Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Folytatódott a Gyurcsány és Veres elleni kártérítési per

A felperesek fejenként 100 ezer forint kártérítést követelnek mert szerintük a politikusok a költségvetés helyzetének elhallgatásával kárt okoztak.
Pénteken - egy év szünet után - a Fővárosi Bíróságon folytatódott a Gyurcsány Ferenc elleni kártérítési per. A polgári pert két és fél évvel ezelőtt kezdeményezte több mint 100 magánszemély, akik fejenként 100 ezer forint kártérítést követelnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Veres János pénzügyminisztertől, mert szerintük a legutóbbi választások előtt nem tájékoztatták megfelelően a közvéleményt az államháztartás, a költségvetés helyzetéről, és ezzel kárt okoztak. A kormányfő jogi képviselője szerint teljeskörű és valósághű tájékoztatást tettek közzé annak idején az interneten.

Pataki Árpád bíró a pénteki tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a perben eldöntendő lényegi kérdés az, hogy egy politikai közszereplő politikai-közjogi felelőssége közvetlenül érvényesíthető-e az egyes állampolgárok által polgári perben. A bíró ugyanakkor hangoztatta, hogy jogalkalmazóként még érintőlegesen sem politizálhat, és kiemelte, hogy a per tárgya nem Gyurcsány Ferenc és Veres János politikai teljesítménye.

A 160 felperes nevében beszélő elsőrendű felperes, Kalmár László szerint sérti az esélyegyenlőséget az interneten való közzététel, ráadásul az sem bizonyított, hogy a Gyurcsány-kormány egyáltalán a törvényes határidőn belül közzétette volna a valós makrogazdasági adatokat. A felperesek szerint Gyurcsány Ferenc felelős a kormánya tagjai által tett olyan kijelentésekért is, mint amilyenek a pannon pumáról és a gazdaság dübörgéséről szóltak. Kalmár László hangsúlyozta, hogy a valós gazdasági adatok késedelmes közlésével korlátozták a szabad választás jogát is, és kérte, hogy ezt a tényt a bíróság részítéletben mondja ki. A felperesek ezen felül kérik a bíróságtól, hogy tanúként, illetve szakértőként idézze meg Sólyom László köztársasági elnököt, Varga István közgazdászt és Münnich Iván agressziókutatót is.

Gyurcsány Ferenc jogi képviselője, Kovács Kázmér a pénteki tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a felperesi érvelés hibás, szerinte a per tárgya kizárólag közérdekű adatok közzététele, márpedig ez a közzététel idejében, 2006. március 10-én, a választások előtt megtörtént a PM internetes honlapján. Kovács Kázmér ezért kérte a bíróságtól, hogy a Gyurcsány Ferenc és Veres János elleni keresetet utasítsa el.

A tárgyalás június 12-én folytatódik, amikor Pataki Árpád bíró közlése szerint ítélet, illetve közbenső, vagy részítélet születhet.

Olvasóink írták

 • 14. Luckatosh 2009. április 04. 20:19
  „Pina van a dologban!!!”
 • 13. waterbear 2009. április 04. 12:22
  „10 redstar

  Nagyon szép lenne ez:-)))) Képzeld el azt, hogy ezek után hálóval kellene fogdosni a politikusokat az országházba, hogy meglegyen a 30 fős létszám mindenestől:-)))”
 • 12. comet 2009. április 04. 09:36
  „a per kimenetele fontos, mert ha nyernek a felperesek, hasonló kárigénnyel sokan élhetnének még és egyben felvetődbe a csoportosan elkövetett különösen nagy kárt okozó csalás büntette is ami már kemény éveket kóstál.
  Jó lenne ha a bíró úr merne jogszerű lenni és érvényre juttatná a törvényeket.”
 • 11. Hmmm... 2009. április 04. 08:51
  „Szerintem az egesz nemzet kovetelhetne karteritest es nem 100 ezret fejenkent. Az anyagi kar mellett hatalmas az eszmei es erkolcsi kar. Az orszagot eladtak, csaladok mentek tonkre, emberek lettek ongyilkosok , masok a hazajukat hagytak el.”
 • 10. redstar 2009. április 04. 07:51
  „Gyerekek, már megint zajongtok, aztán rátok zárják az ápolók az ajtót!Gyertek inkább felvonulni, mégis csak április 4. van!
  1.waterbear:...és akkor Viktorék előre retteghetnek....”
 • 9. hazám 2009. április 03. 23:22
  „Az kevés! Magyarországnak milyen értékű kárt okoztak, azért a népnek kell felelniük. Tetemes összeg!”
 • 8. micsibucsi 2009. április 03. 19:22
  „Megcsókolom a saját püspökfalatomat, ha elmarasztalás születne ebben az ügyben Fletó kárára, akár csak ejnye-bejnye is!! Hehe ez a hét vicce :)”
 • 7. klj_54 2009. április 03. 18:55
  „Jogellenes a per!
  Ilyen törvényt hoztak azok, akik anno tudták, hogy talán saját magukat védik ezzel.”
 • 6. achilleus 2009. április 03. 18:27
  „A perben az a visszás, hogy a választás titkos. Azaz a felperesek nem tudják egyértelműen igazolni, hogy személy szerint őket megtévesztette az mszp-s kormány. Magyarán nem fogják tudni bebizonyítani, hogy az MSZP-re szavaztak. Különben is: szépen néznénk ki, ha minden átvert hülye utólag kártérítésben részesülne, miközben, akiket nem sikerült átverniük (azaz nem az MSZP-re szavaztak), azok nem kapnának semmit. /És ez akár fordítva is visszás./”
 • 5. flexsnake 2009. április 03. 18:24
  „,,. Kalmár László hangsúlyozta, hogy a valós gazdasági adatok késedelmes közlésével korlátozták a szabad választás jogát is, "
  Ami szintén egy olyan hülyeség amin csodálkozom hogy röhögve nem szaladtak ki :D
  A szabad választáshoz szükséges jogokat akkor korlátozták volna ha a lapon csak az mszpre lehet szavazni.
  Az teljesen független attól hogy a közérdekű adat mikor és hol lett nyilvános. Ha aznap elüti egy autó akkor beperli a sofőrt hogy a szabad választáshoz való jogában őt korlátozta? :D Ennyi jogcelebet még a világ nem látott de ide lehet sorolni a gaudi féle színházi darabokat is :D”
 • 4. flexsnake 2009. április 03. 18:19
  „Egyértelmű hogy felmentés lesz hiszen ez egy koholt per.
  Ez olyan mintha azt mondanám hogy lehet hogy büntethető a lopás de én nem olvastam mert nem tudok olvasni tehát ezért kérek 100rugót. Mert sérti az esélyegyenlőséget hogy nekem nem olvasták fel.
  A törvény szabályozza hogy mely adatok nyilvánosak és melyeket kell közzé tenni a magyar közlönyben. Most arra hivatkozni hogy nem vettem meg és azért nem tudtam vagy nincs internetem tehát nem tudtam elég okafogyott... Hülyeség volt az egész pereskedés mivel politikai dolgot nem lehet jogalkotó szemmel vizsgálni egy bírósági tárgyaláson.”
 • 3. Power 2009. április 03. 17:59
  „A Veres-fiúk beszedték már a helypénzt? :)”
 • 2. idealista 2009. április 03. 17:42
  „remélem nem felmentő ítélet...... de miért volt 1 év szünet”
 • 1. waterbear 2009. április 03. 17:31
  „Ha ebből születik valami ítélet, az precedens értékű lesz és előre vetíti a jövőnket....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz alá esett egy csecsemő Kaposváron

Egy helyi járatú autóbusz kereke alá esett egy héthónapos csecsemő pénten Kaposváron. A busz állt, a… Tovább olvasom