Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Folytatja magyarországi beruházási programját az Audi

Az Audi várhatóan folytatja magyarországi beruházási programját - mondta Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára Martin Winterkorn, az Audi elnöke és Gyurcsány Ferenc kormányfő megbeszélését követően.
Garamhegyi szerint bár volt egyfajta megtorpanás, de nem igazán a pénzügyek, hanem a tájékoztatás tekintetében. Hozzátette, hogy a választások körül nem tudtak pontos tájékoztatást adni mindig minden elképzelés hátteréről, ám ezeket mostanra tisztázták.

Garamhegyi Ábel úgy fogalmazott: az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, Martin Winterkorn biztosította a miniszterelnököt, hogy megértik a magyar gazdasági helyzetet, az üzleti környezet változását, és összességében elfogadhatónak ítélik.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a szolidaritási adó alapjából levonható a kutatás-fejlesztésre (k+f) fordított összeg, és az így csökkentett nyereségalap után kell 2007-ben megfizetni a 4 százalékos szolidaritási adót. Az előzetes számítások szerint a kormány által javasolt és a jövő évi költségvetéshez kapcsolódóan az Országgyűlés elé kerülő javaslat 5 milliárd forint adókedvezményt jelent a vállalkozásoknak és ugyanennyi adókiesést a költségvetésnek.

Jochem Heizmann, az Audi AG igazgatótanácsának tagja, a győri Audi felügyelő bizottságának elnöke egy héttel ezelőtt vetette fel, hogy a szeptember 1-jétől bevezetett 4 százalékos szolidaritási adó alapját csökkenteni kellene az éves k+f beruházási értékkel. Heizmann azért javasolta ezt a megoldást, mert így az Audi eltekintene attól, hogy az új adó bevezetése miatt felfüggessze magyarországi beruházási programját.

Arra a kérdésre, hogy a kieső 5 milliárd forintot honnan pótolná a kormány, Garamhegyi Ábel azt mondta: az elmaradt bevételt ellensúlyozhatja a GDP-növekedés, de hogy mi lesz a konkrét forrása, még nem tudni.

Az Audi Hungaria Motor Kft. a második legnagyobb magyarországi termelő vállalkozás, mintegy 5 ezer dolgozót foglalkoztat. Tavalyi árbevétele meghaladta az 1000 milliárd forintot, és idei első féléves árbevétele 2,45 milliárd euró volt, ami 260 forintos árfolyam mellett 637 milliárd forintnak felel meg, így éves árbevétele várhatóan meghaladja az 1200 milliárd forintot. A társaság nyeresége a cég kommunikációs vezetőjének közlése szerint közel 300 millió euró.

Az Audi Hungaria Motor Kft. korábbi közlés szerint 2010-ig Magyarországon 1 milliárd euró összegű beruházásra készült, ebből a jövő évre 200-250 millió euró jutna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosak az Audi szempontjai?

Tovább olvasom