Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Fogyatékos gyereket vertek, és telefonnal felvették

Szombathely - Két iskolás gyerek megvert egy harmadikat Szombathelyen, egy értelmi fogyatékkal élő gyerekeket oktató intézményben. Az egyik verekedő fiú mobiltelefonnal rögzítette az esetet.
Szombathely - A megvert fiú egy különleges betegségben szenved, szülei szerint a verésnek súlyos következménye is lehetett volna. Az eset múlt pénteken az órák közti szünetben, az osztályteremben történt a szombathelyi Aranyhíd Nevelési - Oktatási Integrációs Központban. A mobiltelefonos felvételek alapján a verés feltehetően játéknak indult, de aztán komolyra fordult. A 13 éves, Asperger-szindrómában szenvedő gyerek fejét kezdetben csak "paskolja" társa, de aztán a földre viszi és elkezdi rugdosni. Közben a mobiltelefonos felvételt készítő társa is belerúg többször a fiúba, két másik gyerek pedig a háttérből nézi az eseményeket.

A megvert fiú arca megsérült, de aznap még nem merte elmesélni szüleinek, hogy miért. Azt mondta: beverte fejét a lépcső korlátjába. Néhány nappal később mégis elmondta, hogy megverték. Közben a mobiltelefonos felvételt egymásnak küldözgették a városban a gyerekek. Néhány nap után megkapta a megvert fiú bátyja is, aki egy másik iskolába jár.

Amikor meglátták a felvételt, rögtön a rendőrséghez fordultak - mondta el a Szombath János, az édesapa. Gyermeküket orvoshoz is elvitték és látleletet vetettek a fiú arcán lévő zúzódásról. Ezt követően, szerdán fordultak a szülők az iskolához. Az intézményben addig nem tudtak az esetről.

Horváth Róbert, az Aranyhíd Nevelési - Oktatási Integrációs Központ igazgatója a elmondta: miután megtudták, mi történt, rögtön meghallgatták a gyerekeket, a szülőket és értesítették a gyámhivatalt is. Az igazgató arra a kérdésre, miként fordulhatott elő, hogy az órák közti szünetben több gyerek is az osztályteremben maradt felügyelet nélkül, azt mondta: 230-an járnak az intézménybe és az ügyeletet négy tanár látja el. Így előfordulhat, hogy egy-egy gyerek visszamegy a terembe szünetben. Hozzátette: bántja, hogy nem vették azonnal észre az esetet.

Az ügyben a gyámhivatal is vizsgálódik. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a két verekedő gyerekkel már korábban is voltak gondok, emiatt szakember felügyelte otthoni nevelésüket. A két gyereket az eset óta ismét védettség alá vették.

Garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettesek ellen indított eljárást a rendőrség - mondta el Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Olvasóink írták

 • 11. flexsnake 2009. április 26. 18:27
  „9. inkább nagyszerűsége ugyanis nem zárja ki egyből a hónapok óta garázdálkodó kölköket. Persze ha volt ilyen. VAgyis előrevetíti hogy nem kizárólag a szóba került elkövetőket kívánja megvizsgálni. Én ezt így értelmezem :)”
 • 10. flexsnake 2009. április 26. 18:27
  „9. inkább nagyszerűsége ugyanis nem zárja ki egyből a hónapok óta garázdálkodó kölköket. Persze ha volt ilyen. VAgyis előrevetíti hogy nem kizárólag a szóba került elkövetőket kívánja megvizsgálni. Én ezt így értelmezem :)”
 • 9. joy 2009. április 25. 18:42
  „"...Garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettesek ellen indított eljárást a rendőrség - mondta el Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense..."
  Yogrendszerünk idiotizmusa: ismert "ismeretlen" tettesek.”
 • 8. flexsnake 2009. április 25. 16:51
  „Aztán az ilyenek beállnak gárdistának....”
 • 7. comet 2009. április 25. 15:52
  „4 -Panka-Sopron -sajnos a szülő tehetetlen volt mert egy idő után a gyerek szégyelte és nem mondta el otthon hogy mi van az iskolában. Nekem is ennyi idős a fiam, belőle is harapófogóval kell kihúzni mindent.
  Aznap amúgy jó jegyeket kapott (A-kat- nálunk 5-ös) amit örömmel mutatott az anyjának. aztán felment, és amíg az az ebédet főzte felkötötte magát.
  Az iskolai dolgokat a szülők nem nagyon tudják befolyásolni, és ezzel a gyerekek tiztában vannak. Talán kímélni akarta az anyját.
  A tanárok felelőssége nagyobb az iskolában. Keményebb balhék vannak manapság mint régebben, közvetlenebb diák-tanár kaocsolatra lenne szükség.”
 • 6. flexsnake 2009. április 25. 08:57
  „4. nem az a baj hogy nem beszélnek róla , az a baj hogy megtörténik.”
 • 5. flexsnake 2009. április 25. 08:57
  „4. nem az a baj hogy nem beszélnek róla , az a baj hogy megtörténik.”
 • 4. PankaSopron 2009. április 25. 06:42
  „Comet!
  Azért a szülőnek nem felelőssége, hogy a gyerek nem mer ilyet elmondani otthon? Nem mindig a pénzt kellene hajtani, hanem leülni szegény csemetével beszélgetni. Olyan hangulatot teremteni, amiben magától elmondja az ilyen dolgokat.”
 • 3. flexsnake 2009. április 24. 21:19
  „,,230-an járnak az intézménybe és az ügyeletet négy tanár látja el. Így előfordulhat, hogy egy-egy gyerek visszamegy a terembe szünetben."
  Nálunk ezt teljesen elavult módon úgy oldották meg hogy zárva tartották az osztálytermet szünet alatt.
  Azért elég komoly hogy garázdaság ügyében nyomoznak, tehát büntethetőek is. Integrálás? Nem sikerül úgy látszik.”
 • 2. comet 2009. április 24. 20:41
  „az USA-ban a napokban történt, hogy egy 11-éves kisfiu hazament, megmutatta a jegyeit amit aznap kapott, felment az emeleti szobájába és felkasztotta magát. Kiderült hogy a gyerekek régebb idő óta csúfolták az iskolában ezt nem tudta feldolgozni. Rövid időn belül ez volt a második eset. Ott most módszereket keresnek, meg kampányolnak a gyerekek között a csúfolás ellen. Az iskolai erőszak nálunk is probléma. A tanárok adminisztrációs teendőit rendesen megnövelték az elmúlt időben. Azt a plusz energiát érdemesebb lenne talán a tanításba és nevelésbe fektetni.”
 • 1. dragboyz 2009. április 24. 18:43
  „"ismeretlen tettesek"
  Ezt most nem értem! Nem ugy volt, hogy tudják kik voltak, és értesítették a szülőket is.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: 3,5 százalékos GDP növekedés esetén nyugdíjprémium

A kormány 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén nyugdíjprémiumot kíván adni a nyugdíjasoknak. Tovább olvasom