Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Folytatódik

a Liliom-program

Tavaly szeptemberben indult útjára az országos Liliom-program, melynek során szakemberek a méhnyakrákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet. Azóta Sopronban és az egész országban nőtt a vizsgálaton részt vevők aránya. Az Amerikai Egyesült Államokban oltóanyagot fejlesztettek ki a betegséget kiváltó HPV-vírus ellen.
A méhnyakrák leggyakrabban a negyven év feletti nőknél alakul ki. Magyarországon évente körülbelül hétszáz nő életét követeli a nem elég korán felfedezett megbetegedés. A szűrés szempontjából a legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati, illetve onko-citológiai vizsgálat. Az úgynevezett nulla stádiumban lévő, azaz csak a hámszövetre kiterjedő méhnyakrák szinte teljes biztonsággal gyógyítható.

Oltóanyag készült

– Jó hír, hogy a közelmúltban az Amerikai Egyesült Államokban elkészült a humánpapilloma-vírust (HPV) megelőző oltóanyag – mondta el a Kisalföldnek dr. Csécsei Károly, az Erzsébet-kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának szakmavezető főorvosa. – Ez a vírus felelős a méhnyakrák kialakulásáért. Azoknál a lányoknál és asszonyoknál, akiknél a méhnyakrák valamilyen formáját diagnosztizálták, csaknem kivétel nélkül kimutatható a HPV-vírus jelenléte.
Június elejétől folytatódik a szervezett méhnyak-szűrővizsgálatok részvételi arányának növelését célzó Liliom-program. Az első ízben 2005 szeptemberében indult kezdeményezés minden idők egyik legeredményesebb szűrőprogramjának bizonyult. Hatására jelentősen megnőtt, az adatok szerint 4,2-ről 8,5 százalékra emelkedett és így megduplázódott a méhnyakrákszűrésen részt vevő nők száma. A program első időszakának legnagyobb eredménye, hogy a mostani szűrésen résztvevők több mint fele eddig még sosem vett részt nőgyógyászati szűrővizsgálaton.
A „Huszonegy lépés a magyar egészségügy megújításáért” program és a Nemzeti Rákellenes Program egyik fontos célja, hogy hazánkban a mintegy 2,4 millió, 25 és 65 év közötti nő szűrővizsgálatokon történő részvételét jelentősen növelje. A lakossági szűrővizsgálat személyes behíváson alapuló szervezett vizsgálatsorozat. Az érintett nőket – számuk évente körülbelül egymillió – az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hívja be a lakóhelyük szerint illetékes vizsgálóhelyre.

Nem ellenőrzik a részvételt

– Fontos lenne, hogy tudják az érintettek, a szűrés megszervezése és a feltételek biztosítása kormányzati feladat, a vizsgálaton való részvétel azonban az egyén kötelessége – tette hozzá dr. Csécsei Károly. – Ennek teljesítését senki nem ellenőrzi, a nők maguknak és a családjuknak tartoznak annyival, hogy eljönnek a vizsgálatra.
A rosszindulatú daganatos betegségek Magyarországon az összes haláleset mintegy egynegyedét okozzák. A szűrővizsgálatokkal megelőzhető lenne a betegség halálos kimenetele, mivel korábban szakorvoshoz juttatja a kezelésre szoruló betegeket, mintha panaszok miatt fordultak volna orvoshoz.

Évente több mint ezer új beteg

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb nőgyógyászati rosszindulatú daganat. A fejlett országokban százezer lakosra évente tíz új megbetegedés esik, a fejletlenebb országokban ez az arány ennek négyszerese. Magyarországon évente több mint ezer új beteget fedeznek fel és kezelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc év a városért

„ Harminc év szóban és írásban a városért” címmel jelent meg dr. Nagy György, a… Tovább olvasom