Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Főiskolások segítik a rendőrök munkáját a Tisza mentén

Kilenc, a Tisza mentén idegenforgalmi szempontból jelentős településen a nyáron is főiskolások segítik a rendőrök munkáját a Tourist Police program keretében - hangzott el a témával kapcsolatban tartott konferencián kedden Szolnokon.
A Szolnoki Főiskolán tartott rendezvényen először ültek egy asztalhoz a házigazdák, a kezdeményezésben részt vevő rendőri szervek, valamint a programban érintett és abba bevonni kívánt Tisza-menti települések vezetői. Eközben a campus udvarán és aulájában a vízirendőrök által használt eszközökből, valamint a korábbi években készült felvételekből és kisfilmekből láthattak bemutatót az érdeklődők.

Székely Péter, a felsőoktatási intézmény rektora a fórumon hangsúlyozta: a turisztikai szolgáltatással foglalkozó cégek, települések és térségek sikere a vonzó programkínálaton és színvonalas kiszolgáláson túl elsősorban azon múlik, hogy biztonságban érzik-e magukat az ide érkező vendégek.

A rendőrségi statisztikákból kiderül: a vízi járművek száma évről évre növekszik a folyón, valamint a Tisza-tavon. A hazai turizmus mellett jelentős az Európai Unióból - így Németországból, Szlovákiából és Ausztriából - ebbe a térségbe érkező üdülővendégek száma. Ezzel együtt nő a vízi balesetek, illetve a pihenni vágyók sérelmére elkövetett bűncselekmények, szabálysértések előfordulásának veszélye is.

Ennek csökkentése érdekében az idegenforgalmi idényben a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a megelőző tevékenységekre és a rendőri jelenlét fokozására a frekventált területeken - hangzott el a konferencián. Arról is szó esett, hogy az 1998-ban életre hívott Tourist Police szolgálatban részt vevő hallgatók nyelvtudásukkal segítséget nyújtanak a közterületen szolgálatot ellátó rendőröknek. Az eközben elsajátított ismereteknek pedig a későbbiekben a turisztikai, illetve idegenforgalmi tanulmányaik, valamint hivatásuk gyakorlása során is hasznát veszik.

Székely Péter rektor újdonságként említette, hogy a felsőoktatási intézményből e feladatra jelentkező fiatalok közül már csak azok csatlakozhatnak a hivatásos járőrökhöz, akik korábban bűnmegelőzési képzést is kaptak a főiskolán.

Busi László alezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI kérdésére válaszolva elmondta: illetékességi területükön a diákok Vásárosnaményban, Tokajban, Tiszalökön, Tiszafüreden, Abádszalókon, Szolnokon, Tiszakécskén, Csongrádon és Szegeden látnak el az állomány tagjaival közös szolgálatot a Tourist Police program keretében.

A napi nyolcórás szolgálatban a nyáron nyolc héten át településenként két-két hallgató vesz részt. Munkájukért kétezer forint napidíjat és étkezési hozzájárulást kapnak.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2010. május 11. 22:19
    „Ezek azok a lányok akik prostitúcióból fedezik a tandíjukat ? Ha belegondolok a segítségbe, szinte elpirulok :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatika: áramszünet miatt egy helyen megszakadt a vizsga

Áramszünet szakította félbe a keddi informatika érettségit egy nógrádi vizsgahelyszínen, emiatt a… Tovább olvasom