Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Fontos változásokat hoz a péntek

Megszűnik péntektől a természetbeni juttatások adómentessége, nő a minimálbér összege, a jövedelemadó alapja pedig a szuperbruttó lesz.
A kedvezményes adózású körben 25 százalékos adóval sújtotta a kormány a többi között a melegétel- és az iskolakezdési utalványokat, az iskolarendszerű képzés díját, az üdülési csekket, illetve az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket is.

Január elsejétől egy munkavállaló minimálbére teljes munkaidőben havi bruttó 73.500, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkakörben pedig havi bruttó 89 500 forintra nő. Jövőre a jövedelemadó alapja az úgynevezett „szuperbruttó" lesz, mértéke pedig ötmillió forintig 17 százalék, azon felül pedig 32 százalék. A tételes egészségügyi hozzájárulás megszűnik, a százalékos pedig 27 százalékra emelkedik.

A vagyonadó jön, aztán mehet

Bár holnap hatályba lép a vagyonadótörvény, kapkodásra ennek ellenére sincs ok. Szakemberek úgy vélik, a polgárok akkor cselekednek a leghelyesebben, ha várnak a vagyonadó megfizetésével, méghozzá februárig. Az előttünk álló esztendő második hónapjában születik ugyanis meg az Alkotmánybíróság döntése arról, összeegyeztethető-e a vagyonadó az alaptörvénnyel. A szakértők döntő többsége úgy látja, nem.

Olvasóink írták

  • 2. Tapasztalt 2009. december 31. 21:16
    „sokszámnevü , pont forditva! Nagyon sok embernek kb 16 ezerrel több lesz a nettó fizetése, ne kavarj!!”
  • 1. Logaritmus 2009. december 31. 20:10
    „Magyarországon még az is megtörténhet, hogy a gazdagok ingatlanjai után kért adó alkotmányba ütközik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorshajtási rekordokat jelentett a rendőrség

Az egy eljárásban kiszabott legmagasabb közigazgatási bírság összege több mint 8 millió forint volt.… Tovább olvasom