Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Folytatódik az egyeztetés a VDSZSZ és a MÁV között

Hétfőn délután folytatódik - közvetítő segítségével - az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV között.
A közvetítő Herczog László, a munkaügyi tárca szakállamtitkára, aki először pénteken ült le tárgyalni a felekkel. A közvetítő igénybevételével folytatott tárgyalások idején tilos a nyomásgyakorlás, ezért még pénteken újabb öt nappal meghosszabbították a sztrájk felfüggesztését. A hétfő délutáni egyeztetések előtt a közvetítő írásban kéri a vasúttársaság álláspontját, amit még a tárgyalások előtt ismertet a szakszervezettel.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, a közvetítő még nap közben elkéri a MÁV írásos álláspontját a követelések kapcsán. Ezt még a délután kezdődő tárgyalások előtt ismerteti a szakszervezettel. Egyelőre nem tudni, hogy ebben lesznek-e új elemek a vasúttársaság korábbi ajánlataihoz képest.

Az érdekképviselet több mint két hete hirdetett határozatlan idejű országos sztrájkot, majd az első hétvégére a munkabeszüntetést felfüggesztették. Az ezt követő hétfőtől azonban ismét leállt a vasút egészen csütörtök délig. Akkor ismét felfüggesztették a sztrájkot arra hivatkozva, hogy féltik a vasútforgalom biztonságát és így nyugodtabb körülmények között tudnak tárgyalni. Egyezség múlt héten sem született, a szakszervezet és a MÁV pénteken már közvetítő segítségével egyeztetett.

A szakszervezet továbbra is nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a vasúttársaság dolgozóinak a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve a MÁV Start, a MÁV Gépészet és a MÁV-Trakció dolgozói részére pedig 10 százalékos alapbérfejlesztést szeretnének elérni a 2008-as bérfejlesztésen felül. A sztrájk vagy megegyezéssel, vagy a dolgozók felhatalmazására érhet véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyomnak ma alá kell írnia az egészségbiztosítási törvényt

A köztársasági elnöknek legkésőbb hétfőn alá kell írnia az egészségbiztosítási pénztárakról szóló… Tovább olvasom