelennek tartják a miniszterelnököt, Gyurcsány Ferenc ígérhet bármit...
- Létezhet természetesen egy számunkra is minden szempontból elfogadható program, de ez nem az! Ám tegyük fel, hogy elkészül egy ilyen, mondjuk úgy, ideális program. A közbizalom hiánya attól még ugyanúgy probléma. Ez a hiteltelenség bénítja meg a kormány cselekvőképességét.

- Ön hogyan állítaná helyre a közbizalmat?
- Ehhez személyi és tartalmi változásokra van szükség a kormány háza táján.

- Melyik táján?
- Mi ellenzéki pártként politizálunk. Magyarul, legyen ez a szocialista párt problémája, azt nekik kell megoldaniuk.

- Kiss Péter, az MSZP alelnöke a hét végén közölte, hogy továbbra sincs napirenden a miniszterelnök-váltás kérdése. Önök letettek erről?
- A szakértői kormány felállítása is új miniszterelnök állítását jelenti.

- Jól értettük: kezdeményezi a szakértői kormány felállítását?
- Megválasztásom után világossá tettem, hogy milyen politikát fogunk követni. A kormányt cselekvésre bírni, s ha ez nem megy, akkor szakértői kormány felállítását tartjuk szükségesnek, és mindezen lépések után beszélhetünk az előre hozott választásokról. Most, a cselekvési program ismeretében, úgy látom, hogy a leggyorsabb cselekvési lehetőséget a szakértői kormány mielőbbi felállítása biztosíthatja.

- Ki, hol és mikor tűzi napirendre?
- A szakértői kormány megalakításához az Országgyűlés jelentős többségének egyetértésére van szükség.

- Aminek semmi nyoma. Tehát, mi a terv? Ötpárti egyeztetés?
- Meg kell nézni, hogyan viszonyul a többi párt a kormány cselekvési programjához, illetve a benyújtott adó- és költségvetési törvényekhez. Azt követően jöhet el a cselekvés ideje.

- Definiálná a szakértői kormányt?
- A szakértői kormány fő érdeke nem az újraválasztása, hanem az ország előtt álló legfontosabb feladatok megoldása. A szakértői kormány kulcspozícióiban elismert és elfogadott szakemberek vannak, akik feladata a következő választásokig elvezetni Magyarországot. A jelen helyzetben csak így képzelhető el, hogy kirántsuk az országot a rövid távú politikai érdekek mocsarából.

- A konvergenciaprogram működik, az uniós pénzek érkeznek: miben áll az a krízishelyzet, ami ilyen rendkívüli, politikán kívüli megoldást igényelne?
- Olyan szerkezeti átalakításokra van szükség az államháztartás különböző alrendszereiben, amelyek biztosítják a gazdasági növekedés beindulását, illetve a hosszú távú fenntarthatóságot. Ezek a lépések a rövid távú politikai érdekek hálójában fennakadnak, miközben Magyarországon a környező országokhoz képest a legalacsonyabb a növekedés és az egész EU-ban a legalacsonyabb a foglalkoztatottság. Szakítanunk kell végre az évtizedek óta tartó "húzd meg - ereszd meg" gyakorlatával. Vagy kitörünk, vagy leszakadunk. Ez a valódi kérdés. Az SZDSZ nem tud asszisztálni az agóniához.

- Az SZDSZ vezetőségéből azt halljuk, nincs realitása ennek a felvetésnek, és nem csak azért, mert az MSZP aligha szúrja önként mellbe magát. Tudna akár csak egyetlen olyan embert mondani, akit valamennyi politikai erő elfogadna és elismerne, mint pártoktól független szakembert, és ő is vállalná a feltehetően nem hálás feladatot?
- Nem kell mindenkinek megfelelni... Amúgy pedig tudnék mondani ilyen embert. A parlamenti konszenzust nem tartom kizártnak ebben a kérdésben.

- Komolyan gondolja, hogy szakértőkkel el lehet navigálni 2010-ig?
- Igen. A rendszerváltás óta nem volt még ekkora esélye a szakértői kormány felállításának. Hadd legyek világos: egy ilyen kormány megalakítása szolgálná legjobban Magyarország érdekét.

- Egy új koalíció megkötését tehát kizárja?
- Az SZDSZ önálló, független, ellenzéki párt. Egy új koalíció megkötésének valószínűségét minimálisnak tartom, de ez tartalmi és nem érzelmi kérdés.

- Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter is tárt karokkal várja vissza "liberális barátaikat".
- Én nem láttam még erre irányuló javaslatot. Ha a korábban említett tartalmi és hitelességi kérdésekben változás következne be, akkor nyilván jelzik. Ebbe a kormányba a liberálisoknak nincs visszaút.

Olvasóink írták

 • 14. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 03. 07:15
  „pöttyöske: na igen, valamint ezzel beismeri (mint annak idejen viki is), hogy ezek szerint eddig nem szakertok, azaz hozza nem ertok vezettek az orszagot. Innentol kezdve nincs mirol beszelni, mindenki mehet a levesbe.”
 • 13. Röhej 2008. szeptember 02. 23:25
  „Már Fodor is megtanult hazudni: "Az SZDSZ önálló, független, ellenzéki párt." Ellenzéki.....???? Mióta ellenzéki ez a párt?”
 • 12. pöttyöske 2008. szeptember 02. 21:03
  „Csak azt magyarázná meg valaki nekem, hogy mi az a "szakértői kormány". Ugyanúgy a pártok döntik el, és csak azokat fogadják el szakértőknek, akik az ő embereik. Tehát szó sem lehet szakértelemről, inkább lojalitásról. És így ugyanott vagyunk, ahol eddig. Sőt rosszabb, mert a szakértői kormány minden pártnak meg akar majd felelni. Tehát csapda az egész!”
 • 11. 1 vélemény 2008. szeptember 02. 20:03
  „...ezt a kaméleon SzDSz-t !....Saját magukat is meghazudtolják.Mintha eddig nem az ő akaratuk érvényesült volna.Pl.egészségügy.”
 • 10. magda 2008. szeptember 02. 18:49
  „GEZA-nak: Nem értek egyet a drasztikus elképzelésével, azzal viszont igen, hogy nagyon szigorú /és nem csak úgy tessék-lássék/ ANYAGI elszámoltatás kellene,párthovatartozásra való tekintet nélkül, meg azzal is egyetértek, hogy minél többen mennek el szavazni, annál jobb. /Magdolna/”
 • 9. geza 2008. szeptember 02. 15:13
  „#magda: tudom én :D
  De pont ez lenne a jó ha egy választáskor minél többen mennének el, így arányosan nem jutnának be a parlamentbe. Mert ugye van egy állandó szavazóbázisuk, aki mindig elmegy. Ha kevesen szavaznak ez jó ha sokan akkor van gáz. Ergó az érdekük: legyen sok birka, aki el se megy szavazni.
  Dunába kéne lőni az összes "képviselőt". Vagy elszámoltatni kiket is képviselt 4 évig. Családi vagyonelkobzás, börtön.”
 • 8. 4 2008. szeptember 02. 14:42
  „.. A választó polgárok viszont, FELELŐSSÉGTELJES kormányzást és képviseletet!

  Azt hiszem már elég kellene, hogy legyen a népnyúzásból.!!!!!”
 • 7. sevenof9 2008. szeptember 02. 14:17
  „mi ez, ki ez az szdsz? nem kormanypart. mit ugralnak es parancsolgatnak?”
 • 6. magda 2008. szeptember 02. 13:49
  „Válasz GEZA-nak: 5% tömegbázisuk mindig lesz, fantáziádra bízom, kikből. /Magdolna/”
 • 5. geza 2008. szeptember 02. 12:58
  „Szakértői kormány: saját sleppjüknek még több pénzt!!
  Mondjanak le, legyen új választás, de ez nem fog bekövetkezni mert akkor szdsz eltűnik.”
 • 4. bajos 2008. szeptember 02. 12:47
  „Az SZDSZ már annyi bajt hozott az országra és az MSZP-re, hogy épp ideje lenne kívül kerülnie a parlamentből.”
 • 3. Pató Pál 2008. szeptember 02. 12:02
  „Fodorka más tollával ékeskedik!”
 • 2. kisguci 2008. szeptember 02. 11:49
  „Fodor Gábor készüljön! A parlamenten kívül is van élet!:)”
 • 1. Mil 2008. szeptember 02. 11:32
  „"Rászorultsági alapon"-gondolom ezt úgy értik, hogy elvesznek az alsó-középosztálytól-középosztálytól, és odaadják a cigányoknak.. Merthogy ők a rászorultak, mert olyan sanyarú a saját maguk által azzá tett sorsuk. A magyarok meg dolgoznak, nekik nem jár semmi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 éves kislánnyal fajtalankodott egy 15 éves fiú

Egy 11 éves kislánnyal fajtalankodott egy 15 éves fiú a rendőrök gyanúja szerint a Bács-Kiskun… Tovább olvasom