Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Fodor megválasztása valamivel javította az SZDSZ megítélését

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának júniusi adatfelvételében azt vizsgálta, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének elnökválasztásával kapcsolatos hogyan vélekedik a lakosság. A megkérdezettek többsége helyeselné, ha az SZDSZ programjával a jobboldali szavazókat is megszólítaná.
A megkérdezettek 78 százaléka hallott arról, hogy a közelmúltban elnökválasztó kongresszust tartott a liberális párt. Akik hallottak a tisztújító kongresszusról, azok 88 százaléka helyesen tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy kit választott vezetőéül az SZDSZ.

A megkérdezettek közel négytizede az új elnöktől a szavazótábor növekedését várja – igaz, nagy többségük csak kisebb mértékű emelkedést valószínűsít. További egyharmaduk (36%) szerint az SZDSZ szavazótábora nem fog változni, míg 6 százalék csökkenést jósol. A két nagy párt szavazói közt nincs jelentős eltérés a kérdés megítélésében: mindkét tábor relatív többsége a támogatottság enyhe növekedését várja az új elnöktől.

Erősen megoszlanak viszont a vélemények arról, hogy az SZDSZ új elnökével miként változik a párt MSZP-hez fűződő viszonya. A válaszadók hasonló arányban gondolják úgy, hogy Fodor vezetésével az SZDSZ közeledni fog a szocialistákhoz (22%), mintahogy távolodni fog tőlük (18%). 37 százalékuk úgy vélekedik, hogy a két párt között a jövőben megmarad a jelenlegi távolság. Amennyiben a válaszok megoszlását pártpreferencia alapján vizsgáljuk, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a Fidesz-szavazók közel fele szerint a két párt között megmarad a jelenlegi távolság, negyedük viszont távolodást valószínűsít. A szocialista szavazók esetében azonban a többség (55%) a két párt közötti közeledést várja az új elnöktől.

A megkérdezettek többsége (54%) helyeselné, ha az SZDSZ programjával a jobboldali szavazókat is megszólítaná. Azaz, az MSZP és a Fidesz szavazóinak többsége (58 ill. 56%-uk) is azonos véleményen van: támogatnák, ha az SZDSZ programja a jobboldali szavazókhoz is szólna. A válaszadók mintegy háromtizede viszont ellenezné a liberális párt „jobbra nyitását".

Abban a kérdésben, hogy helyeselné-e, ha az új elnökkel az SZDSZ politikája közelebb kerülne a Fideszéhez, nincs ekkora konszenzus a válaszolók között. A megkérdezettek 42 százaléka inkább helyeselné, 39 százaléka inkább ellenezné ezt a változást. A két nagy párt szavazótábora ebben a közelítésben teljesen ellentétes véleményen van, a Fidesz szavazóinak 60 százaléka inkább helyeselné, az MSZP szavazóinak 75 százaléka viszont inkább ellenezné, ha az SZDSZ politikája közeledne a Fideszéhez.

Áprilisi felméréshez hasonlóan most is feltették azt a kérdést, hogy változott-e a megkérdezettek véleménye az SZDSZ-ről az elmúlt hónapok történéseinek hatására, és ha igen, milyen irányban. Akkor áprilisban az összes megkérdezett 35 százaléka válaszolt úgy, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben romlott az SZDSZ-ről alkotott véleménye, javulásról pedig mindössze 6 százaléka számolt be.

Júniusban a megkérdezettek 60 százalékának nem változott, 19 százaléknak romlott, 13 százaléknak javult a véleménye. Ha a pártpreferenciákat nézzük, a Fidesz szavazók 62 százalékának nem változott a véleménye, egyötödüké viszont javult (19%). Ugyanakkor az MSZP-szavazók abszolút többsége (53%) számára romlott az SZDSZ-ről alkotott kép. A pártválasztásukban bizonytalanok válaszainak megoszlása hasonlít a teljes válaszadói köréhez, bár valamivel kevesebben számoltak be javulásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonvertek egy idős asszonyt Osztopánon

A Független Hírügynökség információi szerint kétszer is betörtek korábban ahhoz az idős asszonyhoz,… Tovább olvasom