Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Fővárosi Közgyűlés: elfogadták a költségvetést

A Fővárosi Közgyűlés hétfő este elfogadta a 2008. évi költségvetést. A fővárosi büdzsé csaknem 513 milliárd forintnyi bevételt, illetve kiadást tartalmaz. A közgyűlés hosszú koalíciós vita után fogadta el az előterjesztést, így a főváros hozzájut az idei évi állami támogatásokhoz.
A Fővárosi Közgyűlés február 28-án tárgyalta volna az idei büdzsét, ám a vitába végül bele sem kezdtek, mert az ülés az MSZP-SZDSZ koalíció vitája miatt határozatképtelenné vált. A vita a budapesti kórházi struktúra átalakítása körül robbant ki. Az MSZP a hétfői közgyűlésen is a költségvetés elfogadásának feltételéül szabta az új budapesti kórházi modell bevezetését. Az SZDSZ ezt a kérdést az ellenzéki pártok támogatásával először levette a napirendről. Az esti órákban azonban sikerült megegyezniük a koalíciós pártoknak, így a közgyűlés végül elfogadta a budapesti egészségügyi modell elvi koncepcióját és felkérte a főpolgármestert, hogy ennek pénzügyi és szakmai programját dolgozza ki, és terjessze az illetékes szakbizottság júniusi ülése elé.

A 2008-as budapesti költségvetés főösszege 513 milliárd forint. A költségvetési koncepció tavaly decemberi elkészültekor még úgy tűnt, hogy 2008-ban 47 milliárd forintnyi beruházásról le kell mondani, illetve el kell ezeket halasztani. Mivel a vártnál több iparűzési adó folyt be tavaly, illetve az ingatlan- és részvényértékesítésből származó bevétel is meghaladta a tervezettet, összesen csak 6 milliárd forintnyi fejlesztés indítását halasztanák 2009-re, törölni pedig lényegében semmit nem kell - közölte korábban Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes.

Ha a Fővárosi Közgyűlés nem fogadta volna el az idei büdzsét, akkor elesett volna az áprilisra tervezett 4-5 milliárd forintos állami támogatástól.

A közgyűlés végül nem tárgyalta az ellenzéki MDF indítványát, amelyben önkormányzati biztos kinevezését javasolták a BKV élére. Katona Kálmán, a párt fővárosi frakcióvezető-helyettese az előterjesztést a 4-es metró és a közlekedési társaság körül kialakult botrányok, valamint Antal Attila BKV-vezető lemondásával indokolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó vizitdíj-automata az interneten - 1 forintért

Vizitdíj automatákat hirdetett meg eladásra már a népszavazás napján egy internet felhasználó. Az… Tovább olvasom