Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Forrong a közszféra

November 29-én demonstrálnak, január 12-én azonban már sztrájkolhatnak is a közintézmények dolgozói. Így próbálják megőrizni 13. havi illetményüket, tiltakozva a közszférában tervezett bérbefagyasztás ellen.
Úgy tűnik, leginkább a közintézmények dolgozói érzik úgy, hogy elegük van a megszorításokból. Az ellen is ágáltak ugyan, hogy évek óta az elbocsátástól kell rettegniük, jövőre viszont már - a rendszerváltozás óta először - a fizetésük is csökken. Néhány hete még csak demonstrációt hirdettek a mintegy 790 ezer közszolga érdekeit képviselő szakszervezetek, ma már tényként kezelik, hogy ha a kormány nem mond le a bérük befagyasztásáról, illetve a 13. havi illetményük felfüggesztéséről, január 12-én sztrájkkal adnak nyomatékot tiltakozásuknak. A napokban ugyan egyeztettek az egységes közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány képviselői, az egyezség még csak nem is körvonalazódott. Varga Lászlótól, a sztrájkbizottság elnökétől megtudtuk: a kormány mutatott ugyan készséget az esetleges kompenzációra azok körében, akiknek havi bruttó fizetése nem haladja meg éves szinten a 139 ezer forintot, ezt azonban kevésnek tartják. (Ebbe a körbe a közszféra dolgozóinak csaknem 60 százaléka tartozik.) Egyelőre készülnek a szombatra bejelentett utcai tüntetésre, amely 13 órakor lesz a Parlament előtt.

A sztrájkbizottság ugyan a hónap elején azt kezdeményezte, hogy a hat országos konföderáció közösen demonstráljon, mára azonban kiderült, hogy az akcióban tevőlegesen jórészt csak közszolgák vonulnak az utcára. A társszövetségek azt jelezték, hogy szolidárisak a közszféra munkavállalóival. Ez azt jelenti, hogy várhatóan vezetői szinten képviseltetik magukat. A Ligához tartozó Fegyveresek és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége azonban ott lesz a demonstráción, csakúgy, mint a Fővárosi Tűzoltók Független Szakszervezete. A tűzoltók szakszervezetének tagjai jelezték: a sztrájkbizottság január 12-ére jelzett munkabeszüntetéséhez ugyan nem csatlakoznak - sztrájkra ugyanis a törvény szerint nincs joguk -, a tüntetésen azonban várhatóan egyenruhában jelennek meg, mivel a szolgálati ruházatuk használatához nem kell engedélyt kérni. Fehér Józseftől, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkárától megtudtuk: kitűzőt valamennyi demonstráló visel majd, az MKKSZ tagjai azonosító pelerint öltenek magukra. Így igyekeznek kizárni a demonstrációról azokat, akik "más célból" akarnának csatlakozni.

Az előrejelzések szerint sztrájkolnak viszont a közhivatalokban, egészségügyi intézményekben, iskolákban, közművelődési intézményekben és a bölcsődékben. Utóbbiak szakszervezetének vezetője, Szűcs Viktória frissen készült felmérésükkel indokolta sztrájkhajlandóságukat. Abból kiderül, hogy - a vezetők bérét nem számolva - a bölcsődei dolgozók átlagosan bruttó 107 ezer forintot keresnek idén, amelyből nettó 77 720 forintot visznek haza. A szakdolgozók fizetése ennél némileg több, de az sem haladja meg a nettó 85 ezer forintot.

Az érdekvédő utalt rá, hogy a statisztikai hivatal 2007-ben 66 271 forintban állapította meg a létminimumot. "Ha ezek a bérek jövőre még csökkennek, a bölcsődei dolgozók nettó keresete alig haladja meg a két évvel ezelőtti létminimumot" - mondta Szűcs Viktória, aki szerint ezzel a tendenciával a szociális ágazatban és ezen belül a gyermekjóléti alapellátásban dolgozók maguk is segélyezetté válnak.

Vasúti sztrájk, felújítva

Várhatóan még idén ismét felújítja a február óta többször felfüggesztett sztrájkját a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Bárány Balázs alelnök lapunknak megerősítette: nem fogadják el a MÁV álláspontját, amely szerint nincs pénz követelésük teljesítésére.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. Gazficko 2008. november 27. 22:18
  „Katt ide: http://118899.myminicity.com/ind”
 • 52. gróf 2008. november 27. 10:08
  „"Tizenkét órás műszakban dolgoznak a nővérek a szegedi gyermekklinika koraszülött intenzív osztályán - írta a Délmagyarország. A szegedi osztályt vezető professzor, Katona Márta az újságnak elmondta: tizenhét inkubátorban mentik a kicsiket, de a babák felügyeletéhez, ellátásához több nővér kellene. A stressz és a rossz fizetés miatt csak tavaly nyolc nővér ment el az osztályról, az álláshirdetésekre pedig nincs jelentkező - írta a lap. (MTI)"

  Hát elmentek a versenyszférába...nem gond, mert sokak szerint nem kell ennyi közalkalmazott és a 13 havival túlfizetettek, sebaj így lesz ez a tűzoltókkal, tanárokkal, óvónőkkel és a hivatalokban 1 hét múlva kapunk majd időpontot autóátíratásra, építési engedélyre, az útlevél, személyi, jogsi majd 1 hónap alatt készül majd el...mert mindenhol a dolgozót építik, lehetetlenítik le és el...a here meg marad.”
 • 51. frakk 2008. november 27. 08:43
  „A közszféra átlagfizetése nagyobb mint a versenyszféráé. Egyes közalkalmazottak 18. fizetést is kapnak egy évben!!!! E mellett magas tb-vel vannak bejelentve, sőt néhol rettenetes önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítést is kapnak. Óriási végkielégítésekkel tudnak távozni. Egy heggesztő szakmunkás mikor kapja ezeket a juttatásokat ????? No és tiltakozik? Szakszervezete sincs.
  A bajok megint csak a közszférán belüli feszültségekre, nagy különbségekre vezethető vissza. Sajnálom azt az ápolónőt aki létminimumon dolgozik--De elitélem azt a kórházi főorvost aki mindent besöpör maga alá.A kórház gazdasági igazgatóját sem féltem, ugyanis a karbantartó vállalkozókkal igen jó kapcsolata révén állandó megbízásokat ad nekik. Azok visszatejelnek szépen. Na ez az utóbbi ember hány áplolónő bérét játssza el naponta??? Az az önkormányzati dolgozó aki az útkarbantartók vezetőjével, az önkormányzati lakásépítő főnökével cinkos,mennyi dolgozó bérét szórja el óránként??? Vegyük már észre, hol a baj. Az a minisztériumi közszolga akit éppen végkielégítenek tizen milliókkal, mennyi kisszolga bérét nyúlja le engedéllyel?? Ezek a gondok uraim. A szemünk láttára lopnak meg bennünket, völgyhíddal, bonyhádi alagúttal , Bp-i metróval, ÁFá-val, végkielégítésekkel és jajjveszélve tüntetünk. A tüntetőket is félrevezetik,mert a felszólalók egész másról beszélnek , majd szépen csendben hazamennek. Gyurcsány húzza az időt, félrevezet mindenkit, Lenvai Ildike aszisztál hozzá és az egész parlament. Nem akarnak ezek semmi változást csak az időre játszanak. minden óra , nap ajándék nekik.”
 • 50. eperjesigyorgyne 2008. november 27. 07:54
  „eperjesiné papp ildiko vagyok hodmezővásárhely éééva u 5 2 em 5 .Prémiukat is elkellene venni..”
 • 49. flower 2008. november 27. 07:50
  „Nincs is ezzel semmi baj, ezért van a fórum.
  És mindenkinek igaza is van. Csakhogy ha a közalkalmazottak több bért kapnának, azt ugye nem termelik ki, tehát valahonnan elveszik. Milyen alternatíváik vannak? Honnan kéne elvenni szerintük?”
 • 48. k.elvis 2008. november 26. 23:46
  „Sikerült egymásnak ugrasztani az embereket,csak arról nem beszél senki,hogy melyik kormány tehet erről a lehetetlen helyzetről...”
 • 47. Ladisz 2008. november 26. 19:26
  „37! 38!!

  Teljesen igazatok van !!! osztom a véleményeteket!Az összes vállalkozó szemét adócsaló.Kizsákmányolják a munkásaikat!És még ök kapnak mindenféle támogatásokat!
  A közszféra meg ne lázadjon! Menjenek el dolgozni! Mit szóljon a kőműves a szobafestő a lakatos stb.Télen nincs munka, kivágják mint a szart. Ott maradnak pénznélkűl. Ők is menjenek az utcára?!Vagy kihez forduljanak!?”
 • 46. achilleus 2008. november 26. 19:20
  „Kedves Gábortata! Köszönöm ezt az IGAZ mesét. Nekem is minden nálam fiatalabb családtagom külföldön (Németországban) dolgozik. A húgom például ápolónőként. Ebben a helyzetben, ha fiatalabb lennék, azt hiszem én is így tennék. Most pedig újabb minimum 100 ezer ember fogja elveszíteni a munkáját. Katasztrófa.”
 • 45. gábortata 2008. november 26. 18:33
  „Tudjátok mit?
  Mesélek!

  2000-ben elveszett a munkám, nem baj, gondoltam majd én vállalkozok, picike vállalkozás, nincs beosztott, dolgozom én amennyit csak kell.
  Jött a pofon:Munka csak akkor van ha tudsz 120 napot várni a pénzedre, vagy tejelsz, nem ment, ha dolgozni akartál nem fizetted be az adót, mert nem maradt életre és anyagra, jött a késedelmi pótlék, a végrehajtó stb. stb. Felvettél jelzálog hitelt a házadra, hogy ne legyél hajléktalan. Nagynehezen kaptál egy bejelentett munkahelyet (55 évesen), és nyögöd az eb...t vállalkozásod terheit a mai napig.
  Ez így megy itt délmagyarországon, most örülsz, hogy kézhez kapsz havonta száz rongyot, és nem tudod, 25.-e után ,hogy miből fogsz enni, igaz van egy rozoga házad, rossz nyílászárokkal, méreg drága fa és gáz árakkal, közben azt hallod a TV-ben, hogy szegény közalkalmazottak, vagy szegény nyugdíjasok, szegény panel lakók, csak éppen a dolgozó értéket termelő emberekről nem hallasz semmit. Nem hallasz semmit a falusiakról akit azért nem vesznek dolgozni, mert ki kell fizetni a bejárás költségeit.
  Nem hallasz semmit olyan munkásvédelmi törvényekről amelyenek a "sógóroknál" vannak. Tudom, mert a gyerekem ott dolgozik teljesen legálisan 5-6-szor többet keres az apjánál.
  És közben hallgatom a TV-t, hogy mennyi sok embert kell vagy illenék sajnálnom.”
 • 44. achilleus 2008. november 26. 18:25
  „nemecsekerno_007 2008.11.26. 17:57
  Az első bekezdéssel maximálisan egyetértek. Hozzátéve, hogy az innovációhoz szükséges tudást, de legalább az alapjait, javarészt a "köz"alkalmazottak által üzemeltetett oktatási rendszerből szerzi a jobbsorsra érdemes feltaláló. A brain-drain, agyelszívás igenis létező jelenség, ebben is maximálisan egyetértek.
  Nagyon fontos lenne valóban a teljesítmény mérése is. Ilyen minőségellenőrzés egyes területeken működnek is, például felsőoktatás. Sajnos egyes területeken nem nagyon, pl. közigazgatás, és úgy tűnik a főbírójelölt asszony nyilatkozataiból: a bíróságok, ügyészségek. Ebben is igazat adok, nagyon fontos lenne a minőség biztosítása.
  A közszféra bére 2002-ben emelkedett először a versenyszféráé fölé, de 2007-ben már újra aláesett, de ezzel kapcsolatban két dolgot okvetlen meg kell jegyeznem: 1) a közszférán belül egészségtelenül nagyok a bérkülönbségek, 2) a versenyszféra adatai a fekete-szürke gazdaság miatt messzemenően alábecsültek, itt csak egy különösen jelentős anomáliára mutatnék rá, a minimálbéren bejelentettek hihetetlenül magas arányára (a minimálbér adómentessége miatt). Amúgy a feketegazdaság "kifehérítésekor" emlegetett 100 milliárdok jelentős része a be nem fizetett bérekből és járulékaikból áll össze. (Mint már valaki megjegyezte, a közszolgákat - legalábbis a főállásukból származó jövedelmeik után - rendesen adóztatják is.)”
 • 43. gábortata 2008. november 26. 18:02
  „Húúú Emberek!
  Elindítottam a lavinát, de nem baj,mert látom, hogy nektek az a problémátok, ami az enyém.”
 • 42. nemecsekerno_007 2008. november 26. 17:57
  „35. achilleus

  Én nem beszéltem arról, hogy ki milyen értéket állít elô. Itt CASH-ról van szó, lóvéról etc... Amit azért kapunk, mert az amit csinálunk az kelendô az egész világon. Ehhez azért kell némi tudás, innováció, ötlet, agy etc... Az a baj, hogy ilyenbôl kevés van. Lenne, csak azok akik erre vállalkozást szeretnének alapítani szembetalálkoznak az állami apparátussal, ami valljuk be ôszintén, nem nagyon kedvez ennek. (Adórendszer, adminisztráció, hivatali szemlélet, lassúság etc...) Így ezek az emberek vagy kimenek külföldre v. hagyják az egészet a francba.

  Egyébként magad is leírtad:
  "Mi köze van ennek például a közalkalmazottak béréhez??? Annyi - talán - hogy ez is adófizetői pénzből van, meg annyi, hogy, ami ilyesmikre megy el az nem jut el a közalkalmazottakig."

  Ez maga a probléma :) Nincs meg a társadalmi megegyezés arról, hogy mi az ami a közszférában teljesítmény. Milyen munkáért, milyen pénz jár. Ha jól tudom akkor a közszféra átlagbére magasabb, mint a versenyszféra átlagbére. Ilyen a világon nincs!”
 • 41. achilleus 2008. november 26. 17:53
  „A VII. kerület legnagyobb alapterületű új építésű lakásásainak egyikébe költözött be tavaly a városrész gazdasági bizottságát vezető szabad demokrata politikus. A Garay téri 500 négyzetméteres penthouse-hoz (tetőtéri lakás) tartozó mélygarázsában pedig a Jaguar legújabb modellje, egy méregzöld XF limuzin parkolt.

  Persze Ilyen köztisztviselők is vannak, ha nem vitte volna el a rendőrség, szerintem, az ilyenek azért néhány havi jutalmat kaptak volna, szemben a 65 ezret kereső közalkalmazott nővér egyhavijával, amit elvettek tőle (többek között az ilyen börtöntöltelékek miatt).”
 • 40. Zejko 2008. november 26. 17:06
  „A miniszter csal lop hazudik a pártok csalnak hazudnak lopnak a vállalkozok is csalnak hazudnak az alvállalkozok is hogy maradjon nekik is valami a munkás is hogy legyen mit enni amilyen az ország vezetés olyan az ország és a polgárok élni kell ha nem engedik az embert kiskapukat keres inkább mint éhen haljon!!De ha márt elvesznek mindent és minden mindegy lesz az embereknek akkor ezek meghalnak az oszlopokra fogják őket felhuzni egytől egyig!!!”
 • 39. achilleus 2008. november 26. 17:03
  „37-es, 38-as, többiek! Nyugi!!! Erre figyeljetek:
  Inkább azon kellene morfondírozni, hogy hogyan kellene rászorítani az ÁLLAMOT képviselő kormányt, hogy a "köz" által rábízott pénzeket, tényleg a legalkalmasabb, valóban a "köz" számára legfontosabb területekbe fektesse, belőle a "köz" érdekeit leginkább szolgáló szolgáltatásokat vásároljon.”
 • 38. batray 2008. november 26. 16:50
  „Az összes vállalkozó szemét adócsaló. Egy sem vallja be az összes jövedelmét, nem jelenti be az alkalmazottait, vagy csak minimálbéren, a többit zsebbe adja, de ez a dolgozónak is megfelel, mert így ő is kevesebb adót fizet. Lehet tiltakozni, de ez az igazság! felveszi próbaidőre,aztán egy hónap múlva kirúgja hogy nem felel meg a munkája a bért meg nem fizeti ki neki.”
 • 37. LukSzusz 2008. november 26. 16:48
  „Csókoljátok meg a Gyurcsány-Lendvai-Botka_ujhelyi seggét.Ti választottátok őket,éljetek velül házas életet,vagy gyertek ki a termelésbe dolgozni,és megtudjátok milyen az amikor az embernek meg kell termelni a rávalót,nem pedig a közösből kilopkodni.”
 • 36. Nornora 2008. november 26. 16:31
  „Bespin!
  Az a gond a nyugdíjas munkavállalókkal, hogy az olyanok elől veszik el a munkát, akiknek semmilyen jövedelmük nincs! A nyugdíjat elméletileg azért kapják, mert már nem bírnak dolgozni. Ha még bírják, akkor igenis vonják meg tőlük a nyugdíjat, és ne adjanak kedvezményeket azoknak a munkáltatóknak, akik nyugdíjast alkalmaznak.”
 • 35. achilleus 2008. november 26. 16:21
  „Azért ne keverjük már össze az állam eszement költekezését a közszférában dolgozók fizetésével!
  Hogy jön ide a völgyhíd? Közalkalmazottak építették?
  Vagy itt van a bankmentő csomag: "Az OTP Bankcsoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami éves szinten 90 százalékos növekedés. A közel háromszázmilliárd forint kísértetiesen annyi, mint az a 300 milliárd, amit a kormány bankmentő csomagja a pénzintézetek tőkéjének megerősítésére szán. Az élet fintora, hogy három nagybank egyikeként éppen az OTP-re."
  Mi köze van ennek például a közalkalmazottak béréhez??? Annyi - talán - hogy ez is adófizetői pénzből van, meg annyi, hogy, ami ilyesmikre megy el az nem jut el a közalkalmazottakig.
  31-es: Jól van privatizáljunk: a mentést, a tűzoltást, egészségügyet, az oktatást!!! De akkor ne csak félig, hanem teljesen: Magyarán: Nem fizetek adót, csak biztosítást, mindenki8nek annyi jár, amennyit befizetett, tessék: így oktasd a gyerekedet bölcsitől az egyetemig, a mentők azonnal kérik az igazolást a befizetésről, az orvos előbb ellenőrzi mennyi van az EGYÉNI biztosítási számládon, azután operál, a tűzoltóknak természetesen havonta kell majd készenléti díjat befizetni csekken, ha nincs befizetve ki sem mennek, ja ugyanígy kell a vagyonodat védened, vagy ki tudod fizetni a rendőrségi hozzájárulást satöbbi. Óriási tévedés, hogy a közalkalmazottak nem termelnek értéket!! Csak olyan értéket termelnek, amit egyedileg a lakosság 95%-a nem tudna megfizetni: Tudást, egészséget, biztonságot. Kérdeztem már: azért fizetsz, ha a fodrász (számla nélkül) levágja a hajad, de azért nem mert az orvos kiveszi a vakbeledet, mert az "úgymond" jár? Mi a különbség, ha veszel egy magánórát 1000Ft/óráért, a gyerekedet meg "ingyen" tanítják az iskolában. Az egyik értéket állít elő, a másik nem???
  Igenis a közalkalmazottak jelentős része tényleges értéket állít elő, vagy ment, vagy tart fenn!! Annyi a különbség, hogy munkáltatója az állam, de a tényleges megbízója a "köz".
  Inkább azon kellene morfondírozni, hogy hogyan kellene rászorítani az ÁLLAMOT, hogy a "köz" által rábízott pénzeket, tényleg a legalkalmasabb, valóban a "köz" számára legfontosabb területekbe fektesse.”
 • 34. magyarok 2008. november 26. 16:11
  „Azért az nem kell elfelejteni, hogy nem csak a versenyszféra bevételéből vannak jelentős adóbevételek!!!
  Még mielőtt a nagy vállalkozóink azt hinnék, hogy ők tartják el a közszférát! Lásd Áfa és különböző magos adóbevételek alkohol, cigi, üzemanyag stb”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Euró kötvény Magyarország támogatására

Az Európai Unió napokon belül kibocsátja két milliárd euró értékben az első kötvényt, amely a magyar… Tovább olvasom