Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Folytatódott a Gyurcsány Ferenc elleni kártérítési per

A sajtó és a média nem mindennapi érdeklődése mellett pénteken folytatódott a Fővárosi Bíróságon az a kártérítési per, amelyet Kalmár László és 198 további magánszemély kezdeményezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszterrel szemben.
A felperesek változatlanul kérik, hogy Sólyom László köztársasági elnököt is hallgassák meg tanúként a perben, valamint azt is, hogy Gyurcsány Ferencet és Veres Jánost a bíróság kötelezze személyes megjelenésre a következő tárgyaláson.

A felperesek keresete szerint a kormány annak idején nem tett eleget törvényes kötelességének, és nem hozta nyilvánosságra a legutóbbi országgyűlési választások előtt a költségvetéssel kapcsolatos összes közérdekű adatot. Ezért fejenként 100 ezer forint nem vagyoni kártérítést követelnek.

A felperesek a pénteki tárgyaláson kérték, a bíróság állapítsa meg, hogy a közérdekű adatok eltitkolásával jogsértés történt, hiszen ezzel szerintük Gyurcsány Ferenc korlátozta a szabad választáshoz fűződő jogokat. Kérték azt is, hogy a bíróság kötelezze a kormányfőt nyilvános bocsánatkérésre a Parlamentben és a médiában.

Kalmár László a perben azzal érvelt, hogy az interneten a Pénzügyminisztérium honlapján, úgynevezett pdf fájlban közzétett adatok csak a lakosság töredékéhez juthattak el, ráadásul hiányosak, ugyanis a négyéves ciklusból csak 15 hónapról szólnak, ami Kalmár László szerint csupán úgy lehetséges, ha Gyurcsány Ferenc őszödi szavait erre az időszakra is vonatkoztatja: "nem csináltunk semmit".

Az alperesek - Gyurcsány Ferenc és Veres János - jogi képviselője, Kovács Kázmér hangsúlyozta, hogy a politikának nincs helye a tárgyalóteremben. Szerinte nem sértették meg a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó szabályokat és az adatokat a törvénynek megfelelő időpontokban és módban publikálták.

A bíróság a bizonyítási indítványokról később dönt, és a tárgyalást is egy később megjelölendő időpontban folytatja.

Olvasóink írták

 • 11. Griba 2008. április 06. 16:05
  „Itt azt írják, hogy "folytatódott"! Mitől folytatódna az ami el sem kezdődött! Remélem elítélik!”
 • 10. matriné 2008. április 06. 08:26
  „Ki bizik ma a magyar"független" bíróságban? Mitől föggtelen a bíróság , ha a politikusok által szalgszerüen ngyártottalantas rendeletekkel nyúzzák a népet?”
 • 9. 4 2008. április 05. 21:40
  „KI mert egy ilyen JÓ ELVTÁRSAT beperelni???”
 • 8. SzabolcsI. 2008. április 05. 20:25
  „Addig amíg mi, választópolgárok nem tudjuk elérni azt, h. politikusaink visszahívhatóak és h. elqrásaikért anyagilag is felelősek legyenek , csak annyi lehetőségünk marad az elkövetkezőkben is, h. hasonló fórum-oldalakon szidjuk "tisztelt " vezetőinket....”
 • 7. Nem kukoricáznak 2008. április 05. 18:42
  „Már nem olajoznak! Kukoricában utaznak! Ez a legújabb! Jól fizet az uniós kukorica.”
 • 6. 4 2008. április 05. 16:37
  „Feloldani a 80 évre titkosított olajügyek aktáit.”
 • 5. Didi 2008. április 05. 10:12
  „Viktorotok mondá vala... Majd az ügyvédek elintézik!!
  Kérdés az, hogy mibe kerül, és kinek a pénzén játszanak.
  Lásd: soproni önkormányzat.”
 • 4. Analfabéta 2008. április 04. 19:58
  „Gyurcsány, Kóka, Horváth Ágnes... egyik kutya, a másik meg eb! Saláta törvények, saláta alkotmány, saláta kormány... ma így lehet romba dönteni egy országot háború nélkül, felelősség és felelősségrevonás nélkül. Az analfabétákat így kell megvezetni és kisemmizni!”
 • 3. Fazano 2008. április 04. 19:27
  „Hé Valaki ott!
  A különbség midössze annyi, hogy Orbán fejlődés irányába vitte az ország gazdaságát. Fercsi nem dicsekedhet ezzel! Önmaga imerte be a saját elqrásaikat! Itt a gazdasági, pénzügyi és morális válság a nyakunkon Hévalaki! Miért jó ez Neked? Vagy együtt örüljünk a sz@rnak! Dögöljön meg a más tehene is? Üdv. a lejtő alján!”
 • 2. hévalaki 2008. április 04. 18:42
  „@Orbánnak is Kayával, Torgyánnal együtt.+ voltak egy páran . @
  Még lehetnek is, csak erről hallgattok ugyi ? Maszop”
 • 1. Maszop 2008. április 04. 18:04
  „Gyurcsánynak már börtönben lenne a helye! Ugye tisztelt szocik!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapestről indult az okányi veszélyes hulladék ügye

A fővárosi XXII. kerületi rendőrkapitányság még február közepén kezdett el nyomozni egy cég után,… Tovább olvasom