Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Fókuszban a pályakezdők

Pásztohy András kormánybiztos Kónyban hangsúlyozta: az agrártámogatások új rendszerében kiemelten kezelik a fiatal, pályakezdő mezőgazdasági vállalkozókat.
A minap Kónyban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programról, az elérhető agrártámogatásokról több mint háromszáz gazdálkodó előtt beszélt Pásztohy András kormánybiztos. Kiemelte: az ágazat egyre jobb eredményeket könyvelhetett el az utóbbi években, a tavalyi meghaladta az ötvenmilliárd forintot. Mind a SAPARD-, mind az AVOP-támogatások teljes összegét sikerült lehívni a magyar gazdálkodóknak.
Pásztohy András szerint – bár biztatóak az eddigi eredmények – mégis komoly technológiai fejlesztésekre van szükség, mert csak ezek megléte esetén beszélhetünk egyenlő feltételekről az unió más országaihoz képest. Az EU kötelezte hazánkat az egységes agrár- és vidékfejlesztési politika kialakítására, ennek eredménye az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program. Legfontosabb eleme a fiatal és pályakezdő gazdálkodók támogatása. Esetükben az egyes támogatások mértéke elérheti akár a hatvan százalékot is. Pásztohy András kijelentette: 2013-ra húsz-harminc százalékkal bővülő minőségi agrártermelésre van szükség, valamint el kell érni az export 4,5 milliárd forintos szintjét. A kormánybiztos hozzátette: a fejlesztési program stratégiai céljai között az állattenyésztés fejlesztése és az úgynevezett energianövények termesztésének elősegítése is szerepel. A kertészeti ágazat is kitörési pont lehet, hiszen itt nem szabott meg mennyiségi kvótákat az EU.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom