Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Formálódik a keresetlevél a Négy Mancs ellen

Hitelrontás, a magyar baromfi és az állategészségügyi hatóság lejáratása, valamint a magyar baromfiágazatnak, elsősorban a liba- és kacsatenyésztőknek, illetve a feldolgozóknak okozott kár miatt fogja perelni a Baromfi Termék Tanács az osztrák Négy Mancs állatvédő alapítványt Ausztriában és Németországban.
A terméktanács két elnökségi tagja szerdától Frankfurtban, egy ottani ügyvédi irodában tárgyalt. A jogászok három héten belül Budapesten ismertetik álláspontjukat a keresetlevél javasolt tartalmáról. A német ügyvédek jó esélyt látnak a sikeres perre - mondta a terméktanács elnökségi tagja, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója, Magyar József. Az ágazat kárát korábban 12 milliárd forint körülire becsülték.

A Négy Mancs tavaly folytatott kampányt a magyarországi libatömés ellen, állatkínzásnak minősítve az eljárást. Ennek következtében német és osztrák élelmiszerkereskedelmi láncok sorra vették le polcaikról a magyar termékeket, olyanokat is, amelyek tömés nélkül készültek. A kampány egyes elemeit Magyarországon hamisítottnak, manipuláltnak tartják.

A Baromfi Termék Tanács azután határozott a jogi lépések mellett, hogy az állatvédő alapítvány a közelmúltbeli berlini agrárkiállítás óta már nem csak állatkínzásnak tünteti fel a magyar gazdák libatömési eljárását. Azt állítják, hogy az állatok betegek, és a magyar állattenyésztők a hatóságok együttműködésével beteg libák húsával és májával etetik a nyugat-európai fogyasztókat. A magyarok szerint a rágalom-hadjárat mögött azok a cégek állhatnak, amelyeknek érdeke a magyar termékek kiszorítása a német piacról.

Bárány László, a termék tanács elnöke és Magyar József, az egyik legtöbb kárt elszenvedett cég, a Hungerit Zrt. vezetője szerdától tárgyalt egy frankfurti ügyvédi irodában. Egy élelmiszeriparra szakosodott irodát bíztak meg a magyar termelők és feldolgozóüzemek képviseletével. A károsultak úgynevezett pertársaságot alakítottak, nevükben a Baromfi Termék Tanács kezdeményezi a pert. Az eljárást mindkét érintett országban, Ausztriában és Németországban elindítják.

A magyar fél elsődleges célja, hogy a Négy Mancs álljon helyt az ágazatnak okozott hitelrontásért, a magyar baromfi, valamint az állategészségügyi hatóság lejáratásáért, továbbá térítse meg az okozott kárt - mondta Magyar József. A német jogászok három héten belül Budapestre érkeznek és ismertetik álláspontjukat, mely magyar igényeket tartják alátámaszthatónak. Ezután elindítják a pert, amelynek sikerére jó esélyt látnak az ügyvédek - mondta Magyar József.

Legalább hat feldolgozóüzem és többezer tenyésztő érintett az ügyben. Korábban a magyarok által becsült kár 12 milliárd forint volt. A budapesti megbeszélésen tisztázódik majd, mekkora lesz a kárigény - mondta Magyar József. A következő 10 napban az üzemek összesítik a maguk és a nekik szállító tenyésztők igazolható kárát, amelyek listáját átadják a német ügyvédeknek. A budapesti megbeszélésen fog kiderülni az is, mennyibe kerülhet a per.

Olvasóink írták

 • 4. waterbear 2009. március 28. 09:24
  „Tisztelt Baromfi Terméktanács!

  Vajon miért kellett megvárni, hogy a 12 milliárdos kár még realizálódjon is??? Nem lehetett volna azonnal lépni?

  Javaslom a név változtatását: BAROM FI Termék Tanács”
 • 3. flexsnake 2009. február 21. 01:45
  „Ezt most beszopta a baromfiágazat, a Peta az ügy mellé állt :) Az még mindig rejtély hogy mit jelent a hatóság lejáratása mint vád :O Elég béna az a hatóság amit le lehet járatni.”
 • 2. Power 2009. február 20. 22:10
  „Szerintem kezdjük Szanyi elvtárssal!”
 • 1. DMagóg 2009. február 20. 20:04
  „Talán büntetőjogi felelősséget is kellene érvényesíteni, mert ezektől kártérítést -fedezet hiányában- nem remélhetünk. De, egy darabig a börtönben rohadhatnának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár tíz év börtönt is kaphat az erőszakoskodó férfi

Akár tíz év börtönbüntetést is kaphat az a 44 éves férfi, aki molesztálta fiát egy Szigetvár… Tovább olvasom