Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Folytatják a sztrájkot a vasutasok

Ismét sztrájkolnak a vasutasok, április 30-án nulla órától 18 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést - közölte a sztrájkbizottság döntését keddi sajtótájékoztatóján Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) elnöke.
Az érdekvédelmi vezető hozzáfűzte: nemcsak a vasutasokat, hanem minden munkavállalót felhívnak arra, hogy erre az időpontra hasonló sztrájkokat szervezzenek. Gaskó István arról is beszélt, hogy a sztrájk folytatásának aktualitását az adja, hogy a szakszervezet szerint a Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt által ismertetett tervek elfogadhatatlanok a vasutasok számára.

A vasutasok, mint munkavállalók számára elfogadhatatlanok a kormányfő-jelölt tervezett intézkedései - jelentette ki Gaskó István. Így nem támogatják a gyed és gyes megkurtítását, a lakáshitelek állami támogatásának megszüntetését, a családi pótlék befagyasztását, a táppénz csökkentését, illetve a nyugdíjkorhatár 65 évre emelését - fejtette ki. A vasúti dolgozókat két intézkedés még külön is érinti: egyrészt csökkentenék a MÁV költségtérítését és a vasutasok utazási kedvezményét is elvennék. A szakszervezet elnöke szerint ez 100 milliárd forintos elvonást jelentene a MÁV-csoporttól, és több ezer munkahelyet sodor veszélybe. A VDSzSz attól is tart, hogy ismét napirendre kerül a mellékvonalak bezárásának kérdése, illetve a menetrendszerinti vonatok számának csökkentése.

Gaskó István bejelentette, hogy ezek fényében - a sztrájkbizottság döntése alapján - április 30-án 0 órától 18 óráig sztrájkot hirdetnek. A szakszervezet korábbi követeléseit is fenntartja, és tárgyal ezekről a munkaadói oldallal. Az elnök azt mondta: nemcsak a vasutasokat, hanem minden munkavállalót is felkérnek arra, hogy ebben az időpontban szervezzenek hasonló munkabeszüntetéseket, hogy erősebb legyen a nyomásgyakorlás.

Az elkövetkezendő időben a szakszervezet egyes társaságoknál lévő döntéshozó testületei összeülnek, hogy elemezzék a helyzetet. A MÁV-Start választmánya már döntést is hozott a munkabeszüntetés támogatásáról.

Olvasóink írták

 • 13. Kalajka 2009. április 15. 13:22
  „Lehet,hogy ezért majd megköveznek,de már nem bírom,hogy a vasutasokat szidjátok.Ezért elárulok egy belső infót.Tavaly a sztrájkok alatt Gaskó kétszer kérte ki a dolgozók véleményét a sztrájk folytatásáról.Mind a kétszer azt mondták a dolgozók,hogy nem akarják felfüggeszteni mert csak a folytatással képesek eredményt elérni.Azonban mind a kétszer fel lett függesztve.Most a dolgozók nem értenek egyet a sztrájkkal mert úgy érzik veszélyeztetné az állásukat és a vasút jövőét.Leváltani viszont csak azok tudják akik megválasztották/nem a dolgozók/.Történtek már kezdeményezések ez ügyben,de valahol mindig elakadt.Vannak akiknek az az érdekük,hogy a posztján maradjon.Ne gondoljátok,hogy a Gaskó hülyeségével minden vasutas egyet ért.Még szakszervezeten belül sem.Szóval ha lehet ne általánosítson senki.”
 • 12. heetmagyar 2009. április 15. 10:18
  „A vasutasok utazási kedvezményét -többek között- Rákosi "munkás kormánya" vette el. 1956-ban a vasutasok visszaszerezték a Horthy Kormányzó alatt biztosított kedvezményeiket. A jelenlegi vezetést megint a vasutasok kedvezménye ingerli. A többi közlekedési vállalat kedvezményeinek elvonása nem került szóba. Ugyanígy nincs tervben a 65 éven felüli Uniós Állampolgárok részére nyújtott kedvezmény megvonása. Tehát a magyar vasutas fizet a vonaton, míg az idős és "szegény" német, francia, angol, osztrák, stb. a közforgalmú járműveinket továbbra is ingyen használhatja. A kedvezmény megvonásának alapja a fajlagos költségek TÉVES számítása. A vasúti költségbe beleszámították a vasúti pálya építését és fenntartását, míg a közúti költségek elemzéséből az utak építése és fenntartása tételt kifelejtették a "szakértők". A reformszövetségben ténykedett Békesi László, akinek tudtommal legidősebb testvére, Békési János ráadásul mozdonyvezető volt. A vasutasok kb. 99%-a fizetésének és nyugdíjának fél százalékát saját egészségügyi alapjára fordítja már a Horthy korszak óta, kórházukat saját jövedelmükből építették, amire pl. most az állam rátenyerelt.”
 • 11. Hm 2009. április 15. 09:24
  „Szerintem Gaskó bácsi rugatja ki a most még munkával rendelkező vasútasokat!!!! Miért válság idején sztájkolni amikor 10000 munkahely szünik meg mindenhol nagy bátorság vagy hülyeség???? A MÁV és más állami cégek igen pazarlóak!! a vezetőik kis cégeibe pumpálják a pénzt ilyen-olyan ürüggyel. Nevetséges ja és persze a BKV, MÁV és minden hasonló állami vállalat veszteséges, persze amikor eladják fillérekért akkor hirtelen nyereséges lesz, HOGY is van ez?????”
 • 10. babocska 2009. április 15. 09:22
  „Biztos meg van jó oka Gaskónak,hogy sztrájkot szervez,ott is csak a jó vezérek vannak megfizetve.Akik a sinek között hóban fagyban ,40 fokos melegben dolgoznak,azok fizetésben a béka segge alatt vannak.Bennt az irodákban a családtagok,komák,barátok jó fizetéssel ,3 faiskolával elvannak ám.Ezt nemigen látja a kivülálló,csak mérges,hogy nem megy a vonat.Erre is mérges lehetne ám!!”
 • 9. Nagy11 2009. április 15. 07:24
  „Mielőtt elkezdene megint szemétkedni Gaskó és csapata az ártatlan lakosokkal, tegye már le írásban, hogy elolvashassuk, hogy szerinte hogy is lábaljunk ki a válságból, ha semmilyen megszorítás nem lép életbe? Költekezzünk nyugodtan, főleg a MÁV felé és a gazdasági világ válság majd ettől kikerül minket, mert megijed a Gaskótól, aki egyébként igen magas fizetést kap? Megint velünk utasokkal lesz kitolva, mert a kormány tagjai nem valószínű, hogy vonatoznak!”
 • 8. mgabor 2009. április 15. 05:10
  „6. hozzászólás Logaritmus 2009.04.14. 18:56

  de hát pont azt köszönheti Gaskónak az ország, hogy még ebben a végtelen megosztottságban is képes összefogni az embereket, a lakosság 99%-a, függetlenül attól, hogy balos vagy jobbos, küldené Ugandába szenet bányászni :)”
 • 7. balazs88 2009. április 15. 00:40
  „Gratulálok Gaskó úrnak, de mostmár akár elis mehetne a jó *******ba. Szerencsére én nem vagyok a vonatra szorulva, de nagyon sokan igen, és undorító hogy mennyire visszaélnek a MÁV monopol helyzetéve. (értsd egy kis sztrájkal megtudják bénítani az ország nagy részét). Én sajnálom a vasutasokat, Gaskó mindannyiuk szégyene.”
 • 6. Logaritmus 2009. április 14. 18:56
  „Elárultok valamit? Ti miért drukkoltok a MÁV sztrájkolóknak? Ismeritek a céljaikat és egyetértetek velük? Nektek szimpatikus, amit a MÁV vezetők és dolgozók művelnek annál a cégnél?!”
 • 5. achilleus 2009. április 14. 18:25
  „4. hozzászólás Szemif 2009.04.14. 18:17
  Ezt sokféleképpen lehet értelmezni, majdcsak kiderül miért így csinálják.
  /Lehetséges, hogy csatlakozókat várnak?/”
 • 4. Szemif 2009. április 14. 18:17
  „Ez gyanús nekem! Máskor nem mondták meg előre, hogy mikortól meddig, arról nem is beszélve, hogy így hatása sincs, hiszen a volánok berendlik a tartalék buszokat is szolgálatba, senki nem lepődik meg és eleve így készül, ráadásul lehet úgy beosztani a személyzetet, hogy aznap ne legyen bent VDSZSZ-es, csak egy tipp, de szerintem ez egy blöff, Bajnaiék sz@rban vannak, így még több, mint két hét van zsarolni ezzel. Ez csak tárgyalási alapnak jó, de nem fenyegetés!”
 • 3. Logaritmus 2009. április 14. 17:45
  „"A szakszervezet elnöke szerint ez 100 milliárd forintos elvonást jelentene a MÁV-csoporttól, és több ezer munkahelyet sodor veszélybe. "

  Én meg azt mondom, hogy ez a 100 milliárd (már ha tényleg ennyi) bőven megéri, ha ez a pénz a költségvetésben marad és nem veszik el tőlem, meg a többi egyébként nyereséges vállalkozótól annak érdekében, hogy a sz.r, koszos, pazarló MÁV monstrumot tovább életben tartsák ebben a szánalmas és gigantikus formájában amiben most van.”
 • 2. hazaipalya 2009. április 14. 17:42
  „szerintem is elmehetne már nyugdijba a sok szakszervezet! eredményt még nem tudtak felmutatni csak a lakosságot idegesitik.”
 • 1. sziszka1 2009. április 14. 17:10
  „Hát időzíteni azt tudnak:

  Április 30: budapesti iskolák ballagása, Másnap Május 1 ugye sokan hosszúhétvégéznek utazni vonattal nem tudnak, ergo nagy dugo, tömeg a buszokon!

  Gaskó úr KAPJA BE!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon az új miniszterelnök

204 igen szavazattal, 8 tartózkodással és nem szavazat nélkül szavazta meg az Országgyűlés az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványát. Bajnai Gordon lett a miniszterelnök. Tovább olvasom