Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Földön-égen szerelem

Álmatlanság, reszketés, felfűtöttség, izgalom, légszomj – mi lehet még? A hatalmas vágy egymás karjaiba viszi a párokat, akik együtt csodákat élnek át. A szerelem állapotának leírásával megpróbálkoztak a tudomány jeles képviselői. Biokémiai elemzés eredményeként kiderült, hogy a szerelem jobb esetben is csak legfeljebb néhány évig tart. Mégis örökké. Ma van a szerelmesek napja.
A boldog pár egyik tagja sem egészen normális Illusztráció: MTI
Ha a női kispárnák mesélni tudnának. Lehet hosszú éjjelen át magányosan ábrándozva simogatni a selymes szélét. Társaságban derék alá tenni, archaikus emelvényként. Lehet térd közé szorítva aludni vele, mintha. És végeérhetetlenül zokogni belé. A női kispárnákról alkotott képsor megfelelője a tudományosan leírt szerelemnek, mellyel megpróbálkoztak a tudósok.

Tesztoszteron, ösztrogén

A biokémiai jellemzőket Helen Fisher, a New Jersey-i egyetem kutatója állította fel, aki szerint az első fejezetben a szervezetben a tesztoszteron és az ösztrogén nevű hormonok termelődnek, ami arra késztet bennünket, hogy partnert keressünk, a második fejezetben dopamin, adrenalin és szerotonin keletkezik, ezek felelősek az „őrülten szerelmes" kifejezésért. A harmadik fejezetben, amikor kialakul a valamelyest nyugodtabb kötődés fázisa, vazopresszin és oxytocin termelődik. Az elválás hormonjait kihagyta a tanulmányból az amerikai szerző, míg mások rámutatnak: a szerelem túllép az energiaszintet jelző számítógépes grafikákon.

Olyan, mint egy agybaj

Az amerikai neurológiai szaklapban közzétett cikk szerint „A szerelem olyan, mint egy agybaj, nagyon hasonló a pszichózishoz és ugyanolyan veszélyes." Ebben az állapotban lép működésbe a biológiai ösztön, mely hasonló az elsődleges ösztönökhöz, mint az éhség, vagy a szomjúság. Amikor valakit elfognak az elsodró érzések, elveszíti önuralmát és teljesen ésszerűtlenné válik. A tudósok megállapítják, hogy a fentebb leírt folyamatok mentén a szerelem kettő, de legfeljebb hat évig tart.

Pszichológusok azt állítják, hogy partnerünknek elérhető közelségben kell lenni ahhoz, hogy valami kialakuljon közöttünk. Ez nem igaz. Lehet valaki a Föld bármely pontján, ha a másik nyitott rá, köztük mentális szinten kialakul a kapcsolat. A gondolkodás tere valójában az érzelem, melynek irányai alapján az agy, mint valami kivételes komputer, tudatosan elvezet a megvalósuláshoz. Hatalmas távolságokat a fényévnél gyorsabban ível át tehát a gondolat, mely megteremti a közös utazást az érzelmek szédítő völgyében. Tapasztalat ez időről és térről – nem léteznek. Az örökké megjelenik a mostban, és nem számít a jövő, mert jólesik a jelen. „Gondol rám."

Még csak nem is kell ismerni ahhoz egymást, hogy valaki bevonzza azt, aki hozzá tartozik, hiszen rezgéseik már összefonódtak az éterben. „A szerelmesek megtalálják egymást."

Réveteg tekintetek

Az eszeveszett képtelen a másik nélkül létezni, a lelkesedés lángjában úgy érzi, nem mondhat le az önazonosságról – „Ki vagyok én nélküle!?" A teljesen érthetetlen viselkedés ígérete az egyesülés fizikai, lelki és szellemi szinten, ez pedig valóban távol áll a hétköznapoktól. A biztonságosan bevált normáktól. Amikor valaki nem normális, valójában akkor éli meg a teljességét, valójában akkor az, aki. Réveteg tekintettel méterekkel a föld felett járni tündökletes élmény, mert visszatükröződik az egyébként szomorúra formált arcokból a csodálkozás. „Mi történhetett vele?"

El lehet képzelni, hogy ölelésben föléhajolva egy lány könnyet ejt, egyenesen a fiú szemébe, aki párás hangon vallja meg, hogy évek óta nem sírt... megeshet ez egy kispárnán. Aztán hallgatni érdemes, mert a szerelemben a szerelem szót használni ízléstelen. Átélni szebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresd

a párod!

A győri Szent Cirill és Method alapít-

vány anya- és csecsemőotthon javára ajánlják fel… Tovább olvasom