Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Fokozottan ellenőrzik a taxisokat is a turisták védelmében

Továbbra is fokozottan ellenőrzik azokat a budapesti szórakozóhelyeket, amelyeknél korábban külföldiek sérelmére szabálytalanságokat vagy bűncselekményeket követtek el - mondta Tóth Gábor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.
A főkapitány arról is beszélt, hogy a május 15-e óta tartó ellenőrzés-sorozat ideje alatt csaknem kétezer intézkedés történt, és körülbelül 50 szabálysértési feljelentés és helyszíni bírság született.

Tóth Gábor elmondta, hogy nagyon fontos a Magyarországra, Budapestre látogatók benyomása és véleménye, ezért május 15-e óta idén is fokozottan figyelnek a külföldiek által leginkább látogatott helyekre. Az ellenőrzésbe a többi között a vámosok, az APEH, és az ÁNTSZ is bekapcsolódott. A tavalyi eredmények jók: 2008-ban hét százalékkal csökkent a külföldiek ellen elkövetett bűncselekmények száma 2007-hez viszonyítva: a külföldiek legtöbbször meglopják, de előfordul az is, hogy rablások áldozataivá válnak. Ezeken kívül évente 15-20 túlszámlázásról kap bejelentést a rendőrség, ezek a belvárosi szórakozóhelyekre jellemzők, de minden évben előfordul néhány zsarolás, árdrágítás és emberrablásokra is. Tóth Gábor kiemelte, hogy a jövőben fokozottabban ellenőrzik majd a fővárosi taxisokat, hogy a megfelelő tarifákkal, a szabályokat betartva szállítják-e a külföldi utasokat.

Ahogy az elmúlt években, idén is naponta 15 diáktolmács segíti a külföldieket a Budapesti Turisztikai Kht irodáiban. Ezen kívül az öt nyelven megjelenő "Tájékozottan Budapesten" című kiadvány is segíti azokat a turistákat, akik valamilyen jogsértés áldozatai lesznek.

Fekete László, a Budapesti Turisztikai Hivatal igazgatója azt mondta, hogy Budapest mutatói jók a külföldiek ellen elkövetett bűncselekmények területén. Budapest biztonságos város, ez az alapja annak, hogy évente 6 millió vendégéjszakát lehet értékesíteni a fővárosban. A rendőrséggel évek óta együttműködnek, azóta működik a POLICEINFO, amely a bajbajutott idegeneknek nyújt azonnali segítséget. A "Tájékozottan Budapesten" című kiadvány 200 ezer példányban jelent meg: megmutatják benne a hivatalos rendőregyenruhát, de többi közt arra is adnak iránymutatást, hogy mely taxikba érdemes beszállni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nyugat-Dunántúlt már elérte a jégeső

Amatőr észlelések szerint Sopron és Fertőd környékén dió nagyságú jég esett, de Győr-Moson-Sopron… Tovább olvasom